home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έκθεση για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας από Περιφέρεια Πελοποννήσου και ΚΜΟΠ

Η έκθεση παρουσιάζει τα εθνικά πλαίσια πολιτικής των περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο SECON σχετικά με την κοινωνική οικονομία
Αλληλεγγύη κοινωνική οικονομία

Οι πολιτικές κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες, μεταξύ άλλων και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσιάζονται σε έκθεση που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SECON, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Στόχος του SECON, πουν υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Interreg Europe, είναι η προώθηση περιφερειακών πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης και ενίσχυσης του τοπίου της κοινωνικής οικονομίας στην Ε.Ε., οι εταίροι του SECON κατέγραψαν και ανέλυσαν μια σειρά σχετικών πολιτικών που εφαρμόζονται στις περιφέρειές τους, αναλύοντας τα εμπόδια, τους παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και τα πλαίσια πολιτικής που ισχύουν ανά περιφέρεια.

Πιο συγκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει τα εθνικά πλαίσια πολιτικής των περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο SECON σχετικά με την κοινωνική οικονομία, καθώς και τα κύρια μέσα πολιτικής για τη στήριξή της. Επιπλέον, εξετάζει τους μηχανισμούς εθνικής χρηματοδότησης και παρακολούθησης που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου της κοινωνικής οικονομίας.

Στην έκθεση γίνεται επίσης μια ολοκληρωμένη ανάλυση των περιφερειακών και τοπικών εργαλείων πολιτικής στις περιφέρειες που αφορούν την κοινωνική οικονομία, ενώ εξετάζεται και η σημασία τους στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μη αστικών περιοχών. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδικό χάρτη για την ευθυγράμμιση των περιφερειακών πολιτικών με τον γενικότερο στόχο της προώθησης των οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας.

Στην έκθεση εξετάζονται, τέλος, τα εμπόδια και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις μη αστικές περιοχές. Από την ορατότητα και την ευαισθητοποίηση έως τον ρόλο της ηγεσίας και της κεντρικής διοίκησης, από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τη φορολογία έως τα θεσμικά πλαίσια, η έκθεση προσφέρει μια ολιστική εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που καθορίζουν το τοπίο της κοινωνικής οικονομίας σε διάφορες περιφέρειες της Ε.Ε.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής στο πρόγραμμα SECON, το οποίο συγκροτείται από 10 φορείς, εκ των οποίων οι 9 είναι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Περιφερειακή Ένωση Ράιν – Νέκαρ (Γερμανία), η Περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ (Βέλγιο), το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαργκίθα (Ρουμανία), η Περιφέρεια Μασοβίας (Πολωνία), ο Δήμος Ολιβέιρα ντε Αζεμέις (Πορτογαλία), η Περιφέρεια Ρίγας (Λετονία), η Περιφέρεια Εξτρεμαδούρα (Ισπανία), ο Δήμος Χάσκοβο (Βουλγαρία), καθώς και το ΚΜΟΠ (Ελλάδα).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis