home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΑργολίδαΑυτοδιοίκηση

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ερμιονίδα

Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας για την περίθαλψη και φροντίδα των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμος Ερμιονίδας ενημερώνει για τις υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με το Ν. 4830/2021 άρθρο 10 «Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων», καθώς και για όλες τις ενέργειες του Δήμου Ερμιονίδας για τη φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πρόγραμμα διαχείρισης Αδέσποτων ζώων

«Τα ζώα δικαιούνται τη φροντίδα μας και ο Δήμος Ερμιονίδας με συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες ανταποκρίνεται σε αυτό:

Σε εφαρμογή του Ν. 4830/2021 ο Δήμος Ερμιονίδας διαθέτει Πρόγραμμα διαχείρισης Αδέσποτων ζώων, προβαίνοντας στις παρακάτω ενέργειες:

Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4164/31.05.2022 Απόφαση Δημάρχου έχει συσταθεί Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς και Πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του και ορίζει τις απαραίτητες ενέργειες, τα μέτρα και τις δράσεις που απαιτούνται για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Μεριμνά για την Περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την ασφαλή μεταφορά τους στον συμβεβλημένο Κτηνίατρο, όπου φροντίζουμε για την προσωρινή τους περίθαλψη. Η Δαπάνη για τη Σύμβαση με ιδιωτική εταιρία περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ανέρχεται στο ποσό των 15.700€.

Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται, καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, από τον συμβεβλημένο ιδιώτη κτηνίατρο, με τη χρήση microchip. Στη συνέχεια, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και υποβάλλονται σε κτηνιατρικό έλεγχο. Τα ζώα που πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Επίσης, τα ζώα που εμφανίζουν προβλήματα υγείας, παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική υπηρεσία και η κατά περίπτωση χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις. Επισημαίνεται ότι τα ζώα παραμένουν στις εγκαταστάσεις για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την ανάρρωσή τους.

Τι έγινε το 2022

Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2022 έγιναν σε 103 αδέσποτα ζώα οι εξής διαχειρίσεις:

Σε 66 γάτες (66 σημάνσεις – καταγραφές, 66 εμβολιασμοί , 63 στειρώσεις και 63 αποθεραπείες (είναι η θεραπεία μετά τη στείρωση)

σε 37 σκυλιά ( 37 σημάνσεις – καταγραφές, 24 αντιλυσσικά εμβόλια (στα κουτάβια δεν γίνεται αντιλυσσικός εμβολιασμός), 16 στειρώσεις, 21 Λεισμάνια & 16 αποθεραπείες).

Η δαπάνη που διέθεσε ο Δήμος στον ιδιώτη Κτηνίατρο ανήλθε στο ποσό των 15.000€.

Τα αδέσποτα ζώα μετά την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών, είναι διαθέσιμα για υιοθεσία. Ο Δήμος Ερμιονίδας το έτος 2022 έχει προβεί σε 15 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων. Τα ζώα που δεν υιοθετούνται και επειδή ο Δήμος μας δεν διαθέτει ακόμα καταφύγιο ζώων, σύμφωνα με το Ν. 4830/2021 αρ. 10 παρ. 5 (βαε) «το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45, με την προϋπόθεση, ότι είναι στειρωμένο».

Επίσης, για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων η Δαπάνη που επιβαρύνει τον Δήμο για ζωοτροφές, ανέρχεται στο ποσό των 5.000€ το έτος.

Για το καταφύγιο

Όσον αφορά τη δημιουργία του καταφύγιου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ερμιονίδας είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες έγκρισης αδειοδοτήσεων, έκδοσης οικοδομικών αδειών και σε σύντομο χρονικό διάστημα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ανάδοχο για το έργο.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ερμιονίδας ήταν από τους πρώτους δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εγκρίθηκε η δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς (372.000€). Μετά όμως από αντιδράσεις των δημοτών για την επιλεγμένη (με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) θέση «Δισκούρια», αποφασίστηκε η αλλαγή της τοποθεσίας του. Γεγονός που επέφερε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, αφού χρειάζονται εκ νέου αδειοδοτήσεις και έκδοση οικοδομικών αδειών για το νέο σημείο».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button