home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φωτιές σε Άργος και Ναύπλιο με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων

Τι αναφέρουν σε ψηφίσματά τους τα δημοτικά συμβούλια Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων
Κινητοποιήσεις ΔΕΥΑΝ 3

Έντονες είναι οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πολλοί είναι αυτοί που διαβάζουν στο νομοσχέδιο λείανση του εδάφους για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ήδη τα δημοτικά συμβούλια Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων έχουν εκδώσει σχετικά ψηφίσματα, ενώ δήλωση για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους – Μυκηνών

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους-Μυκηνών σε Τακτική συνεδρίασή του που έγινε την 13η Μαρτίου 2023, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο, σύσσωμο και ενωμένο, εκφράζει τη στήριξη των θέσεων της Ένωσης των ΔΕΥΑ, καθώς και την εναντίωση στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας ρυθμιστικής αρχής, ήτοι της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (πρώην Ρ.Α.Ε.), δηλώνοντας, ότι:

«Ομόφωνα εκφράζουμε την ευθεία και ανεπιφύλακτη στήριξη των θέσεων της Ένωσης των ΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ και τιθέμεθα ενάντια στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας ρυθμιστικής αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων πρώην Ρ.Α.Ε.

Tο νομοσχέδιο συνιστά, κατά τα φαινόμενα, πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. και χρειάζονται περεταίρω διευκρινήσεις.

Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη θέσπιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) σχεδιάζονται παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αντιδρούμε στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αντιδρούμε στην πορεία απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέχρι σήμερα, ήταν το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ελέγχου και εποπτείας των ΔΕΥΑ.

Αντιδρούμε στην κατάργηση του Ν.1069/80,τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα. Τα δικαιώματα δεν πωλούνται.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου επεξεργασία του».

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Nαυπλιέων σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση που έγινε σήμερα 20-03-20203 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος, το οποίο έλαβε την αρ. απόφ. 72/2023 απόφαση:

«Ο Δ. Ναυπλιέων απαιτεί την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α., κυρίως με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε Δήμος (ακόμα και στα ζητήματα τιμολόγησης), κάτι που θα είναι αρκετά δύσκολο να το πραγματοποιεί στο μέλλον κεντρικά μια ρυθμιστική αρχή. H δημόσια δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα πως δεν έχει καμία πρόθεση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα πρώτο βήμα.

Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ως τέτοιο αντιμετωπίζεται και παρέχεται από την Τοπ. Αυτοδιοίκηση και ουδόλως ως εμπορικό προϊόν με υπηρεσίες Υδροδότησης και Αποχέτευσης να ανήκουν στην αγορά, διότι όπου δοκιμάστηκαν ανάλογες πρακτικές απέτυχαν».

Κωστούρος: «Δεν θα αφήσουμε για χάρη του κέρδους να πουληθεί ένα δημόσιο αγαθό σαν το νερό»

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος δήλωσε για το θέμα:

«Σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τις ΔΕΥΑ των Περιφερειών της χώρας.

Όπως είναι φυσικό κάθε νέα εξέλιξη, αλλαγή και τροποποίηση διαδικασιών θα επηρεάσει και τη ΔΕΥΑ Ναυπλίου. Σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και λαμβάνοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, συντασσόμαστε με τις αποφάσεις τις Κ.Ε.Δ.Ε σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις μας για το τόσο σημαντικό ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο Δήμο Ναυπλιέων. Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα μαζί με τις όποιες αλλαγές έγιναν από την μεριά της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Ωστόσο τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι η όποια προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση του νερού στο μέλλον από την «πίσω πόρτα» θα μας βρει αντίθετους. Δεν θα αφήσουμε για χάρη του κέρδους να πουληθεί ένα δημόσιο αγαθό σαν το νερό.

Το επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑ Ναυπλίου αλλά και όλων των ΔΕΥΑ της χώρας επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο.

Ως Δήμος Ναυπλιέων και ως Δημοτική Αρχή έχουμε στόχο τη θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής μέσα από τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές για τους κατοίκους του Δήμου μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με γνώμονα την καλυτέρευση και την αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis