home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το όνειρο των ξένων για ένα σπίτι στο Λεωνίδιο – Πώς εκτοξεύτηκε η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια

Η Νότια Κυνουρία ψηλά στις προτιμήσεις Βορειοευρωπαίων, Αμερικανών, Καναδών και Ισραηλινών, κάθε ηλικίας – Τι είναι αυτό που ψάχνουν οι αγοραστές
Λεωνίδιο (2)

Έντονο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές κάθε ηλικίας έχει προσελκύσει η αγορά κατοικιών στην περιοχή γύρω από το Λεωνίδιο, η οποία βλέπει ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με περιοχές πλησιέστερες στην Τρίπολη, την Καλαμάτα την Αθήνα.

Πρόκειται ιδίως για γερμανόφωνους και γαλλόφωνους, με κυρίαρχη αγορά τους Ελβετούς, όπως δήλωσε στο moneyreview.gr ο κ. Γρηγόρης Ντάσκας, διευθύνων σύμβουλος του Open Real Estate, το οποίο διατηρεί γραφεία στο Λεωνίδιο, τον Τυρό και τις Σπέτσες.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται κυρίως από Βορειοευρωπαίους, αλλά και από Αμερικάνους, Καναδούς και Ισραηλινούς, με τους τελευταίους να στρέφονται και προς τα επαγγελματικά ακίνητα.

Το όνειρο για ένα σπίτι στο Λεωνίδιο και τη γύρω περιοχή δεν αφορά πλέον μόνο τους ξένους, καθώς μετά το 2018 παρουσιάστηκε ξαφνικό ενδιαφέρον και από Αθηναίους, σημείωσε ο κ. Ντάσκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προηγουμένως η ιστοσελίδα του γραφείου του ήταν μόνο στα αγγλικά. Συνολικά, εκτιμάται πως πέρυσι πωλήθηκαν πάνω από 100 σπίτια στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Ψηφιακοί νομάδες

Μέχρι πριν δύο χρόνια επρόκειτο κυρίως για συνταξιούχους ή εργαζομένους κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Πλέον, όμως, ενδιαφέρονται και άτομα λίγο πάνω από 35 ετών, οι οποίοι είναι ψηφιακοί νομάδες ή θέλουν να αποφύγουν τη φορολογία στις χώρες τους.

«Η περιοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει δεύτερη κατοικία για Ευρωπαίους. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια…αγοράζουν για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους», σχολίασε ο Γιάννης Σαμπράκος, πρόεδρος τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Μάλιστα, ορισμένοι ξένοι αγοραστές παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα και μέσω εθελοντισμού και δράσεων αφομοιώνονται πλήρως στην τοπική κοινωνία. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αγοράς κατοικιών, με στόχο να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Πού οφείλεται η άνθιση της αγοράς

Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην περιοχή αναδύθηκε πρώτη φορά περίπου το 2012, όταν οι τοπικοί φορείς επιχείρησαν να τονώσουν το τουριστικό προϊόν, προωθώντας τον αναρριχητικό και εναλλακτικό τουρισμό. Το εγχείρημα που είχε ως στόχο την παράταση της σεζόν, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο ενίσχυσε δραματικά τον τουρισμό όλο το χρόνο, αλλά ενίσχυσε και την αγορά real estate. Μάλιστα, το ενδιαφέρον αγοράς κατοικιών εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο εν μέσω Covid.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι εστιάζουν στην αυθεντικότητα, επιλέγοντας ως επί το πλείστον παλιά και πέτρινα κτίσματα. «Αν τα κάνεις όλα ίδια, αυτό σε δέκα χρόνια θα είναι η καταστροφή σου», σχολίασε ο Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος της Νότιας Κυνουρίας, αναγνωρίζοντας πως η αυθεντικότητα είναι το «ατού» της περιοχής.

Η άνθιση της αγοράς αποδίδεται επίσης στο καλό βιοτικό επίπεδο, στην ασφάλεια, στη φύση, αλλά και στην τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους ξένους ιδιοκτήτες να παραμένουν συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ψαλίδα με τις γύρω περιοχές

Οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ντάσκα, η ζήτηση είναι τόσο εστιασμένη, ώστε μερικοί αγοράζουν μέσω της ιστοσελίδας και βλέπουν για πρώτη φορά από κοντά το σπίτι αφού το αγοράσουν.

Αντιθέτως, πολύ χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον για τις κατοικίες της Βόρειας Κυνουρίας, παρότι είναι σαφώς πιο εύκολα προσβάσιμα από τα βασικά αστικά κέντρα. Η περιοχή αυτή είχε προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες πριν το 2010, οι οποίοι αγόραζαν ιδίως διαμερίσματα ή μικρές κατοικίες. Στη συνέχεια οι μεγάλες αγοραπωλησίες ήταν μεμονωμένες και οι τιμές διολίσθησαν σημαντικά, κάτι που δείχνει σταδιακά να αλλάζει προς το καλύτερο, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής μοιάζει με το νότιο κομμάτι της Κυνουρίας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis