home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΜεσσηνίαFeatured

Διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης αλά Ιταλικά στην Πελοπόννησο

Καλαμάτα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά και στρατολογούσε μέχρι και ανήλικους – Παρόμοια με της ιταλικής «Ντραγκέτα» η δράση της

Το τμήμα δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ύστερα από πολυετείς παρακολουθήσεις και έρευνες προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας Ρομά που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης … αλά Ιταλικά σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

Αφού ταυτοποίησαν συνολικά 19 άτομα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, την περασμένη Πέμπτη, οργανώθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, το Αριοχώρι, τα Αρφαρά, τη Μικρομάνη, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Μελιγαλά και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και της ΔΙΑΣ, (7 άντρες και 5 γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 56 χρόνων) από τα συνολικά 19 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους 12 συλληφθέντες, 3 ακόμα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, έχοντας συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Ανάμεσα τους, συνέλαβαν και έναν 40χρονος, φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είχε συλληφθεί ξανά το Φεβρουάριο του 2021 σε διόδια στην περιοχή της Αρκαδίας, καθώς μετέφερε με το αυτοκίνητό του ποσότητες ναρκωτικών.

Στρατολογούσαν μέχρι και ανήλικους

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, και η δομή της οργάνωσης ήταν παρόμοια, με τη δράση της Ιταλικής «Ντραγκέτα» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν «στρατολογηθεί» και χρησιμοποιούσαν ακόμα και ανήλικα παιδιά για να μεταφέρουν ναρκωτικά σε πελάτες.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης φαίνεται να ξεκινά τον Νοέμβριο του 2019 και τα μέλη της, είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μεγάλο κύκλο αγοραστών, αποκομίζοντας σε 3 χρόνια παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Ο 40χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, κατηγορείται ότι ενέταξε σταδιακά και τα υπόλοιπα μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Προφυλακίστηκαν οι επτά

Ύστερα από μια μαραθώνια απολογητική διαδικασία, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής (12/3) και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια του πρωτοδικείου Καλαμάτας, αποφάσισαν την προφυλάκιση 7 Ρομά εκ των 9 συνολικά συλληφθέντων που απολογήθηκαν χθες, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Μεταξύ αυτών, που απολογήθηκαν και αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους, είναι και ο 40χρονος φερόμενος ως αρχηγός.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 19 άτομα ως μέλη της «σπείρας» που διακινούσε ναρκωτικά και έχουν συλληφθεί οι 12. Τρεις ακόμα συλληφθέντες θα μάθουν την τύχη τους σήμερα Δευτέρα.

10.3.2023 messinia eksartrosh narkwtika syllipseis

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση  -19- μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων τα -12- συνελήφθησαν, μετά από Εντάλματα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας. 

Ειδικότερα, χθες (9.3.2023) το πρωί, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, όπου συνελήφθησαν -12- ημεδαποί, -7- άνδρες και -5- γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 56 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα ναρκωτικά, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη -3- άτομα, τα οποία βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας.

Το χρονικό της εξάρθρωσης

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου προμηθευόντουσαν ναρκωτικές ουσίες από περιοχές της Δυτικής Αττικής και τις διακινούσαν σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως  ηγετικό μέλος ήταν ο 40χρονος συλληφθείς.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ενέταξε σταδιακά και τα λοιπά μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους απόκρυψης στους χώρους διακίνησης, η οργάνωση λάμβανε εξαιρετικά και συνεχή μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πρώτα αναπτύσσονταν οι «τσιλιαδόροι» και «καθάριζαν» την περιοχή, ακολούθως συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένα σημεία και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους διακινητές, τους οδηγούσαν μεμονωμένα στα σημεία της τελικής αγοραπωλησίας. 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι για τις δευτερεύουσες ενέργειες της οργάνωσης (πράξεις κατόπτευσης), ορισμένα από τα μέλη είχαν στρατολογήσει και τα ανήλικα τέκνα τους, στα οποία προφανώς είχαν άμεση και ουσιώδη επιρροή.  

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -500.000- ευρώ.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • το χρηματικό ποσό των -660-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
 • -7- κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim,
 • -4- ναρκωτικά δισκία και
 • -79- γραμμάρια υγρής μεθαδόνης.

Τέλος, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος σε προγενέστερο χρόνο είχαν κατασχεθεί:

 • ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -4.449,6- γραμμαρίων,
 • ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους -110,8- γραμμαρίων,
 • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10,3- γραμμαρίων και
 • -44- ναρκωτικά δισκία,
 • -2- δενδρύλλια κάνναβης,
 • κινητά τηλέφωνα,
 • -3- οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
 • κυνηγετικά όπλα, τα οποία είχαν κλαπεί και
 • το χρηματικό ποσό των -1.795-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button