home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΠελοπόννησοςΑυτοδιοίκηση

Έφτασαν τα πρώτα απορριμματοφόρα από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας στην Καλλιρρόη

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα

Ένα ακόμα ορόσημο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιτεύχθηκε χθες, Τετάρτη 10 Μαΐου, με την άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας στη μονάδα μεταβατικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απαρχή της άρτιας και ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης εντός των επόμενων 14 μηνών.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Με τη θέση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ξεκίνησε η μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας 7
Ξεκίνησε η μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας // ΦΩΤΟ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ).

Τι προβλέπει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνολικά, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

  • 3 μονάδων μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και 3 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ανά έτος
  • 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
  • 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Το έργο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την μονάδα, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Μετά από αρκετά και σοβαρά εμπόδια και προβλήματα, που ξεπεράστηκαν όμως, άρχισε η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, στην Καλλιρρόη, όπου θα εξυπηρετούνται οι 6 δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Το ξεκίνημα αυτής της μονάδας δίνει τέλος στην αγωνία των δημοτικών αρχών της Μεσσηνίας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στο δυσάρεστο φαινόμενο -κυριότατα από περιβαλλοντικής, αλλά και αισθητικής, άποψης- των ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης και τους σωρούς των σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές”.

Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα -τον οποίον συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς- και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο, ενημέρωσαν επιτόπου σχετικά με τη νέα αυτή μονάδα εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αγραφιώτης, ο project manager του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ο τεχνικός διευθυντής έργων Περιβάλλοντος Γιώργος Πασχάλης, καθώς και ο διευθυντής κατασκευής έργων Περιβάλλοντος Νίκος Τσαρνάς.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button