home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΥγεία

Γύθειο: Σοβαρές καταγγελίες από τους αγροτικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας

Τις εργασιακές συνθήκες και άλλα προβλήματα καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Γιατροί του Κ.Υ. Γυθείου στην ηγεσία του ΕΣΥ

Με επιστολή τους προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και κάθε αρμόδιο, οι Αγροτικοί Γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου καταγγέλλουν πρόσωπα και καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή:

«Η παρούσα επιστολή έχει ως σκοπό να καταγγείλει και να παραθέσει όσα γεγονότα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το Κέντρο Υγείας Γυθείου και αφορούν τους αγροτικούς ιατρούς.

Εδώ και αρκετούς πλέον μήνες από την ανάληψη υπηρεσίας υπαίθρου, έχουμε γίνει καθημερινά μάρτυρες και θύματα δυσμενών εργασιακών συνθηκών και υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Λακωνίας. Αρχικά, η διοίκηση του Γ.Ν. Σπάρτης επιμένει να καταθέτει αιτήματα, που παρουσιάζονται με τη συναίνεση των αγροτικών ιατρών, προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με εφημέρευση των αγροτικών ιατρών παρά τη βούλησή τους στο Γ.Ν. Σπάρτης. Με τη σειρά της η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εκδίδει αποφάσεις για μετακίνηση και εφημέρευση στο Γ.Ν. Σπάρτης χωρίς την έγγραφη εντολή – εντέλλεσθε.

Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει εγγράφως στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την άρνηση μας για εφημέρευση στο Γ.Ν. Σπάρτης και δεν έχουμε λάβει ποτέ επίσημη έγγραφη απάντηση. Οι λόγοι που δεν επιθυμούμε να εφημερεύσουμε στο Γ.Ν. Σπάρτης αναφέρονται παρακάτω.

Αναλυτικά, καλούμαστε να διανύουμε πολλές οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο διαμονής μας οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από 24 και παραπάνω ώρες διαρκούς εργασίας θέτοντας την ατομική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχουμε αποζημιωθεί για το κόστος των συγκεκριμένων μετακινήσεων. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαρκής παρουσία ειδικευμένου επιμελητή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), καθώς επίσης και απουσία νευραλγικών ειδικοτήτων όπως Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Ακτινολόγος. Συνεπώς, οι εφημερίες στο Τ.Ε.Π στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αγροτικούς ιατρούς με ελάχιστη έως μηδαμινή προϋπάρχουσα κλινική εμπειρία με αποτέλεσμα την μη εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των ασθενών, παρά τις αντίθετες προφορικές δεσμεύσεις της διοικητρίας του Γ.Ν. Σπάρτης για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Επίσης, πραγματοποιούνται διακομιδές ασταθών κλινικά περιστατικών και περιστατικών που δεν συνάδουν με την εκπαίδευσή και κατάρτισή μας. Συγκεκριμένα, οι διακομιδές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς επίσης και νεογνά – παιδιά που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένου ιατρού. Επιπρόσθετα, καλούμαστε για μετακίνηση και για την κάλυψη αναγκών της παθολογικής κλινικής. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν συγγραφή εξιτηρίων με οδηγίες εξόδου σε ασθενείς που ουδέποτε έχουμε εξετάσει και παρακολουθήσει την πορεία νοσηλείας τους.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, έχουμε γίνει παραλήπτες αναφορών από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Σπάρτης για παράλειψη καθηκόντων- μη παρουσία μας στο Γ.Ν. Σπάρτης στο πρωινό ωράριο παρά τις αντίθετες οδηγίες και εντολές από τη Διευθύντρια του ΚΥ Γυθείου για παραμονή μας στο ΚΥ στο πρωινό ωράριο λόγω αυξημένων αναγκών, ιδιαίτερα τους τρέχοντες μήνες της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνουμε πως δεν μας έχουν κοινοποιηθεί αιτήματα και αποφάσεις από και προς πάσα κατεύθυνση που μας αφορούν σχετικά με το ωράριο, το πρόγραμμα εφημεριών και τα καθήκοντά μας.

Η διαρκής προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών των κλινικών του Γ.Ν. Σπάρτης από αγροτικούς ιατρούς του Κ.Υ. Γυθείου έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και απουσία αγροτικών ιατρών από το ΚΥ και τα περιφερικά ιατρεία του νομού Λακωνίας για τα οποία έχουμε διοριστεί με βάση τη σύμβασή μας.

Αναφορικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Γυθείου σας εκθέτουμε τα ακόλουθα. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις για έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού από το κέντρο υγείας Γυθείου, η διεύθυνση του κέντρου υγείας αδυνατεί να δώσει οριστική λύση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες από νοσηλευτικό προσωπικό. Εν προκειμένου, επιβαρύνονται οι λιγοστές νοσηλεύτριες του ΚΥ, οι ειδικοί γενικοί ιατροί και οι αγροτικοί ιατροί για την κάλυψη των συγκεκριμένων ελλείψεων.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται διακομιδές από αγροτικούς ιατρούς και στρατιωτικό προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών (π.χ. τροχαία, εμφράγματα, πνιγμοί). Τα άμεσα αποτελέσματα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η πολύωρη απουσία αγροτικών ιατρών από το ΚΥ καθώς και η ανεπαρκής αντιμετώπιση των διακομισθέντων-παραληφθέντων περιστατικών με κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Παράλληλα, προαναγγέλλεται και ασκείται πίεση από τη διεύθυνση του ΚΥ σχετικά με την εισήγηση εφημεριών ετοιμότητας για τις άνωθεν διακομιδές που θα καλύπτονται από αγροτικούς ιατρούς, οι συνθήκες των οποίων δεν έχουν αποσαφηνιστεί και δεν προβλέπεται αποζημίωσή τους.

Πρόσθετα με τα υπόλοιπα, έχουμε γίνει δέκτες και της απρεπούς συμπεριφοράς και αντιμετώπισης από τη διεύθυνση του ΚΥ Γυθείου, με προσωπικές λεκτικές επιθέσεις και απειλές που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το έργο μας, που αφορούν θέματα εξωτερικής εμφάνισης και αυτοδιάθεσης ακόμα και εκτός του ωραρίου μας».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button