home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΟικονομίαΕλλάδαFirst Featured

Ελαιώνας: Άνοιξε ο δρόμος για το νέο ΚΤΕΛ στην Αθήνα – Έργο 100 εκατ. ευρώ για 40.000 επιβάτες τη μέρα

Τι προβλέπει το μεγάλο project για τον Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) που θα αντικαταστήσει τους σταθμούς Λιοσίων και Κηφισού

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για το νέο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα. Ειδικότερα, οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση και λειτουργία του εγκρίθηκαν από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ), αφήνοντας πίσω μια από τις εκκρεμότητες για την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου έργου το οποίο περιλαμβάνεται στο μεγάλο σχέδιο ανανέωσης της περιοχής.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να προσδιοριστεί εάν το προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ έργο, θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ ή ως παραχώρηση και να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου ΚΤΕΛ στην Αθήνα ώστε έως το τέλος του έτους να ανακηρυχτεί ο ανάδοχος.

Τέλος οι Σταθμοί Λιοσίων και Κηφισού

Ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση 66,4 στρεμμάτων, εντός του Δήμου Αιγάλεω, σε περιοχή που περικλείεται από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Λεωφόρος Κηφισού), την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγίας Άννης και Πιερίας. Πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο υφιστάμενους Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων (Λιοσίων και Κηφισού) και θα αποτελέσει τερματικό σταθμό και κόμβο μετεπιβίβασης καθώς θα εξυπηρετεί τα εθνικά υπεραστικά λεωφορεία και τα λεωφορεία διεθνών μεταφορών.

Το κτιριακό συγκρότημα του ΚΣΥΛ θα κατασκευασθεί επί της έκτασης του υφιστάμενου αμαξοστασίου της Αττικό Μετρό και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί πάνω από 40.000 επιβάτες ημερησίως, ήτοι περί τα 15.000.000 επιβάτες ετησίως. Οι νέες κατασκευές θα οικοδομηθούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους ως καθ’ ύψος προσθήκη στην προϋπάρχουσα κατασκευή του αμαξοστασίου και της επέκτασής του.

Διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο

Εκτός από τις αίθουσες Αφίξεων – Αναχωρήσεων επιβατών, περιοχή εκδοτηρίων και διακίνησης αποσκευών, ο σχεδιασμός προβλέπει ξενοδοχείο δυναμικότητας 90 κλινών, χώρους στάθμευσης μακράς διάρκειας, αλλά και πάρκινγκ – εξπρές, χώρους για την ανάπαυση των οδηγών, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και άλλες χρήσεις γραφείων, εμπορικές κλπ.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, στον τελικό σχεδιασμό του έργου θα πρέπει να ενσωματωθούν υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων και ταξί σε επαρκή αριθμό καθώς και θέσεις στάσης και στάθμευσης ηλεκτρικών ΙΧ οχημάτων με ταχυφορτιστές.

Επιπλέον, καθώς το έργο γειτνιάζει με τον Κηφισό, ο σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ώστε το σύνολο των εγκαταστάσεων και των υποδομών να είναι ανθεκτικά σε έντονες βροχοπτώσεις και σε τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Ο σχεδιασμός μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής αντιπλημμυρικής προστασίας και συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων.

Υποχρεωτική ανακύκλωση και προστασία αρχαιοτήτων

Κατά τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις διαλογής σκουπιδιών στην πηγή των τεσσάρων ρευμάτων (γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, χαρτί), των υλικών συσκευασίας, των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων και απόβλητα εργασιών πρασίνου) και άλλων ρευμάτων ανακύκλωσης. Επίσης, ο φορέας του έργου οφείλει να εκπονήσει κατάλληλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και να συντονίζει την εφαρμογή του, ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στην κατασκευή και στη λειτουργία του.

Πέρα από την περιβαλλοντική προστασία, η ΑΕΠΟ προβλέπει και όρους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, ορίζει ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης ή δυσμενούς επίδρασης στο χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού μνημείο επί της οδού Αγίας Άννης 30 της Εταιρείας Τεχνητής Μετάξης «ΕΤΜΑ». Γι΄ αυτό οι τελικές αρχιτεκτονικές μελέτες του έργου ή άλλες επιμέρους μελέτες θα υποβάλλονται προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να απομακρυνθεί ο χώρος στάθμευσης που προβλέπει ο σχεδιασμός στην οδό Αγίου Παντελεήμονος σε ικανή απόσταση από το μεταβυζαντινό ναΰδριο του Αγίου Παντελεήμονα, ώστε να μην θιγεί ο περιβάλλων χώρος του μνημείου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button