home design 800x400
home design 1170Χ320

Ξυλόκαστρο: Προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί; Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνουν οι σεισμολόγοι

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ ο Κορινθιακός – 20 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου – Τι λένε Λέκκας και Παπαδόπουλος
Σεισμοί Ξυλόκαστρο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, για τους απανωτούς σεισμούς των τελευταίων ημερών στον Κορινθιακό κόλπο.

Σε ότι αφορά την Κόρινθο, ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (18/5) με 3,9 Ρίχτερ και ότι έχουν γίνει 20 σεισμοί στην περιοχή τις τελευταίες μέρες που εξελίσσονται μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου.

«Οι σεισμοί αυτοί εντάσσονται στην σεισμικότητα που υπάρχει στον Κορινθιακό Κόλπο. Δεν είναι κάτι που μας λέει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη σεισμικότητα αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, γιατί ο Κορινθιακό Κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν υπάρχει ανησυχία» είπε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε ότι είναι ανθεκτικές οι κατασκευές στην περιοχή της Κορινθίας -ιδίως μετά τον σεισμό του ’81- και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στο Ξυλόκαστρο

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε και αυτός με τη σειρά του την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, αφήνοντας λίγο πολύ όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι μπορεί να συμβαίνει:

«Συνεχίζεται η σεισμική δράση στην περιοχή του Ξυλοκάστρου με σειρά μικρών σεισμών από τις 13.5.2023. Το πρωί έγινε ο μεγαλύτερος της σειράς μεγέθους 3,8.

Η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό. Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;

Συμπέρασμα: οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω (χάρτης από ΕΑΑ)».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis