home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΥγεία

Ανησυχία για το μοναδικό δημόσιο Κυτταρολογικό Εργαστήριο στη Λακωνία

Ένα βήμα πριν από την αναστολή τής λειτουργίας του φέρεται να βρίσκεται το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης - Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου

Ένα βήμα πριν από την αναστολή τής λειτουργίας του φέρεται να βρίσκεται το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το μοναδικό δημόσιο Κυτταρολογικό Εργαστήριο της Λακωνίας.

Αυτό επισημαίνει σε επιστολή της προς κάθε αρμόδιο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.):

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το μοναδικό δημόσιο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας, είναι στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας του. Οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου της Σπάρτης είναι μεγάλες.

Οι συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις της μοναδικής γιατρού, η οποία είναι και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2022 για την ανάγκη έγκαιρης κάλυψης της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία του κυτταρολογικού εργαστηρίου αλλά και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος εκπαίδευσης του νέου παρασκευαστή, συνάντησαν την πλήρη αδιάφορα της διοίκησης.

Η αγωνία της συναδέλφου για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ποιότητας της λειτουργίας του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου συνάντησε τοίχο από την πλευρά της διοίκησης, η οποία δεν έμπαινε καν στον κόπο να της απαντήσει.

Μόλις το Μάιο, μετά την αναρρωτική άδεια ενός εκ των δύο παρασκευαστών και με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αναστολής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του δεύτερου παρασκευαστή, η διοικήτρια έκανε δεκτό το αίτημα μετακίνησης μίας παρασκευάστριας από το μικροβιολογικό εργαστήριο με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αφού εξαναγκάζεται σε συνεχή εργασία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η εργαζόμενη παίρνει τα ρεπό που δικαιούται, το εργαστήριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει για κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για την πρόληψη, να οδηγεί σε διάλυση το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας το οποίο λειτουργεί 36 συναπτά χρόνια και έχει καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων, με δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις.

Το παράδειγμα του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου της Λακωνίας δεν είναι μεμονωμένο. Με κλείσιμο απειλούνται και άλλα Κυτταρολογικά Εργαστήρια, όπως του Γ.Κ.Ν Νίκαιας (είχε απαιτηθεί εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια να προκηρυχθούν 2 (δύο) θέσεις Επιμελητών Κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα ουδέποτε προκηρύχθηκε έστω μία θέση. Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το εργαστήριο οδεύει προς κλείσιμο), λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για να εξασφαλίσουν πελατεία στα κοράκια της υγείας και να παραδώσουν τον εργαστηριακό τομέα στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε η διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του κυτταρολογικού αλλά και του μικροβιολογικού εργαστηρίου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Δε δεχόμαστε να μη μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα όταν ένας εργαζόμενος αρρωσταίνει, συνταξιοδοτείται ή παίρνει ρεπό».

Η απάντηση του νοσοκομείου

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Εύη Παπαγεωργίου απάντησε για τα παραπάνω θέμα ως εξής:

«Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο αποτελεί ένα από τα πολλά εργαστηριακά τμήματα του ΓΝ Λακωνίας, το οποίο στελεχώνεται με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Ο συνδυασμός της επικείμενης συνταξιοδότησης μιας υπαλλήλου με την παράλληλη αναρρωτική άδεια του δεύτερου εργαζόμενου θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα δυσλειτουργίας του τμήματος αν η Διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας δεν είχε προχωρήσει άμεσα στην μετακίνηση άλλης υπαλλήλου από τον εργαστηριακό τομέα.

Από τη στιγμή που το τμήμα έχει καλυφθεί, πριν δημιουργηθεί δυσλειτουργία του, δεν είναι αντιληπτή η κινδυνολογία για αναστολή λειτουργίας και οι εικασίες που δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Είναι σαφές ότι οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να λειτουργεί επαρκώς το συγκεκριμένο τμήμα, όπως και τα άλλα εργαστηριακά τμήματα, έχουν ήδη γίνει από τη Διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας και αφορούν στις εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και στην στελέχωση με αιτήματα πρόσληψης προσωπικού, επομένως και δεν υφίσταται κανένα ζήτημα προς το παρόν.»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button