home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καύσωνας Κλέων: «Καμίνι» η Πελοπόννησος με υψηλές θερμοκρασίες και έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς, έως και Σάββατο – Κλείνουν αρχαιολογικοί χώροι στο Άργος

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου η κορύφωση του καύσωνα «Κλέων» που πλήττει τη χώρα μας, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τη θερμή εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Καμίνι» η Πελοπόννησος με υψηλές θερμοκρασίες και έκτακτα μέτρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Την ίδια στιγμή στην Αργολίδα από το μεσημέρι της Παρασκευής η θερμοκρασία άρχισε να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ιδίως σε πόλεις που φημίζονται για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσουν, όπως το Άργος και το Κρανίδι.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς, έως και αύριο Σάββατο.

Θερμός Ιούλιος

«Ο φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα», τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι 36-38°C θα θεωρούνται μάλλον ανάσα “δροσιάς” δοθέντος ότι οι θερμές ημέρες, οι ημέρες δηλαδή που η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 39°C θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετές».

Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο.

Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες

Οπλιστείτε με υπομονή τουλάχιστον για σήμερα Παρασκευή και για αύριο Σάββατο διότι θα δούμε τον υδράργυρο:

  • την Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
  • στη Λάρισα τους 43-44°C,
  • στο Άργος τους 42-43°C,
  • στις Σέρρες τους 41-42°C,
  • στη Σπάρτη τους 42-43°C,
  • στο Αγρίνιο τους 42-43°C,
  • στη Θήβα τους 42-43°C,
  • στη Λαμία τους 42-43°C,
  • στην Καρδίτσα τους 42-43°C, και
  • στα Τρίκαλα τους 42-43°C

Στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες

Στα ορεινά τμήματα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα:

  • Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°C
  • Στα 700 μέτρα τους 34-35°C
  • Στα 1000 μέτρα τους 31-32°C, και
  • Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

Τα έκτακτα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

Εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέωνος».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Κλείνουν αρχαιολογικοί χώροι σε Άργος και Λάρισα

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τη λειτουργία της Ακρόπολης εν μέσω καύσωνα, τονίζοντας πως οι 40 °C είναι το όριο για ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της.

«Τη στιγμή που, τουλάχιστον για την Αθήνα, θα μας δώσουν θερμοκρασία 40 βαθμούς (η οποία αναμένεται ) και το Σάββατο ανεβαίνει στους 41, τότε ναι, στον βράχο της Ακρόπολης η πραγματική θερμοκρασία, αυτή την οποία αισθάνεται ο άνθρωπος και εισπράττει ο οργανισμός, είναι αρκετά μεγαλύτερη. Επομένως εκεί, και για την προστασία των εργαζομένων αλλά και για την προστασία των επισκεπτών, τουλάχιστον τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 17:00, θα πρέπει να γίνει μια αναστολή του αρχαιολογικού χώρου», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε βγάλει ήδη από σήμερα μια ανακοίνωση ότι είναι πολύ πιθανό αύριο να έχουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα κλείσει και στο Άργος και θα κλείσει και στη Λάρισα, γιατί και εκεί αναμένονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο στόχος είναι κυρίως για τους χώρους που υπάρχει η επισκεψιμότητα και γι’ αυτό ενδεικτικά η Ακρόπολη μπορεί να λειτουργήσει από το πρωί στις 8:00 που ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι τις 12:00, και στη συνέχεια από τις 17:00 μέχρι τις 20:00.

Μάλιστα, αυτό το οποίο θα καταβάλλουμε ως προσπάθεια -πάντα ανάλογα με τις θερμοκρασίες τις οποίες θα πάρουμε το πρωί της Παρασκευής γύρω στις 8:00 με 9:00, είναι οι άλλοι χώροι της Αθήνας, για παράδειγμα η Αρχαία Αγορά με τη Στοά του Αττάλου, να είναι ανοιχτοί – ώστε οι επισκέπτες μας οι οποίοι είχαν προγραμματίσει την Ακρόπολη τις μεσημεριανές ώρες, να μπορέσουν να σπεύσουν εκεί και να επανέλθουν, είτε να έχει προηγηθεί η επίσκεψη στην Ακρόπολη».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis