home design

Γκιόλας: Οι επιλογές της ΝΔ έχουν οδηγήσει τις αγροτικές φυλακές σε μαρασμό

Τι είπε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος

Μιλώντας την Τρίτη 7 Μαρτίου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το μέλλον και την αγωνία του για την επιβίωση του θεσμού.

Ο αριθμός των κρατουμένων ακόμη κι αυτή τη στιγμή υπολείπεται αισθητά με τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων και δεν ξεπερνά το ήμισυ αυτών (σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της 1/3/2023, επί συνόλου 1029 θέσεων, οι κρατούμενοι αριθμούν 472, δηλαδή ποσοστό κάλυψης 45,8%).

Ο κ. Γκιόλας απέδωσε την κατάσταση αυτή στην θεσμοθετημένη, βάσει του ν. 4760/2020 αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε Αγροτικές φυλακές, που οδήγησε στον αποκλεισμό ολόκληρων κατηγοριών κρατουμένων. Επισήμανε ότι για τη Ν.Δ. η έκτιση ποινής σε Αγροτική φυλακή είναι «δωράκι» και όχι εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής. Η λογική αυτή που βαίνει παράλληλα και με την ουσιαστική κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης των ποινών, υπακούει σε ένα σκληρό και αμιγώς «τιμωρητικό» σύστημα που καθόλου δεν προάγει ούτε κατ’ ελάχιστον το θεμελιακό τρίπτυχο της σύγχρονης αντίληψης για τη μεταχείριση των κρατουμένων: «Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη».

Επιπροσθέτως στηλίτευσε και τις ήδη εκδηλωθείσες προθέσεις της Κυβέρνησης να εκποιήσουν σε ιδιώτες εκτάσεις – φιλέτα των Αγροτικών φυλακών (όπως κυρίως στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής). Που θα αποστερήσουν υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις που διατίθενται για αγροτικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ο βουλευτής Αργολίδας εξέφρασε ιδιαίτερα την ανησυχία του για τις Αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας (μια από τις τέσσερις παρόμοιες φυλακέςστη χώρα), οι οποίες έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό κάλυψης και μάλιστα με ανειδίκευτα άτομα, αφού δεν προλαβαίνουν, λόγω του ότι επιλέγονται οι εκτίοντες μικρής διάρκειας ποινές, να εκπαιδευτούν, να αποδώσουν και να αποκτήσουν και σχετική εμπειρία.

Μάλιστα ανέφερε ότι με τους υπάρχοντες κρατούμενους μόλις και μετά βίας εκτελούνται οι λειτουργικές εργασίες της φυλακής (καθαριότητα, μαγειρεία, αρτοποιείο).

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον θέμα της επικαιρότητας, την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα μείζονα προβλήματα μόνο επιδερμικά και για το μικρό χρονικό διάστημα που είναι στην επικαιρότητα αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε φροντίζοντας να δίνονται ουσιαστικές και υπεύθυνες λύσεις που δεν θα επιτρέπουν να θρηνούμε εκατόμβες αθώων.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Γκιόλα:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version