home design 800x400
home design 1170Χ320

Δήμος Ερμιονίδας: Υπάρχουν και ασυνείδητοι – Τα καθαρίζουμε και μέσα σε δύο μέρες ξαναγεμίζουν

Δήμος Ερμιονίδας: «Η Ερμιονίδα πεντακάθαρη πλέον, υποδέχεται τους επισκέπτες, τους φιλοξενούμενους και τους τουρίστες κατά χιλιάδες ανά έτος»
Δήμος Ερμιονίδας απορριμματοφόρο

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Λάμπρου σε πρόσφατη ανάρτησή του στο διαδίκτυο παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από 3 σημεία, εκτός αστικού ιστού του Δήμου Ερμιονίδας, όπου είχαν εναποτεθεί χύδην ογκώδη απορρίμματα, βαρέα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, μπάζα, κλαδέματα, χορτάρια, έπιπλα κ.λ.π. και αναρωτιέται για ποιο λόγο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Ο δήμος Ερμιονίδας απαντώντας πάνω σε αυτό το θέμα, επισημαίνει τα εξής:

«Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι στον Δήμο Ερμιονίδας υπάρχει πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα, και ταυτόχρονα χιλιάδες εξοχικές κατοικίες κατασκευασμένες εκτός σχεδίου πόλης.

Όπως επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, σε αυτές τις εξοχικές κατοικίες είθισται να γίνονται ανακαινίσεις, καθαρισμοί κήπων και κλαδέματα, με αποτέλεσμα οι παραγόμενες ποσότητες των ογκωδών –  βαρέων απορριμμάτων και των κλαδεμάτων κήπων να αυξάνονται σημαντικά.

Έτσι, λόγω ορισμένων ασυνείδητων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, παρατηρείται το φαινόμενο της χύδην εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων σε 3 – 4 σημεία εκτός του αστικού ιστού του Δήμου μας.

Και ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κάθε φορά άμεσα επεμβαίνει και καθαρίζει τα εν λόγω σημεία, μέσα σε δύο μέρες αυτά ξαναγεμίζουν με χύδην ογκώδη – βαρέα απορρίμματα.

Θυμίζουμε στον κ. Λάμπρου ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, την εφαρμογή του οποίου σήμερα επικαλείται, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την 31η Οκτωβρίου 2014, όπου η παράταξη του κ. Λάμπρου τον καταψήφισε, χαρακτηρίζοντάς τον “ανεπίκαιρο και μη υλοποιήσιμο”.

Επίσης θα του θυμίσουμε ότι σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ο μόνος Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο οποίος διαχειρίζεται με νόμιμο τρόπο τα εκτός κάδων βαρέα και ογκώδη απορρίμματα, αφού η διαχείρισή τους έχει ανατεθεί σε αδειοδοτημένη προς τούτο, ντόπια ιδιωτική επιχείρηση. Στην ίδια επιχείρηση έχει ανατεθεί, εκτός της διαχείρισης και η αποκομιδή των βαρέων οικοδομικών υλικών και απορριμμάτων εκσκαφών.

Η γνωστοποίηση προς τους κατοίκους, τους παραθεριστές, τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες της περιοχής μας, του κανονισμού καθαριότητας, ο οποίος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την εναπόθεση μη οικιακών απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, έχει γίνει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Υπάρχει σε αρκετά σημεία, η προβλεπόμενη σήμανση με τις απαγορεύσεις, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνουν και σχετικές ανακοινώσεις από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Η Υπηρεσία και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιοποιήσει τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους δημότες, στα οποία μπορεί να καλέσει ο κάθε κάτοικος και να κλείσει ραντεβού προκειμένου να έρθει στον χώρο του, αυτοκίνητο  του Δήμου Ερμιονίδας για να παραλάβει οποιοδήποτε ογκώδες αντικείμενο.

Προς ενημέρωση των δημοτών επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμα αυτά τα τηλέφωνα: 2754022477, 2754360028 και 6936724747.

Τα ανωτέρω τηλέφωνα επικοινωνίας έχουν τοποθετηθεί με αυτοκόλλητες πινακίδες σε αρκετούς κάδους απορριμμάτων, προκειμένου να είναι ενήμεροι οι δημότες.

Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας υπάρχουν αναρτημένες όλες οι  πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Κανονισμός Καθαριότητας, ενημερωτικά φυλλάδια και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Προκειμένου να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της χύδην εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων σε αυτά τα 3 – 4 σημεία, πρέπει να επιτευχθεί η καθημερινή αποκομιδή τους, πέραν βέβαια της ευαισθητοποίησης όλων των συμπολιτών μας και της συμμόρφωσής τους με τον Κανονισμό Καθαριότητας.

Έτσι ο Δήμος μας ήδη υπέγραψε το συμφωνητικό για την αγορά φορτηγού με αρπάγη, με σκοπό την καθημερινή περισυλλογή των εκτός κάδων ογκωδών – βαρέων αντικειμένων και κλαδεμάτων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης μεγάλων ανοικτών επαγγελματικών κάδων συλλογής ογκωδών απορριμμάτων σε αυτά τα προβληματικά σημεία.

Τέλος επίκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ανάθεση τμημάτων της αποκομιδής των απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Κρανιδίου και Ερμιόνης σε εργολάβο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε ο πανέμορφος τόπος μας να υποδεχτεί τους τουρίστες, τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες του πεντακάθαρος.

Καλό όμως θα ήταν ο κ. Λάμπρου να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο, διότι φαίνεται να ξεχνά σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο Δήμος Ερμιονίδας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή, την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Μια εφιαλτική κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία χρόνιζε για πάνω από μια δεκαετία, ταλαιπωρούσε αφάνταστα τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φιλοξενούμενους, είχε αποτελέσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και είχε δυσφημίσει παγκοσμίως την πανέμορφη περιοχή μας.

Θα του θυμίσουμε λοιπόν ότι παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την τουριστική Ερμιονίδα να είναι μια απέραντη χωματερή και τα σκουπίδια να βρίσκονται έξω από τους κάδους στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, έξω από τα σπίτια, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία.

Τεράστιοι όγκοι χύδην απορριμμάτων είχαν εναποτεθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, εκτός των οικισμών.

Άμεσα καθαρίσαμε τους τόνους απορριμμάτων από τους δρόμους, τα χωράφια, γύρω από τους κάδους απορριμμάτων και ξεκινήσαμε ενέργειες για την αδειοδότηση του Δημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ερμιονίδας (ΣΜΑ).

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ εκδόθηκε άδεια λειτουργίας, κατασκευάστηκε και λειτούργησε ο Δημοτικός ΣΜΑ Ερμιονίδας και έτσι επιλύσαμε οριστικά το οξύτατο πρόβλημα.

Επίσης μειώσαμε το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την λειτουργία του Δημοτικού ΣΜΑ.

Κατά την μεταβατική περίοδο διαχείρισης απορριμμάτων τα σύμμεικτα απορρίμματα του Δήμου Ερμιονίδας μεταφέρονταν στον ΧΥΤΑ Άμφισσας, ενώ ταυτόχρονα συνεχιζόταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του μπλε κάδου μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Έπειτα περάσαμε από την μεταβατική περίοδο διαχείρισης απορριμμάτων, στην φάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την μεταφορά των απορριμμάτων μας στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Τρίπολη.

Επίσης το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του μπλε κάδου συνεχίζεται με την μεταφορά των ανακυκλώσιμων στο κοντινό ΚΔΑΥ Τριπόλεως, μειώνοντας έτσι το κόστος διαχείρισής τους, λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων από την μείωση του κόστους των μεταφορικών.

Την τελευταία τριετία έχουμε προχωρήσει σε προμήθεια επιπλέον 350 πράσινων και 130 μπλε κάδων, ενώ ολοκληρώθηκε από τον εργολάβο το πιλοτικό έργο της υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων σε Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας.

Έχουμε ήδη προχωρήσει στην αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου και μιας τροχοφόρας σκούπας οδοκαθαρισμού, ενώ αναμένεται η αγορά ακόμα ενός απορριμματοφόρου – πλυντηρίου κάδων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Ο πανέμορφος τόπος μας πεντακάθαρος πλέον, υποδέχεται τους επισκέπτες, τους φιλοξενούμενους και τους τουρίστες, κατά χιλιάδες ανά έτος, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία εφάρμοσε πιστά το πρόγραμμά της και στον τομέα της καθαριότητας, ανταποκρινόμενη πλήρως στην εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι δημότες της Ερμιονίδας».

Κανονισμός Καθαριότητας: kan_kath.

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis