home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αντιληπτή ανισορροπία δύναμης και σχολικός εκφοβισμός από εκπαιδευτικούς

Μαθητές

Το νομικό πλαίσιο που προβλέπονται τα παιδαγωγικά μέτρα που ο Νόμος επιτρέπει στο Σύλλογο Διδασκόντων να επιβάλλει όταν κάποιος μαθητής παρουσιάσει παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, όπως πχ. η αδικαιολόγητη απομάκρυνση από το σχολείο του κατά την ώρα λειτουργίας του, είναι  απόλυτα συγκεκριμένο και περιοριστικό.

Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος

του Κωνσταντίνου Σταθογιαννόπουλου*

Τί συμβαίνει, όμως, όταν ο Σύλλογος Διδασκόντων επιβάλλει κατά ενός μαθητή κάποιο μέτρο,  το οποίο δεν  προβλέπει ο νόμος και η απόφασή του αυτή ακυρώνεται ως μη νόμιμη από την Προϊστάμενη Αρχή; Θα ανέμενε κάποιος ότι οι εκπαιδευτικοί θα τηρούσαν το νόμο και όχι ότι θα  ζητούσαν την συνδικαλιστική κάλυψη της παράνομης πράξης τους, η οποία και τους παρασχέθηκε αμελλητί !

Ο συγκριμένος συνδικαλιστικός κλάδος αδιαφορεί παντελώς για την προστασία του ανηλίκου μαθητή βάζοντας σε προτεραιότητα την δική του προστασία, με αφορμή περιστατικό που έλαβε χώρα σε σχολείο της χώρας μας. Με την εκ νέου στοχοποίηση του μαθητή, καθώς το συνδικαλιστικό όργανο με επιστολή του σε όλα τα σχολεία του οικείου Νομού και στους καθηγητές προσωπικά, ζήτησε και πέτυχε τη δημόσια διαπόμπευση του ανηλίκου, καθώς αφενός το περιστατικό είναι γνωστό σε μια μικρή τοπική  κοινωνία, ταυτοποιώντας έτσι το πρόσωπο και  το γεγονός και αφετέρου φάνηκε για μια ακόμα φορά η στρεβλή χρήση της συνδικαλιστικής δράσης που επιμένει να εξαιρείται από το νόμο και θεωρεί εαυτήν στο απυρόβλητο.

Ειδικότερα με έγγραφο της η  ΕΛΜΕ, κοινοποίησε  μέσω του  ηλεκτρονικού   ταχυδρομείου σε όλα τα Σχολεία του οικείου Νομού με την παρότρυνση, μάλιστα, να εκτυπωθεί και να αναρτηθεί το συνημμένο αρχείο στον πίνακα ανακοινώσεων προκειμένου να ενημερωθούν όλοι/ες και εφόσον υπάρχει δυνατότητα να προωθηθεί στις προσωπικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των διδασκόντων των Γυμνασίων και Λυκείων του οικείου Νομού, αρχείο από το οποίο προκύπτει η παραπάνω ταυτοποίηση του προσώπου και το ταυτοποιήσιμο γεγονός.

 Η υπόθεση στην οποία το συγκεκριμένο Σχολείο κάλεσε το συνδικαλιστικό όργανο να λάβει θέση, άπτεται ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ανήλικου μαθητή κατά τη διάρκεια της σχολικής του φοίτησης,  δεδομένα τα οποία κατά παράβαση του Νόμου ήρθαν αφενός σε γνώση της ΕΛΜΕ από το Σχολείο που φοιτούσε ο ανήλικος και αφετέρου στη συνέχεια παράνομα δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΜΕ «φωτογραφίζοντας» το σχολείο και την περίπτωση σε όλα  τα Σχολεία  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και σε όλους τους  εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το Νόμο  υποκείμενο των δεδομένων είναι το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή μπορεί να προσδιορισθεί αμέσως ή εμμέσως, οι δε αρχές της προστασίας δεδομένων θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε πληροφορία, η οποία αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο.

Επί της ουσίας της υπόθεσης είναι απορίας άξιον ότι στα κριτήρια της λειτουργίας του σχολείου, τα οποία αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο δεν συμπεριλαμβάνεται ο Νόμος που θα πρέπει να εφαρμόζεται, δημιουργώντας την εντύπωση, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος ενεργεί υπό την πεποίθηση της ανεξέλεγκτης  δράσης και παρεχόμενης  ασυλίας του  κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

Η στήριξη δε που παρέχεται σε μια απόφαση, η οποία ήδη έχει κριθεί παράνομη  από την ιεραρχικά προϊστάμενη Αρχή, αποδεικνύει τα παραπάνω αλλά κι επιπλέον ότι υπάρχει εν γένει άρνηση του νόμιμου ελέγχου των ενεργειών του κλάδου, στηρίζοντας a priori και προφανώς για συνδικαλιστικούς λόγους ζητήματα που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του, χωρίς να διστάζουν να προβούν στην εκ νέου ευρύτατη στοχοποίηση του ανηλίκου μαθητή και χωρίς προηγουμένως να έχουν ακούσει ως οφείλαν και την αντίθετη πλευρά, γεγονός που επίσης αποδεικνύει τη μεροληπτική και αντιεκπαιδευτική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μέσα στα εκπαιδευτικά καθήκοντα οπωσδήποτε είναι και η εφαρμογή των νόμων έτσι ώστε να δίνεται το παράδειγμα της νομιμότητας στους μαθητές, διαφορετικά η αυθαίρετη λήψη αποφάσεων εις βάρος μαθητών και η εμμονή στη στήριξη τέτοιων παράνομων πράξεων συνάδει περισσότερο με μία μη ευνομούμενη σχολική κοινότητα καθώς παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα ανηλίκων μαθητών και το Κράτος Δικαίου. Το επίμαχο έγγραφο είναι στη διάθεση του συντάκτη.

*Ο Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος είναι Δικηγόρος

Πηγές:  α) άρθρο 4 του Ν 5029/2023 «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, β) άρθρο 15 της ΥΑ 129287/Γ2/10-11-2011 (ΦΕΚ Β’ 2769/2-12-2011) παρ.1 και 2 του άρθρου 2, γ) , ΥΑ 10645/ΓΔ4 (ΦΕΚ 23-1-2018. τ. Β Αρ.Φύλλου 120).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis