home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τί θέλει να κάνει στην Πελοπόννησο ο Πτωχός. Η παρουσίαση από Μητσοτάκη – Σαμαρά

Οι 7 άξονες για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν στην επίσημη πρώτη του Δημήτρη Πτωχού, από τη Μεσσήνη
Μητσοτάκης Σαμαράς Πτωχός

Τους 7 άξονες για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου παρουσίασε στην επίσημη πρώτη του εμφάνιση από τη Μεσσήνη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Η παρουσίαση του υποψηφίου έγινε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κος Πτωχός ανέπτυξε το σχέδιό του για την Περιφέρεια και έθεσε ως προτεραιότητες την βιώσιμη ανάπτυξη, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την προστασία του φυσικού πλούτου, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και την κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.

Μητσοτάκης Πτωχός

Προλογίζοντας τον Δημήτρη Πτωχό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και είπε γι΄ αυτόν: «Ο Δημήτρης Πτωχός σάς είναι πολύ γνωστός. Είναι ένας νέος άνθρωπος, είναι γέννημα θρέμμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, έχει εξαιρετικές σπουδές, έχει μεγάλες επιτυχίες στο επάγγελμά του. Προσωπικά εγώ τον γνώρισα και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε τα δύσκολα 2,5 χρόνια, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν δώσαμε μαζί μεγάλους αγώνες για να βάλουμε τη χώρα στις σωστές ράγες. Εκτίμησα από τότε όχι απλά την εργατικότητά του αλλά κυρίως την καθαρή του σκέψη αλλά και τον οραματικό τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα».

Ανάπτυξη στην Πελοπόννησο

Ο κος Πτωχός εστίασε στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου με στόχο «Να μπορούν οι άνθρωποι του τόπου μας να αναζητήσουν εδώ στην Πελοπόννησο νέες ευκαιρίες. Να έχουν βοήθεια και καθοδήγηση για νέα εγχειρήματα. Να βρουν νέες, δημιουργικές και καλοπληρωμένες δουλειές», αναφερόμενος ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Παράλληλα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην εξωστρέφεια.

Αναφορά στον Νίκα

Ο κος Πτωχός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, λέγοντας: «Στο σημείο αυτό, οφείλω να πω και δυο λόγια για τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ.Νίκα. Έναν άνθρωπο που γνωρίζω από όταν ήμουν μικρό παιδί, είχα μάλιστα τη χαρά να τον έχω καθηγητή. Θέλω να ξεκαθαρίσω μια και καλή, πως ό,τι κι αν γίνει, μόνο σεβασμό και ευγνωμοσύνη θα νιώθω για αυτόν. Και είμαι αποφασισμένος να κτίσω πάνω σε ό,τι θετικό έχει προσφέρει. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι συνεργάτες του, μου έχουν κάνει την τιμή να είναι δίπλα μου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μαζί προχωράμε και τους ευχαριστώ»

Δημήτρης Πτωχός στη Μεσσήνη

Η ομιλία Πτωχού στη Μεσσήνη

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στη Μεσσήνη:

«Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να πω ότι η σκέψη όλων μας είναι στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων. Κι ακόμη περισσότερο, υποκλινόμαστε στην θυσία και στην μνήμη των δύο ηρωικών κυβερνητών, του Χρήστου Μουλά και του Περικλή Στεφανίδη, που έπεσαν στην μάχη να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Σήμερα, αισθάνομαι μια διπλή, μεγάλη τιμή και μια ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση.

Είναι μεγάλη τιμή, να έχουμε μαζί μας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Με την παρουσία τους, δείχνουν εμπιστοσύνη στην υπόσχεσή μας, να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.  Για να γίνει η Πελοπόννησος πρωταγωνίστρια, στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Ελλάδα μας.

Είναι επίσης, μεγάλη τιμή για εμένα ότι ξεκινάμε σήμερα τη συλλογική μας προσπάθεια, από εδώ. Από τον τόπο που γεννήθηκα, έπαιζα μικρό παιδί, πήγα σχολείο. Από τον τόπο που και σήμερα ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι.

Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι νιώθω  και πολύ συγκινημένος, που ο αγώνας μας ξεκινάει από αυτόν εδώ το χώρο, το Δημαρχείο της Μεσσήνης. Της πόλης που εμπιστεύτηκε επί 16 χρόνια τη θέση του Δημάρχου στον άνθρωπο που με έχει καθορίσει όσο κανείς άλλος στη ζωή μου: στον πατέρα μου.

Μέχρι σήμερα, που πάνε 20 χρόνια που έχει φύγει από τη ζωή, προσπαθώ κάθε μέρα να πορεύομαι με οδηγό την παρακαταθήκη του: Ότι το μεγαλύτερο χρέος μας, είναι να επιστρέφουμε στον τόπο μας εκείνα που μας έδωσε.

Το στίγμα

Ξεκινάμε λοιπόν! Σήμερα, από εδώ, αρχίζουμε την πορεία μας. Για να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά! Και η μεγαλύτερη φιλοδοξία της προσπάθειάς μας  είναι μία: Να ενώσουμε όλους τους συμπολίτες μας, Όλους όσους ιεραρχούν το κοινό μας καλό υψηλότερα από οτιδήποτε άλλο. Ξέρετε, πιστεύω αυτό που λένε, ότι «οι άνθρωποι είμαστε ιστορίες».

Σε όλους μας αρέσει να διηγούμαστε ιστορίες, να ακούμε ιστορίες, να δημιουργούμε ιστορίες. Μας αρέσει ακόμη περισσότερο, να γινόμαστε οι ίδιοι μέρος μιας ιστορίας και να μοιραζόμαστε έναν τελικό στόχο που μας αφορά και μας περιλαμβάνει όλους.

Αυτό ακριβώς ξεκινάμε να κάνουμε σήμερα από εδώ. Να γράψουμε όλοι μαζί τη δική μας ιστορία, στον δικό μας τόπο!

Μητσοτάκης Πτωχός

Το πολιτικό μομέντουμ

Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Μετά από πολλά χρόνια που η χώρα μας και οι ζωές μας βρέθηκαν καθηλωμένες από την οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση, τον διχασμό και την τοξικότητα, τώρα η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα Σελίδα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένωσε δυνάμεις πέρα από διαχωριστικές γραμμές του χτες. Στην πρώτη περίοδό της, αντιμετώπισε απρόβλεπτες διεθνείς κρίσεις, αλλά πέτυχε να ξανακάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αισθάνονται ότι ζουν σε μια χώρα που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.

Γι’ αυτό και οι πολίτες της έδωσαν νέα εντολή, να συνεχίσει, σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Και σήμερα, η Ελλάδα της Ευρώπης αλλάζει, προχωρά ακόμα πιο μπροστά. Μπαίνει σε μια φάση ριζικών αλλαγών αλλά και δημιουργικής εξωστρέφειας. Σ’ αυτήν την νέα εποχή, οι συμπολίτες μας απαιτούν από όσους ζητούν την εμπιστοσύνη τους, τρία πράγματα:

  • Πρώτον: σχέδιο, γνώση, πειστικά επιχειρήματα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Δεύτερον: σύνθεση, διαβούλευση, συμπερίληψη.
  • Τρίτον: διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.

Το μομέντουμ για την αυτοδιοίκηση και την Πελοπόννησο

Η νέα αυτή εποχή, ανοίγει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Αυτοδιοίκηση. Έχουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προσελκύσει επενδύσεις και να αξιοποιήσει σημαντικά κονδύλια. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ιστορική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τόπο μας, να κάνουμε άλματα προόδου, να αλλάξουμε τα πάντα.

Και όπως σε όλη την διαδρομή της πατρίδας μας η Πελοπόννησος έχει σταθεί μπροστά, έτσι και τώρα, πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Στη Νέα Εποχή της Ελλάδας, θέλουμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα Νέο Ξεκίνημα για την Πελοπόννησο!  Αφήνουμε πίσω μας το παλιό. Ξεχνάμε τις τοξικές αντιπαραθέσεις του χτες. Κρατάμε μόνο τα θετικά και κτίζουμε πάνω σε αυτά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Πελοπόννησος του 2028 να είναι μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρότυπο σε όλα.

Οι άξονες

Ξέρετε, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες εργάζομαι ως μηχανικός. Και έχω μάθει ότι για να καταφέρεις κάτι χρειάζεσαι σχέδιο, γερά θεμέλια, συγκεκριμένους στόχους, τεχνογνωσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το σχέδιό μας για την Πελοπόννησο της Νέας Εποχής έχει επτά βασικούς άξονες:

Βιώσιμη ανάπτυξη

  • Προσέλκυση νέων επενδύσεων.
  • Ψηφιακός και οργανωτικός μετασχηματισμός της Αυτοδιοίκησης.
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών.
  • Προστασία του φυσικού μας πλούτου.
  • Ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος.
  • Και κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.

Επειδή δεν μου αρέσουν τα συνθήματα χωρίς περιεχόμενο, νιώθω υποχρέωσή μου να πω λίγα λόγια για καθεμία από αυτές τις μεγάλες θεματικές.

Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Με αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων μας και συνέπεια στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ανάπτυξη σημαίνει: Να μπορούν οι άνθρωποι του τόπου μας να αναζητήσουν εδώ στην Πελοπόννησο  νέες ευκαιρίες. Να έχουν βοήθεια και καθοδήγηση για νέα εγχειρήματα. Να βρουν νέες, δημιουργικές και καλοπληρωμένες δουλειές.

Εδώ θέλω να στηριχτούμε ιδίως σε δύο πυλώνες όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες: πρωτογενή τομέα και τουρισμό. 

Στόχος μας για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Πελοποννήσου, είναι να αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση.

Ενισχύοντας την εξωστρέφεια. Εκσυγχρονίζοντας τις μεθόδους καλλιέργειας, πιστοποίησης και τυποποίησης των προϊόντων μας. Καθιερώνοντας ένα παγκόσμιο brand name που να συνδέει τα προϊόντα μας με τον τόπο και τον πολιτισμό μας.

Η Περιφέρεια θα είναι δίπλα στον αγρότη της Πελοποννήσου, να του προσφέρει τα σύγχρονα εργαλεία που χρειάζεται: για τεχνογνωσία, χρηματοδότηση, συνέργειες και διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές.

Παρόμοια είναι η λογική μας και για την αναβάθμιση του τουρισμού.

Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να δώσουμε μια νέα ταυτότητα στο τουριστικό προϊόν μας. Να το συνδέσουμε με την ιστορία, τη φύση, τις παραδόσεις, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό μας. Αλλά φυσικά και με τις σύγχρονες, υψηλού επιπέδου δομές και υπηρεσίες. Το αεροδρόμιο, τις απαραίτητες θέσεις στάθμευσης σε όλες τις πόλεις.

Θέλουμε η Πελοπόννησος να είναι ένας ελκυστικός προορισμός, όλο το χρόνο, για Έλληνες και ξένους. Να την επιλέγουν επισκέπτες για τις διακοπές τους, αλλά και ψηφιακοί νομάδες της Νέας Εποχής που θέλουν νέα ποιότητα στη ζωή τους.

Και θέλουμε και κάτι ακόμα: Να καταφέρουμε συνέργειες που θα επιτρέψουν τη διάχυση της ωφέλειας του τουρισμού -και ιδίως του ακριβού τουρισμού- σε όλους.

Αγροτική οικονομία και τουρισμός, με άμεση αναφορά στο brand name της Πελοποννήσου. Με έμφαση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την καινοτομία. Με το βλέμμα προς τα έξω. Και με οφέλη για όλους.

Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο.

Προσέλκυση επενδύσεων

Και φυσικά, μεγάλη κρισιμότητα για την επιτυχία αυτού του μοντέλου, έχει ο 2ος άξονας του σχεδίου μας. Η προσέλκυση των επενδύσεων και η ενίσχυση των υφισταμένων.

Κλειδί και εδώ η εξωστρέφεια. Για να φέρουμε στον τόπο μας πόρους που θα ενισχύσουν την κοινή προσπάθεια. Αλλά και η αποτελεσματικότητα. Για να πείσουμε ότι αξίζει κανείς να επενδύσει τα όνειρά του στην Πελοπόννησο.

Εξυπηρέτηση πολίτη – ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο 3ος άξονας του σχεδίου μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, αμεσότητα. Και απλοποίηση διαδικασιών. Μπορούμε μάλιστα να επεκτείνουμε τις δράσεις μας, σε τομείς όπως η κατάρτιση, η προώθηση νέων δεξιοτήτων.  Και το πιο σημαντικό: όλα αυτά, με διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία.

Υποδομές

Κρίσιμος παράγοντας είναι και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Ο εκσυγχρονισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης, αλλά και καλύτερης καθημερινότητας. Να μετακινούμαστε με ασφάλεια, να μικρύνουν οι αποστάσεις. Εξίσου σημαντικά για τις ζωές μας, είναι τα αρδευτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα. Ενώ προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης το ευρυζωνικό δίκτυο, το γρήγορο ίντερνετ, ώστε να ανοίξουμε τους ορίζοντες των νέων μας.

Αλλά και να προσελκύσουμε επιχειρήσεις, που θα μπορούν από εδώ να φτάσουν παντού.

Φυσικό περιβάλλον

Εξίσου μας ενδιαφέρουν τα έργα πράσινης μετάβασης -για να περάσω στον 5ο άξονα.  Θέλουμε να κάνουμε την Πελοπόννησο μια Περιφέρεια πρότυπο στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αυτάρκεια. Αλλά και στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη διαχείριση φυσικών πόρων.

Αυτές τις δύσκολες μέρες που είδαμε δάση μας να καίγονται, οι συμπολίτες μας περιμένουν και κάτι ακόμα:

Να δεσμευτούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο βαθμό που της αναλογεί, θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με όλες τις δυνάμεις της, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πιστεύω το χρωστάμε στον τόπο μας.

Πολιτιστικό περιβάλλον

Προτεραιότητα, όμως, δίνουμε και στο πολιτιστικό μας περιβάλλον. Θέλουμε να κάνουμε την Πελοπόννησο έναν περίπατο στην ιστορία. Όπου ενώνονται μοναδικά ιστορικά τοπόσημα -όπως η Επίδαυρος κι η Μονεμβασιά- με νέους θεσμούς, που θα κάνουν την Πελοπόννησο διαρκή παγκόσμιο πολιτιστικό προορισμό.

Κοινωνική προστασία

Αλλά τίποτε δεν θα έχει αξία, αν δεν πετύχουμε τον 7ο άξονα του σχεδίου μας: Να είναι ο τόπος μας, όπως απαιτεί η παράδοση και το ήθος των ανθρώπων του, ένας τόπος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Με  πρωτοβουλίες που θα λειτουργούν ως  ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ώστε καμία και κανένας να μην μείνει στο περιθώριο.  Και να μοιράζονται δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης, σε όλους.

Για όλα αυτά, περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων των υποψηφίων. Τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε. Την επόμενη μέρα, μακάρι να ενώσουμε δυνάμεις, για το καλό του τόπου. Σέβομαι τις διαδρομές όλων. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μειώνω κανέναν, ούτε καν κάποιον που επιχειρεί να μειώσει εμένα. Δεν πιστεύω σε αυτή την πολιτική.

Σέβομαι όποιον προσέφερε κάτι στον τόπο μας, ακόμα και αν ήταν λιγότερο από όσα θέλαμε ως πολίτες. Ελπίζω οι συνυποψήφιοί μου να δουν ότι η πολιτική των τοξικών αντιπαραθέσεων ανήκει στο χτες. Και να έχουμε μια γόνιμη προεκλογική περίοδο.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να πω και δυο λόγια για τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ.Νίκα. Έναν άνθρωπο που γνωρίζω από όταν ήμουν μικρό παιδί, είχα μάλιστα τη χαρά να τον έχω καθηγητή. Θέλω να ξεκαθαρίσω μια και καλή, πως ό,τι κι αν γίνει, μόνο σεβασμό και ευγνωμοσύνη θα νιώθω για αυτόν. Και είμαι αποφασισμένος να κτίσω πάνω σε ό,τι θετικό έχει προσφέρει. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι συνεργάτες του, μου έχουν κάνει την τιμή να είναι δίπλα μου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Μαζί προχωράμε και τους ευχαριστώ!

Κυρίες και κύριοι, Λίγο πριν κλείσω, επιτρέψτε μου μια ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σπουδαίους ανθρώπους που μας τιμούν σήμερα.

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Πρωθυπουργέ, Αλήθεια, ποιο άλλο κόμμα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει στις τάξεις του τόσους πολιτικούς με τόσο μεγάλη προσφορά στον τόπο; Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η παράταξή μας! Η παράταξη που διαχρονικά υπηρετεί την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Κύριε Πρόεδρε Κυριάκο Μητσοτάκη, Σας ευχαριστώ για την τιμή να με επιλέξετε για υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Σας υπόσχομαι να δώσω τον καλό αγώνα, για την παράταξη και για όλους τους συμπολίτες μου!

Κύριε Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά, Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε επί πολλά χρόνια και για όλα όσα έχω μάθει κοντά σας. Σας υπόσχομαι να προσπαθώ να αγαπώ πάντα αυτόν εδώ τον τόπο, όπως τον αγαπάτε και τον προσέχετε και εσείς.

Φίλες και Φίλοι, Νομό τον νομό, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, σε κάθε πλατεία, κάθε τόπο συνάντησης, θα συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας το σχέδιο και το όραμά μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους. Σε όσους πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα η Πελοπόννησος να ανοίξει το βήμα της.  Να καλύψει το χαμένο έδαφος. Να τιμήσει την πολιτική παράδοση που τη θέλει να ηγείται των εξελίξεων στη χώρα.    Αυτή τη νέα σελίδα για τον τόπο μας, θα την ανοίξουμε όλοι μαζί.

Και μαζί, θα πάμε την Πελοπόννησο μπροστά.

Μητσοτάκης Παρουσίαση Πτωχού

Η παρουσίαση Πτωχού από τον Κυριάκο

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

“Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Αντώνη, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι. Θέλησα να βρεθώ κοντά σας, σήμερα, όχι μόνο για να τονίσω το ενδιαφέρον μου για την Πελοπόννησο, αυτόν τον ευλογημένο τόπο μας, όσο για να ευχαριστήσω και έναν άξιο Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην περιοχή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, όμως, είμαι εδώ για να ενθαρρύνω ένα νέο άξιο στέλεχος στη νέα του αφετηρία, τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 Σήμερα η Ελλάδα είναι διαφορετική, όπως διαφορετική είναι και η Πελοπόννησος. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές πολύ αυξημένες, πολλά νέα επιχειρηματικά σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη, ο τουρισμός και η αγροδιατροφή αναπτύσσονται ταχύτατα, στηρίζουν το τοπικό εισόδημα, την τοπική απασχόληση. Ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μοναδικά πολιτισμικά μνημεία του τόπου συγκεντρώνουν ήδη παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 Στο ίδιο διάστημα και την τελευταία τετραετία δεκάδες, εκατοντάδες θα έλεγα, έργα αλλάζουν την εικόνα της περιφέρειας. Από σημαντικές αρδευτικές υποδομές, που έχουν πολλαπλασιάσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αναβαθμίσεις λιμανιών, όπως αυτή του Ναυπλίου, την αποκατάσταση στο Μπούρτζι. Εξοπλισμό στα νοσοκομεία μας, στην Τρίπολη, στα κέντρα υγείας, την πλήρη ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων εδώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Καλαμάτας.

Σημαντικά έργα, επίσης, δρομολογούνται. Έργα που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρικές υποδομές. Το ΚΥΤ της Μεγαλόπολης, το ΚΥΤ της Κορίνθου. Η πλήρης ολοκλήρωση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, τα σημαντικά φράγματα τα οποία τόσο θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το υδάτινο δυναμικό της Πελοποννήσου. Σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, ίσως θα θυμάστε, αποτυπώνονται ακριβώς σε αυτό εδώ το κείμενο, τα 200 και πλέον έργα για την Πελοπόννησο του 2030. Είχαμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε πριν από κάποιους μήνες. Το τονίζω αυτό διότι αν πράγματι έχει κάποια σημασία η παραταξιακή στήριξη ενός αιρετού άρχοντα, ακριβώς αυτή εντοπίζεται σε μια ευρύτερη συναντίληψη που διευκολύνει τον συντονισμό του κέντρου με την περιφέρεια. Δεν το έχω κρύψει, το είπα και πριν από λίγες μέρες όταν βρέθηκα στην Μυτιλήνη, ότι θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές. Όχι για να βάψουμε και πάλι τον χάρτη γαλάζιο. Αυτόν τον βάψαμε γαλάζιο δυο φορές στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Αλλά για έναν πολύ απλό και πρακτικό λόγο: θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να συμμερίζονται το όραμά μας, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε καλά. Οι οποίοι μπορούν να σταθούν αρωγοί στις δικές μας προσπάθειες κι εμείς να σταθούμε αρωγοί στο δικό τους αγώνα για τη βελτίωση της ζωής στη δική σας Περιφέρεια.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν και η σκέψη που πρυτάνευσε μέσα μου όταν έμαθα πριν από κάποιους μήνες την απόφαση του Παναγιώτη Νίκα, που μου είπε ότι δεν ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος. Και όταν μου το είπε αυτό σκέφτηκα πολύ προσεκτικά: ποια θα έπρεπε να είναι η επιλογή μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιστεύω ότι κατέληξα στον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση.

Βέβαια -όπως ειπώθηκε και πριν- δεν νομίζω ότι υπάρχει και καταλληλότερο σημείο για τη σημερινή μας εκδήλωση από την Μεσσήνη και από το δημαρχείο της. Από εδώ ξεκινάς, Δημήτρη, τη δική σου διαδρομή στα κοινά. Εδώ που ο πατέρας σου, ο Παύλος Πτωχός, ένα άξιο τέκνο της Μεσσηνίας έγραψε τη δική του αυτοδιοικητική διαδρομή. Έφυγε από την ζωή, θυμίζω, την ώρα του καθήκοντος, εργαζόμενος για τον τόπο του.

Θεωρώ ότι πρόκειται για μία συγκυρία που ξεπερνά τα όρια του συμβολισμού, γίνεται αληθινός οδηγός για το αύριο. Η παράδοση με αυτόν τον τρόπο γεφυρώνεται με την ανανέωση, και η εμπειρία δίνει τη θέση της στα νέα ζητούμενα της εποχής.

Με τη βοήθεια, λοιπόν, όλων σας, όλων μας μπορούμε να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα της Πελοποννήσου, όπως είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και για την πατρίδα μας και για την Πελοπόννησο.

Δύναμή μας είναι η συνέπεια, η συνέχεια και η τόλμη. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συναντώνται στο πρόσωπο της επιλογής μας για το μέλλον της Περιφέρειας.

Ο Δημήτρης Πτωχός σάς είναι πολύ γνωστός. Είναι ένας νέος άνθρωπος, είναι γέννημα θρέμμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, έχει εξαιρετικές σπουδές, έχει μεγάλες επιτυχίες στο επάγγελμά του. Προσωπικά εγώ τον γνώρισα και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε τα δύσκολα 2,5 χρόνια, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν δώσαμε μαζί μεγάλους αγώνες για να βάλουμε τη χώρα στις σωστές ράγες. Εκτίμησα από τότε όχι απλά την εργατικότητά του αλλά κυρίως την καθαρή του σκέψη αλλά και τον οραματικό τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα.

Ο Δημήτρης Πτωχός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος συνδυάζει -και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο- την τεχνοκρατική επάρκεια με το γνήσιο πάθος για την πολιτική ως μία διαρκή άσκηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή τη νέα σελίδα η οποία θα γραφτεί -θα τη γράψουμε μαζί στο βιβλίο της δικής του προσωπικής διαδρομής- θα είναι και πάλι νικητής. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι με τη στήριξη όλων σας και όλων μας, με τη στήριξη όλων των κομματικών μας στελεχών, αλλά όχι μόνο, ο Δημήτρης Πτωχός θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πελοπόννησος μπροστά, Πτωχός μπροστά, για μία Πελοπόννησο με προοπτική, με πίστη στις πραγματικές της δυνατότητες.

Δημήτρη, σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία, μπορείς να στηρίζεσαι πάνω μας, όχι μόνο στον κομματικό μας μηχανισμό, γιατί πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές εκ των πραγμάτων -μπορεί μεν να παίρνεις σήμερα μία κομματική στήριξη αλλά απευθύνεσαι σε όλες και όλους τους κατοίκους της Πελοποννήσου- θα έχουν την ευκαιρία και αυτοί που δεν σε γνωρίζουν ακόμα να σε γνωρίσουν τους επόμενους δύο μήνες. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία όχι για την εκλογική σου επιτυχία αλλά για το ότι θα είσαι ένας πραγματικά εξαιρετικός Περιφερειάρχης.

Να είσαι καλά, καλή δύναμη».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis