home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λαγκάδια: Ένα κεφαλοχώρι … αξιοθέατο που σε γυρνά πίσω στο χρόνο

Το παραδοσιακό αυτό χωριό της Γορτυνίας αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια με παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα
Λαγκάδια

Εδώ γεννήθηκαν οι μάστορες που έβαλαν την σφραγίδα τους στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Μοριά. Στη συνείδηση όλων οι λέξεις μαστόροι και Λαγκαδιανοί ήταν ταυτόσημες. Άρα, όλο το κεφαλοχώρι αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο που σε γυρνά πίσω στο χρόνο.

Χτισμένα αμφιθεατρικά στο Μαίναλο -ολόγυρα ψηλά βουνά και χαράδρες- με τρεχούμενα νερά, με πανέμορφα αρχοντικά, έργα των φημισμένων ντόπιων μαστόρων της, τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της Ελλάδας. Ιδιαίτερα γραφική είναι η Πάνω Γειτονιά με την εκπληκτική θέα. Επισκεφθείτε το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων βρίσκεται στην Πάνω Γειτονιά των Λαγκαδιών και δείτε τα κειμήλια της οικογένειας των προεστών. Θαυμάστε τα παραδοσιακά κτίσματα της περιοχής όπως αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια, βρύσες, το εντυπωσιακό κτίριο του Γυμνασίου, το πελεκητό καμπαναριό των Αγίων Ταξιαρχών και το επιβλητικό ρολόι Όλα χωριού. Όλα γνήσια δείγματα των ονομαστών Λαγκαδιανών μαστόρων της πέτρας. Απολαύστε την  θέα από την εκκλησία της Παναγιάς του Γούναρη.

Το παραδοσιακό αυτό κεφαλοχώρι της Γορτυνίας αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια -με άρτια υποδομή- ταβερνάκια με παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.

Λαγκάδια θέα
Φώτο: Wikipedia (Dimitris Tsalkanis)

Επισκεφθείτε τη τεχνητή Λίμνη του που βρίσκεται ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά. Η διαδρομή θα σας αποζημιώσει με πολύ όμορφες εικόνες από το υδάτινο τοπίο. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται στην περιοχή  δραστηριότητες όπως καγιάκ, πεζοπορία και 4Χ4. Περνώντας από το Βυζίκι δείτε τα απομεινάρια του κάστρου της Άκοβας που χτίστηκε το 1250 από τον Γοδεφρείγο Βιλλαρδουίνο. Το χιονοδρομικό στο Μαίναλο απέχει 27 χιλιόμετρα.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται Καρναβάλι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς εμπνευσμένο από τη φύση, τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου. Μασκέ ξεφάντωμα με μουσική και κεράσματα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Από 25 έως και 27 Ιουλίου (της Αγίας Παρασκευής) πραγματοποιείται στα Λαγκάδια τριήμερη εμποροπανήγυρης και στα τέλη Ιουλίου το Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού.

Τα Λαγκάδια απέχουν 63 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και ακολουθείτε τον δρόμο προς Λεβίδι και Βυτίνα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis