home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΑργολίδαΕκδηλώσειςFeatured

Μια γιορτή για την προβολή και προστασία  του Υγρότοπου Νέας Κίου – Ναυπλίου

Η γιορτή αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των φορέων στον υγρότοπο καθώς όλοι μοιράζονται κοινές περιβαλλοντικές ανησυχίες

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, έχει θεσπιστεί εδώ και 50 σχεδόν χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Φέτος το κυρίαρχο θέμα είναι η ρύπανση από τα πλαστικά, με στόχο να υπενθυμίσει ότι οι ενέργειες μας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Με αφορμή τον εορτασμό αυτό, το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Αργολικού Κόλπου (Argolic   Environment Foundation –AEF), η  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, οι ψαράδες της Νέας Κίου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) της Νέας Κίου  διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 μια κοινή δράση με στόχο την προβολή και προστασία  του Υγρότοπου Νέας Κίου – Ναυπλίου,  στον παραθαλάσσιο χώρο, απέναντι από το πυρηνελαιουργείο ΗΛΣΑΠ. Φέτος η γιορτή ήταν διπλή καθώς γιορτάστηκε και η λήξη του Προγράμματος «ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ, όπου αλιείς υιοθετούν ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των φυσικών τοπίων από πλαστικά και της θάλασσας από την υπεραλίευση.

Μικροί και μεγάλοι – 60 περίπου άτομα –  ενημερώθηκαν  για την αξία των Υγροτόπων, παρατήρησαν  τους φτερωτούς επισκέπτες της περιοχής, εντόπισαν «τις πληγές» και τα προβλήματα του χώρου,  πληροφορήθηκαν για τις μελέτες και τις προτάσεις ανάδειξης και βελτίωσης του Υγρότοπου, ενώ οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν  σε εκπαιδευτικές, βιωματικές  δραστηριότητες και χειροτεχνίες. Χορηγός της δράσης αυτής ήταν το Argolic Environment Foundation.

ΚΠΕ Νέας Κίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (1)

Αρχικά οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία  (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Νέας Κίου, καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους  και μίλησαν για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Κ.Ε.ΠΕ.Α στην περιοχή. Η κα. Ελένη Πανάγου διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου είπε  : “Σήμερα είναι μια γιορτή για το Περιβάλλον αλλά και μια γιορτή συνεργασίας καθώς είναι η πρώτη φορά που τοπικοί και μη φορείς συνεργάζονται για να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο στον υγροβιότοπό μας. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω το AEF για την ευγενική δωρεά προς το Κέντρο Εκπαίδευσης που με αυτήν το ΚΠΕ προχώρησε στην αγορά εξοπλισμού ώστε να γίνουν οι εκπαιδευτικές μας δράσεις πιο ενδιαφέρουσες και διαδραστικές για τους μικρούς μας φίλους».

Στη συνέχεια η κα. Μαριέλα Αντωνακοπούλου, που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Αργολικού  κόλπου (Argolic Environment Foundation –AEF), μίλησε για το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ» και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσα στο Μάιο με τους αλιείς. Ανέφερε ότι «Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος λίγο πιο νωρίς καθώς γιορτάζουμε παράλληλα και την λήξη του προγράμματος «Αργολικόραμα» στη Νέα Κίο (23-26 Μαϊου). Το πρόγραμμα Αργολικόραμα είναι μια πρωτοβουλία εμπνευσμένη από το Αμοργόραμα και υποστηρίζεται από το AEF και το Blue Marine Foundation[6]. Το πρόγραμμa προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο θαλάσσιο περιβάλλον και ενθαρρύνει τους αλιείς να ακολουθήσουν πρακτικές βιώσιμης αλιείας. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Νέα Κίο όπου 22 αλιείς από τον Σύλλογο επαγγελματιών αλιέων «Άγιοι Απόστολοι» συμμετείχαν σε δράσεις καθαρισμού των παραλιών της περιοχής και του Υγρότοπου, όσο και της παρόχθιας περιοχής του ποταμού Ερασίνου. Συνολικά συνέλεξαν 60 μεγάλες σακούλες με πλαστικά. Οι αλιείς ακόμα συμμετείχαν σε σεμινάρια για την βιώσιμη αλιεία την Παρασκευή 19 Μαϊου. Είμαστε χαρούμενοι που στηρίξαμε φέτος τους αλιείς της Νέας Κίου και ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες αλιευτικές κοινότητες. Στο AEF συγκεντρώνουμε απαραίτητους πόρους ώστε να στηρίξουμε τους αλιείς να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αργολικόραμα και παράλληλα να επιτρέψουν στον υποθαλάσσιο κόσμο να ανασάνει και να αναπαραχθεί».

ΚΠΕ Νέας Κίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (3)

Ο κ. Νίκος Τσίοπελας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ανέλαβε κατόπιν να μιλήσει για τη σημασία των υγροτόπων και να ενημερώσει για τη σπουδαιότητα του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, για την πλούσια ορνιθοπανίδα του (πάνω από 200 καταγεγραμμένα είδη) καθώς και την αξία του σαν μεταναστευτικό σταθμό, γεγονός που καθιστά τον τόσο παρεξηγημένο αυτό Υγρότοπο, τον σημαντικότερο στην Ανατολική Πελοπόννησο.  Η αξιοποίηση του, με την κατάλληλη περιβαλλοντική προστασία, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού για την Αργολίδα.

Το λόγο τέλος πήρε ο κ. Μπάμπης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος των Φίλων του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, μιας ομάδας ανθρώπων, που με τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια με διάφορες δράσεις τη σημασία και την αξία τόσο του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, αλλά και άλλων περιοχών  της Αργολίδας με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Ο κύριος Αντωνιάδης ανέφερε το «ιστορικό του Υγρότοπου», μίλησε για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας του και παρουσίασε κάποιες από τις μελέτες ανάδειξης και αξιοποίησης του Υγρότοπου (είχαν αναρτηθεί τα σχέδια των μελετών). Ανέφερε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, της πολιτείας, των Δήμων και της Περιφέρειας είναι σημαντική ώστε να αξιοποιηθεί ο υγροβιότοπος.

ΚΠΕ Νέας Κίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (4)

Ακολούθησε   ένας εποικοδομητικός διάλογος  μεταξύ των παρευρισκομένων, στον οποίον οι περισσότεροι έδειξαν τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες αλλά και ανησυχίες. Με κιάλια και τηλεσκόπια μικροί και μεγάλοι μπόρεσαν να δουν κάποια από τα είδη που φιλοξενεί ο Υγρότοπος.

Τέλος, η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου, που δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια κάνοντας εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά προγράμματα σε μαθητές, έδειξε στα παιδιά που συμμετείχαν, με τη βοήθεια αναρτημένων αφισών, αρκετά από τα είδη των πτηνών που επισκέπτονται την περιοχή, μίλησαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις συνήθειές τους και στη συνέχεια βοήθησαν τους μικρούς μας φίλους να εκφραστούν δημιουργικά, με ζωγραφιές και κατασκευές.

Η γιορτή αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των φορέων στον υγρότοπο καθώς όλοι μοιράζονται κοινές περιβαλλοντικές ανησυχίες για το Περιβάλλον και συμφωνήσαν να οργανώσουν και άλλες τέτοιες δράσεις για την ανάδειξη του υγρότοπου της Νέας Κίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button