home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καρκίνος Ουροποιητικού

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Καρκίνος Ουροποιητικού
Καρκίνος Ουροποιητικού ΦΩΤΟ anveto marketers

Καρκίνος Ουροποιητικου

Καρκίνος Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Στα αρχικά στάδια, δυστυχώς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, και αυτά μπορεί να μην εκτιμηθούν, όπως ένα επεισόδιο αιματουρίας ή ένα αίσθημα βάρους δεξιά ή αριστερά από τη μέση. Όσο ο όγκος αυξάνεται σε διαστάσεις και ανάλογα με τη θέση του μέσα στο νεφρό.

Καρκίνος Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ότι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάτε από το τοίχωμα της κύστης.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Η πρόληψη και η γενετική συμβουλευτική είναι πολύ σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος της μήτρας

Πρόκειται για μια πολύ συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, η οποία επηρεάζει τα τοιχώματα της μήτρας. Τα ποσοστά γυναικών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Εάν εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος της μήτρας είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.

Καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια από τις συνηθισμένες κακοήθειες των γυναικών. Εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες είτε με τη μορφή επιθηλιακών καρκινωμάτων (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοηθών όγκων των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων). Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς- σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ΑCS)- οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν πενταετή επιβίωση σχεδόν κατά 93%. Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά άλλων κοινών ασθενειών, πολλές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών λαμβάνουν διάγνωση όταν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που σημαίνει και λιγότερες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.

Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι όγκοι που εντοπίζονται στις ωοθήκες είναι καλοήθεις και όχι καρκινικοί, ειδικά στις γυναίκες που έχουν ακόμη περίοδο.

Το κάπνισμα επίσης θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παράγοντες καρκίνου ( πέρα από τον ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ).

Ο Πανόπουλος Χρήστος, MD, PhD, είναι Ογκολόγος στην Αθήνα και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Ξενίας 3, έναντι Πλατείας Μαβίλη. Επίσης, είναι Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών.

ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ. 210 771 3406

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis