home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Θρήνος για τους νεκρούς του ναυαγίου – Σε 568 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι αγνοούμενοι μετανάστες

Πλήγμα για τον πολιτισμό μας, για τον ανθρωπισμό μας – Συγκλονίζει την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο η τραγωδία
Ναυάγιο στην Πύλο (1)

Σε 568 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι αγνοούμενοι μετανάστες του ναυαγίου ανοιχτά της Πελοποννήσου. Η τρομακτική αυτή εκτίμηση βασίζεται σε αναφορές επιζώντων, από τις αναζητήσεις συγγενών τους και οικείων, αλλά και από τις πρώτες πληροφορίες από τους συλληφθέντες δουλεμπόρους.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχωρούσε τις απαραίτητες διαδικασίες προανάκρισης προκειμένου να καταγραφούν οι διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου με τους 78 νεκρούς που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, αναζητώντας όσους εμπλέκονται ως διακινητές. Έχουν ήδη γίνει εννέα συλλήψεις και χθες το βράδυ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Εντωμεταξύ σήμερα το πρωί μεταφέρονται στη δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες. Εκεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις των μεταναστών που θα αιτηθούν ασύλου.

Ναυάγιο στην Πύλο (3)
ΦΩΤΟ: Λιμενικό Σώμα

Πλήγμα για τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανείπωτης και πρωτοφανούς θαλάσσιας τραγωδίας, τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν στις αρμοδιότητές τους με συνέπεια και σοβαρότητα.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας η συμβοήθεια στο Λιμενικό, η συνεργασία με τις άλλες Αρχές, η παροχή καθαρών στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων, η ανάληψη του κόστους της διαχείρισης και της μεταφοράς των σορών των τραγικών θυμάτων και η συνδρομή της Περιφέρειας σε οργανωτικά θέματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αποτελούν αυτονόητες ενέργειες και εκπλήρωση καθήκοντος.

Το δυστύχημα είναι ότι η τραγωδία θα έχει συνέχεια, πολλοί δυστυχισμένοι συνάνθρωποί μας θα πνίγονται και θα εξοντώνονται όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες των προβλημάτων, που είναι οι πόλεμοι, τα συμφέροντα και οι διεθνείς αναταράξεις.

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από κάθε ευαίσθητο άνθρωπο στο όνομα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, για να περιορισθούν, έστω, όμοιες ανθρώπινες τραγωδίες που μας προσβάλουν όλους.

Σε δηλώσεις του ο κος Νίκας τόνισε ότι αποτελεί «Πλήγμα για τον πολιτισμό μας, για τον ανθρωπισμό μας αυτή η κατάσταση».

Συγκλονίζει την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη θάλασσα, μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια ανοιχτά των Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε λόγο για “ανείπωτη τραγωδία” και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή – κινητοποιώντας τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας – διέθεσε στρώματα και κλινοσκεπάσματα, ενώ ανέλαβε και την δαπάνη για τη μεταφορά των σορών των άτυχων συνανθρώπων μας, ωστόσο με ιδιαίτερη έμφαση υπογράμμισε:

“Πρέπει να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για να σταματήσει αυτή η τραγωδία. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος που είναι οι πόλεμοι, τα συμφέροντα, οι συγκρούσεις, αυτές οι τραγωδίες θα συνεχίζονται. Είναι πλήγμα για τον πολιτισμό μας, για τον ανθρωπισμό μας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει. Διαφορετικά θα μετράμε χιλιάδες νεκρούς. Η Μεσόγειος έχει γίνει το κέντρο όλων αυτών των καταστάσεων που μας θίγουν ως ανθρώπους”.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis