home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Η αλατότητα του νερού στον Ανάβαλο και τα υπέρογκα χρέη των ΤΟΕΒ πνίγουν τους αγρότες

Οι αγρότες ποτίζουν με θαλασσινό νερό λέει ο ΑΚΣΥΝΑ – Οι αγωνίες των αγροτών και η απάντηση Μαντζούνη
Ανάβαλος

Για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου κάνει λόγο ο ΑΚΣΥΝΑ, σημειώνοντας πως από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, βρίσκεται πάνω 3.000 ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν να βγουν εκτός παραγωγής σε 2 με 3 χρόνια.

Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας στρέφεται και κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του αντιπεριφερειράχη Αργολίδας Γιάννη Μαντζούνη, τους οποίους κατηγορεί πως κρύβονται σαν τον λαγό.

Τι καταγγέλλει ο ΑΚΣΥΝΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.):

«Εδώ και λίγες μέρες,  οι συνάδελφοι αγρότες του αργολικού κάμπου, άρχισαν τα πρώτα ποτίσματα (μέσω των ΤΟΕΒ) με το νερό του Αναβάλλου.

Από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, βρίσκεται πάνω 3.000 ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουμε με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια!

Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου!

Την ίδια ώρα, όσοι συνάδελφοι  ποτίζουν με ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται  μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες για νερό λόγω καλοκαιριού!

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Συνάδελφοι,

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω και του κ. Μαντζούνη, κρύβονται σαν τον λαγό. Ήδη μια προγραμματισμένη συνάντηση με τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ, την ανέβαλε.

Για τον ζήτημα της αλατότητας στο νερό του Αναβάλου, σιγή ιχθύος.

Ο λαλίστατος Περιφερειάρχης κ. Νίκας, που στην συνάντηση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Π. Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), πριν τριμήνου στην έδρα της  Περιφέρειας στην Τρίπολη, έλεγε ότι τα έργα υποδομής και τα αρδευτικά δίκτυα προχωρούν σε καλό βαθμό. Τώρα;

Έχουν κάνει κάποια μελέτη για τυχόν εισροής θαλασσινού νερού στο δίκτυο του Αναβάλλου; Έχουν κάνει έργα συντήρησης στο αντλιοστάσιο του Αναβάλλου; Μάλλον τίποτα!

Στην πρόσφατη επίσκεψή στο Ναύπλιο, το μόνο που συζήτησε ήταν ο τρόπος είσπραξης του χρέους που υπάρχει από τα ΤΟΕΒ.

Αυτή είναι η αγροτική – παραγωγική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια; Να ποτίζουμε δηλαδή με θαλασσινό νερό!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Την άμεση ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Πηγής Αναβάλου. Να γίνει όσο χρειαστεί,  προσωρινή σύνδεση του δικτύου του Αναβάλλου με τις πηγές της Λέρνης που χύνεται στην θάλασσα.
  • Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων.
  • Την υλοποίηση έργων κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Αντλιοστασίων του Αναβάλλου.
  • Έργα συντήρησης της διώρυγας του Αναβάλλου, αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω και των θεομηνιώντων προηγούμενων ετών. Ήδη υπάρχει απώλεια νερού στο δίκτυο που φτάνει στο 30%.
  • Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΦΠΑ.
  • Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών – μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), θα πάρει άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης.

Συνάδελφοι

Στην αδιαλλαξία και στην αδιαφορία τους, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Για να σώσουμε τις καλλιέργειές μας, τον κόπο μιας ζωής που βρήκαμε από τις οικογένειές μας είτε τα κάναμε μόνοι μας».

Γ. Μαντζούνης: Το νοικοκύρεμα δεν θα αργήσει…

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης απαντώντας στην παραπάνω ανακοίνωση του ΑΚΣΥΝΑ αναφέρει:

«Σχετικά με την κατάσταση του Αργολικού κάμπου (Αναβάλου) καθώς και όσο αφορά δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ώρες με το όνομα ΑΚΣΥΝΑ, το διαχρονικό και μεγάλο ζήτημα του Αναβάλου το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια δεν έχει το ονοματεπώνυμο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του σημερινού αντιπεριφερειάρχη – εδώ και 5 μήνες – Ιωάννη Μαντζούνη.

Με σεβασμό προς τον αγρότη και τον παραγωγό, ο οποίος αγωνιά για την υψηλή αγωγιμότητα και αλατότητα του νερού του Αναβάλου, αναρωτιέμαι για τα εξής: φίλε αγρότη παραγωγέ, ποιος ευθύνεται άραγε που δεν υπήρχε πάνω από μια δεκαπενταετία Δ.Σ του Γ.Ο.Ε.Β Αργολίδας; ο οποίος οφείλει σήμερα 3.500.000€ στη Δ.Ε.Η και περίπου 500.000€ στην εφορία;

Ποιος ευθύνεται άραγε για τα χρέη των Τ.Ο.Ε.Β προς τον Γ.Ο.Ε.Β που ξεπερνούν τα 2.500.000€;
Από πότε έχει να γίνει αύξηση ανά κυβικό μέτρο; Μήπως από το 2008;

Έχει δικαίωμα άραγε η περιφέρεια να προβεί σε διαγραφή χρεών; Σε κατάργηση του Φ.Π.Α;
Είναι απόφαση άραγε της κεντρικής διοίκησης; Της τωρινής κεντρικής διοίκησης; της προηγούμενης δεκαπενταετίας;

Η περιφέρεια στηρίζει τους Τ.Ο.Ε.Β με αναβαθμίσεις, αγωνιά για την καλή σχέση των Τ.Ο.Ε.Β – Γ.Ο.Ε.Β και το αποδεικνύει καθημερινά.

Και συντηρήσεις γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται και παρεμβάσεις και καθαρισμοί.

Οι ξαφνικές δηλώσεις του ΑΚΣΥΝΑ, χωρίς υπογράφων, και η αναφορά του για τον λαλίστατο περιφερειάρχη και τον λαγό αντιπεριφερειάρχη δυσχεραίνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του διαλόγου για το κοινό καλό.

Φίλε αγρότη παραγωγέ, τον λαγό μη τον φοβάσαι. Ο λαγός δεν ενοχλεί. Τα κοράκια ενοχλούν…

Το νοικοκύρεμα δε θα αργήσει. Θέλουν δε θέλουν κάποιοι…

Θα επανέλθω με στοιχεία από το 1974…για την αλήθεια και μόνο».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis