home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΚοινωνία

Καιρός: Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας και Αφρικανική σκόνη

Ποιες περιοχές της Πελοποννήσου θα επηρεαστούν περισσότερο (Χάρτες)

Κύμα υψηλών θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου αναμένονται έως και την Τρίτη 16 Μαΐου στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το Meteo προβλέπει μέχρι και 32 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Meteo.gr, οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα προκαλούν μεταφορά θερμών αερίων μαζών με υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης. Αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική (α) άνοδος της θερμοκρασίας των δυτικών και νοτίων τμημάτων της χώρας και (β) αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα (με εξαίρεση τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας) την Κυριακή 14/05. Τη Δευτέρα 15/05 θα σημειωθεί άνοδος των θερμοκρασιών και αύξηση των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής σκόνης και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Στον Χάρτη 1 με κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται οι περιοχές όπου αναμένεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας την Κυριακή 14/05 σχέση με το Σάββατο 15/05, η οποία κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 7-8oC. Έτσι, το μεσημέρι η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσει κατά τόπους τους 30oC στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά και τους 32oC στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Χάρτης καιρός 1

Στον Χάρτη 2 με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι περιοχές όπου θα υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης το μεσημέρι της Κυριακής 14/04. Όπως φαίνεται σε αυτόν, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται στα δυτικά τμήματα της χώρας, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη:

Χάρτης καιρός 2 2

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και βαθμιαία τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά έως 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στο Ιόνιο.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button