Home design
home design

Εκλογές 2023: Όλη η σταυροδοσία των υποψηφίων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αυτοί εκλέγονται βουλευτές σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία και Λακωνία, με βάση τις πρώτες εκλογές – Ποια ηχηρά ονόματα μένουν απ’ έξω αλλά ελπίζουν
Εκλογές 2023 αποτελέσματα γραφικό

Ξεκάθαρο είναι πλέον το τοπίο για το ποιοι εκλέγονται βουλευτές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάση την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023. Βέβαια μένει να δούμε τι θα γίνει και στις δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις διερευνητικές επαφές.

Να σημειωθεί πως με το υπάρχον σύστημα της απλής αναλογικής και οι 300 έδρες θα μπουν στην αναλογική κατανομή. Εάν όμως ένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να βρει 3% των ψηφοφόρων δεν μπορεί να μπει σε αυτή την κατανομή.

Αν γίνουν δεύτερες εκλογές, που είναι και το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ένας νόμος που συνδυάζει την απλή αναλογική και την ενισχυμένη με το μπόνους. Δεν δίνει όμως χωρίς προϋποθέσεις και τις 50 έδρες μπόνους. Για να πάρεις και τις 50 έδρες πρέπει να έχεις 40%. Οπότε με τον καινούριο νόμο, εάν ο πρώτος έχει πάρει 25% θα μπορέσει να πάρει 20 έδρες μπόνους. Μετά, για κάθε 1% που παίρνει παραπάνω, θα παίρνει 2 έδρες μπόνους. Εάν δεν καταφέρει να φτάσει στο 40% και μείνουν κάποιες έδρες μπόνους, θα κατανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δείτε παρακάτω την σταυροδοσία των υποψηφίων βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας στα τρία πρώτα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Με μαύρο χρώμα εμφανίζονται οι εκλεγμένοι βουλευτές ανά νομό, οι οποίοι σημειωτέων μπορεί να αλλάξουν αν και εφόσον πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Να σημειωθεί πως μετά από πάρα πολλά χρόνια εκλέγεται βουλευτής στη Μεσσηνία και από το ΚΚΕ. Ο λόγος για τον Νίκο Κουτουμάνο.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis