home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΟικονομίαFeatured

Μεγαλόπολη: Σημαντικό project της ΔΕΗ για νέο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 55 MW

Κλείδωσε με την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του

Σημαντικό project κλείδωσε με την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 55 MW και των συνοδών έργων. Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης.

Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί βραχίονα της ΔΕΗ για έργα πράσινης ενέργειας.

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 55MW και των συνοδών έργων αυτού. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός να αναπτυχθεί σε έκταση 2.116.311 τ.μ., στη θέση “Κυπαρίσσια” του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Πελοπόννησο και θα αποτελείται από 110.000 Φ/Β πλαίσια.

Επιπλέον προβλέπονται και έργα οδικής διασύνδεσης τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή εσωτερικών διαδρόμων προσπέλασης της εγκατάστασης, ενδεικτικού πλάτους 4 μέτρων και συνολικού μήκους περίπου 4000 μέτρων.

Διασύνδεση με το δίκτυο

Η σύνδεση του σταθμού προβλέπεται να γίνει σε υφιστάμενους ή υπό ανάπτυξη υποσταθμούς (Υ/Σ), ή γραμμές υψηλής ή υπερυψηλής τάσης, ή Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.), όπου συνδέονται υφιστάμενοι λιγνιτικοί σταθμοί, ή σταθμοί Α.Π.Ε., ή εγκαταστάσεις ορυχείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ακριβής τρόπος της διασύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα γίνει σύμφωνα με την Οριστική προσφορά σύνδεσης που θα εκδοθεί από το διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) σε μεταγενέστερο στάδιο της ανάπτυξης του Φ/Β σταθμού και η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση θα πραγματοποιηθεί στον τότε χρόνο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στην περιοχή του έργου, υπάρχει λόγω και της δραστηριότητας του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, η πρόσβαση στο γήπεδο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού «Κυπαρίσσια» θα γίνεται μέσω των Επαρχιακών οδών Μεγαλόπολης-Καρύταινας και Μεγαλόπολης – Νέδας, καθώς και υφιστάμενων οδών του οδικού δικτύου με πιθανή βελτίωση όπου απαιτηθεί.

Η ΔΕΗ ανανεώσιμες τρέχει ακόμα ένα μεγάλο έργο στην περιοχή, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης, συνολικής ισχύος 50 MW. Πρόκειται για δύο πάρκα με ισχύ 39 και 11 MW, των οποίων την κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεπερνούσε τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι υποδομές θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ με σκοπό να εγκατασταθούν τα πάρκα.

Με τη θέση σε λειτουργία αυτού του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται 100 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ έχει θέσει ως προτεραιότητα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος και ως εκ τούτου παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία έχει στα σκαριά μια σειρά έργων, που είτε βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής είτε έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες και προχωρούν σταθερά.

Η ΔΕΗΑΝ δεν περιορίζεται μόνο στον ήλιο και στον άνεμο, καθώς είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δραστηριότητα σε όλες τις μορφές πράσινης ενέργειας (αιολική , ηλιακή, υδροηλεκτρική , γεωθερμία).

Η εταιρεία έχει ενώσει δυνάμεις με την Ελλάκτωρ για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Οι προοπτικές στον συγκεκριμένο κλάδο προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές καθώς στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές με πλούσιο δυναμικό.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button