home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αρχαία Επίδαυρος: Τα μυστικά μιας εκδρομής που τα έχει όλα

Πού να πάτε, τί να δείτε στην ξεχωριστή πόλη της Αργολίδας

Μια εκδρομή που τα έχει όλα: την εμπειρία του ταξιδιού, τα όμορφα μονοπάτια, τις ανθισμένες αυλές, τις βουτιές στη θάλασσα, αλλά και μια σταγόνα ιστορίας.

Επίδαυρος, Πίδαυρα, Παλαιά Επίδαυρος, Αρχαία Επίδαυρος σήμερα. Η περιοχή κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γνωστή την έκανε το Ασκληπιείο της, με το διάσημο, για την ακουστική του – κι όχι μόνον – αρχαίο θέατρο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κακώς ο όρος Επίδαυρος χρησιμοποιήθηκε για την περιοχή του Ιερού του Ασκληπιού στο Ληγουριό, δημιουργώντας σύγχυση.

Η πόλη της Επιδαύρου απέχει 15 χλμ από το Ιερό της Αρχαίας Επίδαυρου και είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, καθώς στον χώρο του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Επιδαύρου. Από την αρχαία πόλη, σήμερα σώζεται το μικρό θέατρο Επιδαύρου το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο Νησί. Το θέατρο ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Το 1971 άρχισε η ανασκαφή του, ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του.

Χαλκογραφία 19ου αιώνα της Αρχαίας Επιδαύρου
Χαλκογραφία 19ου αιώνα της Αρχαίας Επιδαύρου

Δίπλα από το θέατρο και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης, τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει φέρει ακόμα στο φως. Στην κορυφή της χερσονήσου και στον προαύλιο χώρου της εκκλησίας της Παναγίας (Παναγίτσα του Νησιού το αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι εμφανή τα ερείπια από το κάστρο της αρχαίας πόλης. Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου – Θεάτρου, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Μια ολόκληρη πόλη κάτω από το νερό

Η βυθισμένη πόλη βρίσκεται μόλις 2 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον όρμο του Αγίου Βλασσίου, στην παραλία «Καλυμνιός» της Αρχαίας Επιδαύρου. Εκεί έχουν εντοπιστεί ευρήματα από θεμελιώσεις κτιρίων, μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα, καθώς και αμφορείς. Από ψηλά διακρίνονται ακόμη και τα πλακόστρωτα που περπατούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα πρόκειται για μία μεγάλη αγροτική ρωμαϊκή έπαυλη (Villa Rustica) όπου κατοικούσαν εύποροι Ρωμαίοι μαζί με το προσωπικό τους. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πιθανή την ύπαρξη εμπορικού σταθμού σε εκείνη την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η βυθισμένη πολιτεία και η παλιά Επίδαυρος. Πραγματικά, η ύπαρξη μιας ολόκληρης πόλης κάτω από το νερό για τόσους αιώνες είναι συναρπαστικό. Αυτό που κάνει τον αρχαιολογικό χώρο ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάποιος μπορεί να δει όλα αυτά τα αρχαία ευρήματα κολυμπώντας. Σίγουρα πρόκειται για μία μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία.

Αρχαία Επίδαυρος 6
Βυθισμένη Ρωμαϊκή Έπαυλη στην Αρχαία Επίδαυρο / ΦΩΤΟ: ΥΠΠΟΑ

Το καλοκαίρι του 2017 και για πρώτη φορά σε ελληνικό ενάλιο μνημείο εφαρμόστηκαν μέθοδοι συντήρησης των αρχαιοτήτων, αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούνται στη βυθισμένη πόλη Baiae, στον κόλπο της Νάπολης. Με ειδικά εργαλεία καθαρίστηκαν τοίχοι και ακολουθήθηκαν ειδικές τεχνικές, ώστε να μην καταστρέφονται από τη θαλάσσια διάβρωση ή τους επισκέπτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και με ενδείξεις υπάρχουν και άλλα ευρήματα στην περιοχή.

Η προστασία του μνημείου από τους αρχαιοκάπηλους έκανε επιτακτική την ανάγκη ακριβούς αποτύπωσης του χώρου και των ευρημάτων. Το έργο ανέλαβε ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Β. Κριτζάς, μαζί με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Julian Whittlesey. Η πρώτη αποτύπωση του χώρου έγινε με αερόστατο τη δεκαετία του 1970. Από την αποτύπωση αναδείχθηκαν λείψανα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, αρχιτεκτονικά λείψανα, κατάλοιπα τοίχων διάφορων κατασκευών, καθώς και μια συστάδα από τρία οικοδομήματα. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άριστα σωζόμενο κτίριο, το οποίο εντοπίζεται 45 μ. περίπου από την ακτή, με το μακρύ του άξονα να έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Το κτίριο αυτό είναι η μεγάλη αγροτική ρωμαϊκή έπαυλη. Η βυθισμένη πόλη, κηρύχτηκε ως αρχαιολογικός χώρος 1998.

Ένα θεϊκό χέρι στην Αρχαία Επίδαυρο

Πάντα, όταν τη βλέπεις, απ’ όποια οπτική γωνία κι αν την κοιτάξει ο επισκέπτης την Αρχαία Επίδαυρο, νιώθει ότι ένα μαγικό και γιατί όχι, θεϊκό χέρι γεμάτο αγάπη, την εναπόθεσε απαλά μπροστά στα πόδια της θάλασσας και έβαλε γύρω της βουνά και λόφους για να την προστατεύουν από τα στοιχειά της φύσης και τα άγρια ξεσπάσματα του Αίολου. Γη αγαπημένη, φιλόξενη, μοσχοβολά από τους ανθούς της πορτοκαλιάς και της λεμονιάς την άνοιξη. Χαρίζει απλόχερα τους καρπούς της ελιάς το χειμώνα. Εύπορο μέρος, ευλογημένο, με τις ατέλειωτες αμμουδερές παραλίες, και τις αγαπημένες γαλάζιες θάλασσες, που σε ταξιδεύουν σε πολιτείες μακρινές. Αγριεύει ο νους και η ματιά θολώνει, όταν ο Ποσειδώνας χτυπάει οργισμένος την τρίαινα κι ύστερα γαλήνη και ηρεμεί η ψυχή, όταν κουρνιάζει στους κολπίσκους.

Πριν εξήντα περίπου χρόνια, κύριες ασχολίες των ντόπιων, ήταν το ψάρεμα και οι αγροτικές καλλιέργειες. Πολύ γρήγορα όμως, παράλληλα με την έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου και την εμφάνιση των πρώτων ηθοποιών, πολλοί ντόπιοι, βλέποντας μπροστά, πιο μπροστά από την εποχή τους, τόλμησαν να στραφούν στον τουρισμό.

Οι πρωτεργάτες, που επιβάλλεται να τους μνημονεύσουμε, ήταν ο κ. Γεώργιος Μαγγέλης, με τη λεγόμενη «πίστα» που περνούσαν αξέχαστα βράδια τόσο οι ηθοποιοί όσο και ντόπιοι, όλοι τους μια παρέα, ο Νίκος ο Πιτίδης, ο αρχιτέκτονας από το Άργος που ερωτεύτηκε τα βράχια του Γιαλασίου και τους έδωσε μορφή και ψυχή με το πρώτο ξενοδοχείο και τα σπίτια που έχτισε, οι αδελφοί Βερδελοί, που μέσα στο βούρκο ανακάλυψαν χώρο για επένδυση.

Πού να πάτε, τί να δείτε

Τώρα εκεί κοσμούν την περιοχή ξενοδοχεία, εστιατόρια camping. Ούτε μια γωνιά δεν έχει μείνει ανεκμετάλλευτη, χάρη στην τόλμη και το όραμα των Επιδαυρίων. Ο τόπος έχει ψηφιστεί ανάμεσα στα δέκα μέρη εξαιρετικού κάλους της Ευρώπης. Λατρεμένος προορισμός, εκατοντάδων επισκεπτών, ντόπιων και ξένων, που μπορεί να καλύψει ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο και το κάθε βαλάντιο με τα πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, fast food και ψαροταβέρνες.

Για καφέ η Επίδαυρος διαθέτει άπειρες επιλογές, μολονότι εμείς ξεχωρίσαμε το Κοίλον, Café & Pizza Restaurant. H αγάπη για το καλό φαγητό έκαναν τους ιδιοκτήτες να φτιάξουν ένα χώρο για τον καθένα που θέλει να μοιραστεί μαζί τους αυτές τις απολαύσεις. Έχοντας ανοίξει τις πόρτες από το 2009, δημιουργούν με μεράκι υπέροχα πιάτα για υπέροχους ανθρώπους, επηρεασμένα από τη σύγχρονη μοντέρνα και μεσογειακή κουζίνα, προσαρμοσμένα στην ελληνική κουλτούρα και αναμφίβολα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια και σημεία αναφοράς στο λιμάνι.

Για τους βιαστικούς επισκέπτες της περιοχής που αναζητούν κάτι γρήγορο και εξίσου ποιοτικό η λύση είναι το Μουράγιο. Με πιάτα γευστικά και με πλούσιες ποικιλίες κρεατικών αλλά και φρέσκων ψαριών και θαλασσινών το Μουράγιο σίγουρα θα ικανοποιήσει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.

Για μια άνετη διαμονή ξεχωρίσαμε το Onar Hotel, ένα μοναδικό ξενοδοχείο, όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε να μείνει ή να ξεκινήσει την ημέρα του για να απολαύσει τον καφέ του, ένα σνακ ή/και το βράδυ το κοκτέιλ του!

Σε ιδανική τοποθεσία πάνω στο κύμα και με υπέροχη θέα στη θάλασσα το Ξενοδοχείο Mike Hotel σας υπόσχεται μια αξέχαστη διαμονή στην Επίδαυρο. Τα άνετα και ευρύχωρα δωμάτια, το οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον του ξενοδοχείου προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο επισκέπτης για ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές. Στο εστιατόριό του Mike Hotel και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εξαιρετική, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μπορεί να γευτεί φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, της ώρας και ψητά που μαγειρεύονται με μεράκι.

Δίπλα στην μαγευτική παραλία της Βαγιωνιάς, είναι χτισμένο σε ένα κτήμα ανάμεσα σε πλούσιους πορτοκαλεώνες, πευκόφυτες πλαγιές και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου πελάγους το ξενοδοχείο Marialena. Συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την παράδοση της αγνής ελληνικής φιλοξενίας, την αίσθηση οικογενειακής ατμόσφαιρας αλλά και την γαλήνη της Αργολικής γης, το ξενοδοχείο Marialena αποτελεί διαχρονικά ιδανικό προορισμό απόλαυσης και αναζωογόννησης. Υπέροχα φωτεινά διαμερίσματα με ηλιόλουστα μπαλκόνια και δροσερά υπνοδωμάτια, καταπράσινος κήπος με λουλούδια και δέντρα και ένα μοναδικό εστιατόριο που προσφέρει ξεχωριστές χειροποίητες απολαύσεις και αγνά προϊόντα της ελληνικής γης σε ένα πλούσιο πρωινό που προετοιμάζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια οι ιδιοκτήτριες του.

Η βραδιά του επισκέπτη, μπορεί να κλείσει με μια βόλτα στα μπαράκια της περιοχής που είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με το γούστο, την ηλικία και το κέφι. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα μοναδικά μυστικά που θα απολαύσει ο επισκέπτης κατά την διάρκεια μιας ονειρικής διαμονής στον ιστορικό τόπο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis