home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Γαβρήλος: Σε αδιέξοδο οι Κτηνοτρόφοι – Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Ερώτηση με θέμα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Γιώργος Γαβρήλος

Ερώτηση με θέμα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η ερώτηση υπογράφεται από τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, τον Γιώργο Γαβρήλο και άλλους 20 βουλευτές της ΚΟ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωοτροφών, το υπέρογκο κόστος ενέργειας, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η έλλειψη  ρευστότητας και η υπερχρέωση, έχουν οδηγήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε αδιέξοδο. Η ανασφάλεια και ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ανά τη χώρα, είναι πλέον καθημερινός. Κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων κινδυνεύουν καθημερινά από κατασχέσεις.

Η ήδη όμως, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιβαρυμένη κατάσταση των κτηνοτρόφων επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς η ελλιπής ενημέρωση τους για την ΚΑΠ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 αλλά και η απουσία των σχετικών εφαρμοστικών αποφάσεων για την προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους στα νέα πρότυπα της ενισχυμένης αιρεσιμότητας, απειλούν με σημαντική μείωση τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων τους. Παράλληλα, ο κλάδος βάλλεται συνέχεια από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που ζημιώνουν σημαντικά την παραγωγή, ενώ οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι στερούνται του δικαιώματος λήψης σχετικού ποσού αποζημίωσης, λόγω του αναχρονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως μέτρα όπως η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων καθώς και η ρύθμιση των δανείων τους με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια,η εξασφάλιση και αύξηση της ρευστότητας του κλάδου με μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης του με την επιπλέον καταβολή του ποσό των τουλάχιστον 160 εκ. € και η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων στις κρίσιμες εφαρμοστικές διατάξεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2027 που απειλούν με απώλεια σημαντικά ποσά ενισχύσεων, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επιβίωση και την οικονομική ανάκαμψη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Τέλος, μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα βιωσιμότητας των ελλήνων κτηνοτρόφων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να απαντήσει, δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Γιώργος Γαβρήλος:

  1. Ποιο είναι το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που προτίθεται να χαράξει για τον κτηνοτροφικό κλάδο;
  2. Προτίθεται να ενισχύσει με το επιπλέον ποσό των 160 εκ. € τον κτηνοτροφικό κλάδο ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του;
  3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλισθούν στο ακέραιο τα ποσά ενισχύσεων των κτηνοτρόφων της νέας προγραμματικής περιόδου 2023 – 2027 αλλά και να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis