home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτισμόςΜεσσηνίαFeatured

Το Πολυτεχνείο Κρήτης εκπονεί ερευνητικό πρόγραμμα για το κάστρο της Μεθώνης

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000 ευρώ και  επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης

Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ανατέθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου Μεθώνης: Διαδρομή πρόσβασης- Κεντρική Πύλη – Πύλη οχυρού διαδρόμου – Χερσαία Πύλη πλατείας όπλων – Πύλη Ακρόπολης- Νότια Πύλη της θάλασσας – Κεντρική Ανατολική Πύλη και Ανατολική Πύλη της θάλασσας».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000 ευρώ και  επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων.

Το αντικείμενο του προγράμματος

Το αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος προσδιορίζεται στην πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει επιγραμματικά τα εξής:

  • Έρευνες για την ιστορική τεκμηρίωση
  • Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική-εικονοληπτική αποτύπωση
  • Αρχιτεκτονική αποτύπωση – ανάλυση – παθολογία
  • Διερεύνηση σύστασης υλικών δόμησης και κονιαμάτων
  • Έρευνα για τη στατική επάρκεια των τειχών και των πυλών
  • Αρχιτεκτονικά σχέδια αποκατάστασης (συμπληρώσεις-στερεώσεις –προσβάσεις).

Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης των συμπερασμάτων και τελικών αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος έχει ορισθεί σε 7 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Προϊσταμένη αρχή για τη διαχείριση και παρακολούθηση της εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος θα είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Το αρχικό έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης» εκτελέστηκε με αυτεπιστασία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με προϋπολογισμό 701.000 ευρώ.  Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αντιμετωπίστηκαν οι έντονες φθορές και καταρρεύσεις στο δυτικό επιθαλάσσιο τείχος του κάστρου. Επίσης, αποκαταστάθηκε ο νοτιοανατολικός επιθαλάσσιος πύργος, ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου που είχε σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει, και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος του, για να καταστεί επισκέψιμος και ασφαλής.

Πέρυσι υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών.

Από τα 475.000 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, 195.000 ευρώ θα προέλθουν από πιστώσεις του υπουργείου, 250.000 ευρώ από πιστώσεις της Περιφέρειας, ενώ 30.000 ευρώ από πιστώσεις του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση πέντε υποέργων.

Στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής σύμβασης, εντάσσεται η εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button