home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΟικονομία

Κλαίνε για τα επιτραπέζια σταφύλια στην Κορινθία

Ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής στο δήμο Βέλου Βόχας - Ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Απώλειες που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ καταγράφεται στο εισόδημα των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κορινθία, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Βέλου-Βόχας, η περιοχή έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μη αναστρέψιμες συνέπειες (π.χ. παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, παγετός, άκαιρες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις), όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Επίσης, από τα μέσα του 2019 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 40% έως 70%. Αυτή η ανομβρία οδήγησε σε λειψυδρία και τελικά σε ξηρασία το 2022. Η σημαντικότερη επίπτωση είναι η δραματική μείωση του νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και η παροχή των γεωτρήσεων από 80% έως 100%. Χωρίς καμία αμφιβολία όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. Είναι σαφές ότι οι συνέπειες των καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλες και οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής

«Το πρόβλημα όμως δεν περιορίστηκε στις καιρικές συνθήκες. Το κόστος παραγωγής για τη χρονιά που πέρασε διπλασιάστηκε λόγω της κατακόρυφης αύξησης λιπασμάτων, καυσίμων, φυτοφαρμάκων, όπως επίσης και αυτό που αφορούσε την άρδευση, το οποίο δυστυχώς εκτοξεύτηκε στα ύφη εξαιτίας της δραματικής μείωσης των ποσοτήτων του νερού», τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγροτικού ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε κατά 123% (από 0,06944/ kwh σε 0,15496 kwh). Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε αύξηση του κόστους σε ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, συσκευαστήρια και οτιδήποτε άλλου είναι αναγκαίο για την αγροτική παραγωγή.

Η ενεργειακή κρίση έφερε εκτόξευση στις τιμές καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης). Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής η οποία ξεπέρασε το 0,50 ευρώ το κιλό στα επιτραπέζια σταφύλια.

Παράλληλα, επισημαίνεται και η έλλειψη αγοραστικής ικανότητας από τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και η διεθνής κατάσταση με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό και με την μετά Covid εποχή μείωσε πάνω από το 50% τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος και αυτό σε τιμές που στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το κόστος παραγωγής.

Κίνδυνος εγκατάλειψης και ερημοποίησης

«Σας γνωρίζουμε πλέον ότι η κατάσταση των παραγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού, είναι κάτι παραπάνω από τραγική», τονίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος της εγκατάλειψης και ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών του νομού μας και της μαζικής φυγής των παραγωγών προς αναζήτηση βιοπορισμού είναι όχι απλά ορατός αλλά ήδη έχει γίνει καθημερινότητα».

Το χειρότερο όλων είναι πως κανένας από τους παραπάνω παράγοντες που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση δε δείχνει το παραμικρό σημάδι βελτίωσης. Οι καιρικές συνθήκες και οι μεταβολές τους (φυσικές ή λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων) είναι μια δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση, η ενεργειακή κρίση έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.

Ενεργειακό κόστος, εργάτες γης, κλιματική αλλαγή, λειψυνδρία είναι ορισμένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν φτάσει σε αποτρεπτικό παράγοντα για την συνέχιση της καλλιέργειας των σταφυλλιών και όχι μόνο.

Εκτός ενισχύσεων de minimis

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο, η Κορινθία και τα επιτραπέζια σταφύλια, έμειναν εκτός του ταμείου κρίσης, εκτός της ενίσχυσης de minimis, ούτε σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ή σε ευρωπαϊκές ενισχύσεις στήριξης για την απώλεια εισοδήματος από τον κοροναϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ενταχθεί.

Όλα τα παραπάνω όπως επίσης και τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην τεχνική έκθεση της ΔΑΟΚ καταδεικνύουν όπως τονίζουν οι παραγωγοί «την άμεση και έκτακτη ανάγκη των απαραίτητων ενεργειών ώστε τα επιτραπέζια σταφύλια Κορινθίας να μην εγκαταλειφθούν».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button