home design800Χ400

home design 1170Χ320

Καλαμάτα: Συνδυάζοντας την κλασική φιλολογία με τον σύγχρονο χορό

banner efxes anagn

«Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Κυριακή 4 Ιουνίου, ώρα 20:00
Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι 6079 a

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παρουσιάσεις του project «Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι» τον χειμώνα σε διάφορους χώρους της Αθήνας, το ταξίδι συνεχίζεται το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με επόμενο σταθμό το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Κυριακή 4 Ιουνίου. 

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση / δρώμενο που συνδυάζει την κλασική φιλολογία με την τέχνη του σύγχρονου χορού, και η οποία περιέχει αποσπάσματα από τα έργα της σπουδαίας Αμερικανίδας χορογράφου Μάρθα Γκράχαμ που είναι βασισμένα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και την επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες και τον πολιτισμό των ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα.

Στην εκδήλωση εναλλάσσεται η αφήγηση με τον χορό. Η δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens (CYA), δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία για την τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Γκράχαμ,  μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης του 20ού αιώνα. Η ομιλία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα τις αρχαίες ελληνικές ηρωίδες και τα έντονα συναισθήματά τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο, και επιθυμία για εκδίκηση. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και στις χθόνιες θεότητες, τις Ερινύες.

Η καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, Πένυ Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με τo Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη διδάσκει, συνθέτει, και αναβιώνει μια χορευτική σύνθεση εμπνευσμένη από το κλασικό ασκησιολόγιο της τεχνικής Γκράχαμ καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της χορογράφου, Clytemnestra και Night Journey.

Έλληνες επαγγελματίες χορευτές παρουσιάζουν τις συνθέσεις και ερμηνεύουν τα αποσπάσματα από το έργο της Γκράχαμ, όλοι εκπαιδευμένοι στην τεχνική και το ρεπερτόριο της Γκράχαμ, ορισμένοι εξ αυτών με εκπαίδευση και στο Martha Graham Dance Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι dsc02779

Έργα

Έξι έργα της Γκράχαμ έχουν διατηρηθεί και παρουσιάζονται μέχρι τις μέρες μας αντλώντας υλικό από την αρχαιοελληνική γραμματεία:

  • Cave of the Heart – 1946 (βασισμένο στο μύθο της Μήδειας)
  • Night Journey – 1947 (βασισμένο στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης)
  • Clytemnestra – 1958 (βασισμένο στο μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας)
  • Errand into the Maze 1947 (βασισμένο στο μύθο του Θησέα, της Αριάδνης, και του Μινώταυρου)
  • Phaedra – 1962 (βασισμένο στο μύθο της Φαίδρας, Θησέα και Ιππόλυτου)
  • Circe – 1963 (βασισμένο στη συνάντηση του Οδυσσέα με τη μάγισσα Κίρκη).

Άλλα τρία είναι βασισμένα σε αρχαίες ιεροτελεστίες και σε μύθους με αφηρημένο τρόπο:

  • Primitive Mysteries – 1931 (για θρησκευτικά μυστήρια εκτελούμενα από γυναίκες)
  • Dark Meadow – 1946 (για τις ιεροτελεστίες και τα μυστήρια που βοηθάνε τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και με την κοινότητα του)
  • Rite of Spring – 1984 (για την ιεροτελεστία της άνοιξης)

Το project πραγματοποιείται με την υποστήριξη και άδεια του Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι dsc01990

Συντελεστές

Σύλληψη/Έρευνα/Οργάνωση Παραγωγής/Παρουσίαση
Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου
Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, College Year in Athens (CYA) /Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ)

Χορογράφος
Πένυ Διαμαντοπούλου
Καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ

Χορεύουν: Ναταλία Καλογεροπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Βάσια Κολλιού, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή, Μάρα Τσούρμ

Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Ευαγγελίο

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαμαλούκος & Πάτροκλος Σκαφίδας.

Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι grahamjump

Είπαν για την παράσταση:

«Για να το θέσω συνοπτικά, ήταν απλά καταπληκτική! Η απόδοση της χορογραφίας της Μάρθα Γκράχαμ ήταν υπέροχη και η αφήγηση εξαιρετική. Η ομιλία ήταν συνοπτική και ξεκάθαρη και εξήγησε γλαφυρά τη λαμπρή χορογραφία που ακολούθησε». George Gilson, print and broadcast journalist at Alter Ego Media

«Μία μοναδική παράσταση που κάνει το κοινό να αισθάνεται μέρος ενός «ζωντανού» ντοκιμαντέρ. Συνυφαίνοντας τους αρχαίους μύθους, τα κλασικά αριστουργήματα ιδωμένα μέσα από το βλέμμα των γυναικών, και την πρωτοποριακή προσέγγιση της τεχνικής Γράχαμ, η καθηγήτρια κλασικών σπουδών Νίνα Παπαθανασοπούλου αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία. Οι χορεύτριες – άριστα καταρτισμένες στην τεχνική Γκράχαμ – ενσαρκώνουν τις αγωνίες και τους εσωτερικούς αγώνες των γυναικών, καθώς και την ένταση των συναισθημάτων τους. Η ευρυμάθεια και η παθιασμένη αφήγηση της Νίνας Παπαθανασοπούλου δημιουργεί ένα μαγευτικό σύμπαν όπου ο χορός, η αρχαία τραγωδία, η θλίψη των γυναικών, το φως και οι σκιές συνομιλούν, ένα σύμπαν όπου «η κίνηση δεν λέει ποτέ ψέματα».
Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, College Year in Athens (CYA) / Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών.

Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι 6292 ©patroklos skafidas

Πληροφορίες

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
ώρα έναρξης: 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
70 ‘ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€ γενική είσοδος
10€ μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65)

Η είσοδος συστήνεται για ηλικίες από 8 ετών και άνω

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/martha-graham-kai-ellinikoi-mythoi/?lang=el

Σύντομα βιογραφικά

Η Νίνα Παπαθανασοπούλου είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ) / College Year in Athens (CYA), όπου διδάσκει αρχαία ελληνική μυθολογία, θρησκεία και λογοτεχνία και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε όλη την Ελλάδα για φοιτητές της Αμερικής που σπουδάζουν για ένα ή δύο εξάμηνα στην Ελλάδα. Ειδικεύεται στο Αρχαίο Δράμα και την Ελληνική Μυθολογία και η ερευνά της εστιάζει στην πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και των τραγικών ηρωίδων του αρχαίου δράματος από την Αμερικανίδα χορογράφο Μάρθα Γκράχαμ. Αποφοίτησε από το τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 2003 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Αρχαίο Δράμα στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη το 2013. Από το 2013-2019 ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Connecticut College, όπου δίδαξε Αρχαία Ελληνική και Λατινική γλώσσα, Λογοτεχνία και Πολιτισμό, καθώς και μαθήματα για την επιρροή των Κλασικών Σπουδών στις παραστατικές τέχνες. Στο Connecticut College επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση και την διάδοση της αξίας των Κλασικών Σπουδών όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας μία σειρά δράσεων – δημόσιες ομιλίες, εκπαιδευτικές εκδρομές, διεπιστημονικές δραστηριότητες – για την υλοποίηση του σκοπού αυτού. Από τον Ιανουάριο του 2019 εργάζεται και ως Public Engagement Coordinator – συντονίστρια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις Κλασικές Σπουδές – για το Society for Classical Studies (SCS), τον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό οργανισμό για τις κλασικές σπουδές στις ΗΠΑ. Στο Society for Classical Studies είναι υπεύθυνη για τη νέα τους πρωτοβουλία Ancient Worlds, Modern Communities, η οποία υποστηρίζει προγράμματα που προσελκύουν νέες ομάδες ανθρώπων στις κλασικές σπουδές και ενθαρρύνουν δημιουργικές δράσεις και διεπιστημονικές συνεργασίες.

[email protected]

Η Πένυ Διαμαντοπούλου είναι καθηγήτρια τεχνικής Γκράχαμ και υπεύθυνη για την αναβίωση και διδασκαλία του ρεπερτορίου Γκράχαμ σε συνεργασία με τo Martha Graham Center for Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη από το 2002. Σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή «Άννα Πέτροβα» και αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε το Επαγγελματικό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών ως υπότροφος στην σχολή της Martha Graham στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε μέλος της χορευτικής ομάδας Martha Graham Dance Ensemble (1995-2000) καθώς και μέλος του διδακτικού προσωπικού της ομώνυμης σχολής στην Νέα Υόρκη (1998-2000). Υπήρξε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2002-2021) όπου δίδασκε τεχνική και ρεπερτόριο Graham και συνεργάζεται σταθερά με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή «ΧοροΧρόνος», το Fix Dance Studio και το Dance Athens. Παραδίδει σεμινάρια της τεχνικής σε επαγγελματικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα καθώς και σε ερασιτεχνικά τμήματα όλων των ηλικιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε συνεργασία με το Martha Graham Dance Company, αναλαμβάνει να διδάξει, αναβιώσει και παρουσιάσει ολοκληρωμένα έργα ή αποσπάσματα του ρεπερτορίου της χορογράφου στην Αμερική (New York City Center), την Ελλάδα (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών/Πειραιώς 260), την Γαλλία (Conservatoire de Paris), τη Βοσνία (Sarajevo/Tanzelarija) , την Ουγγαρία (Hungarian Dance University/Budapest Dance Festival), το Βέλγιο και την Τουρκία (Izmir International Festival). Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Movement Migration, διδάσκει από τον Αύγουστο του ’20 διαδικτυακά σεμινάρια της τεχνικής Graham σε χορευτές από Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Είναι ιδρυτικό μέλος, καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της ομάδας χορού «ΑΡΘΡΩΣΙΣ», με την οποία παρουσιάζει έργα της σε Ελλάδα και Αμερική από το 2003. [email protected]

Σχόλια

newsletter banner anagnostis