home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Εξελίσσεται σε μάστιγα η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά στη Βουλή
Αγριογούρουνο

Σε μάστιγα εξελίσσεται η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα. Οι αγρότες είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, ενώ δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ.

Ακόμα, εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους κατεβαίνουν προς τις πόλεις με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, ενώ η μετάδοση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στη χοιροτροφία, να μεταδοθεί η ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής χοίρων και να πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της.

Τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Ο κ. Πουλάς ζητά να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπέρογκης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα και να καλυπτονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις αγροτικές καλλιέργειες.

Η ερώτηση του Πουλά στη Βουλή

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα και η μετακίνηση τους  σε αγροτικές αλλά και αστικές – ημιαστικές περιοχές δημιουργεί πολλά προβλήματα και κινδύνους.

Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι αγρότες του νομού που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και το εισόδημα τους να μειώνεται. Τα παράπονα και οι καταγγελίες για καταστροφές είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά,  καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριόχοιρων αλλά και το εύρος των περιοχών μετακίνησης.

Παράλληλα δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ  γιατί η  Π.Ε. Αργολίδας δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε  καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν αναγνωρίζονται και  δεν αποζημιώνονται.

Δεύτερο πρόβλημα αποτελεί η διέλευση των ζώων από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν οι αγέλες μετακινούνται σε αναζήτηση τροφής. Έτσι έχουμε την  πρόκληση αρκετών τροχαίων ατυχημάτων που θέτουν τις ζωές των πολιτών σε κίνδυνο και τους ζημιώνουν οικονομικά.

Τρίτη παράμετρος του προβλήματος είναι η μετάδοση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς η μετάδοση της ασθένειας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στη χοιροτροφία. Λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής χοίρων. Αν το νόσημα εμφανιστεί σε μια εκτροφή, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της.

Οι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων την τελευταία δεκαετία είναι γνωστοί: ο υβριδισμός με ήμερους χοίρους, η απαγόρευση του κυνηγιού σε πολλές περιοχές, ο περιορισμός των μετακινήσεων και της θήρευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δάσωση πολλών περιοχών και η εγκατάλειψη των καλλιεργειών σε ημιορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε αυτές η επάρκεια της προσφερόμενης τροφής για τους αγριόχοιρους, κλπ.

Στην Αργολίδα τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε η αύξηση του χρόνου κυνηγιού με απεριόριστο αριθμό θηραμάτων, η σύσταση συνεργείων για την ελεγχόμενη δίωξη των αγριόχοιρων σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και η έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης Θήρας περί απαγόρευσης παροχής τροφής σε αγριόχοιρους και ημίαιμους χοίρους.

Τα παραπάνω μέτρα όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά εμφάνισης αγριόχοιρων σε διάφορες περιοχές του νομού μας, αυξάνοντας έτσι τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τα τροχαία ατυχήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες  σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπέρογκης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα;
  • Προτίθεστε να αλλάξετε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να δίνεται  η δυνατότητα ασφάλισης  για τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι και σε περιοχές εκτός προστασίας της συνθήκης RAMSAR, ώστε να αποζημιώνονται οι πληγέντες παραγωγοί;».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis