home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Κόντρα φοιτητών με καθηγητή – «Η συγκάλυψη και η σιωπή είναι συνενοχή»

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Λίνα Μενδώνη από το Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών – Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου
Κατάληψη Πανεπιστήμιο Ναύπλιο

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Λίνα Μενδώνη, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τα μέλη των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων απέστειλε το Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών – Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου αναφορικά με το θέμα του καθηγητή που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών, μία υπόθεση η οποία έχει μπει στο αρχείο, εξοργίζοντας μερίδα της φοιτητικής κοινότητας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στο Ναύπλιο.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές:

«Τι είναι γνωστό: Είναι γνωστό πως ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών …… έχει παραπεμφθεί μετά από ομόφωνο πόρισμα ΕΔΕ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών ΔΕΠ για τα αδικήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της εκμετάλλευσης της ιδιότητας του – κατάχρησης εξουσίας μετά από δεκάδες επώνυμες καταγγελίες και μαρτυρίες.

Είναι γνωστό ότι, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δίωξης, από το καλοκαίρι είχε ζητηθεί από το υπουργείο παιδείας γνώμη της Συγκλήτου σχετικά με την αναστολή των καθηκόντων του ….. και ότι με χίλια προσχήματα και καθυστερήσεις επιχειρήθηκε να παρεμποδιστεί η λήψη απόφασης.

Είναι γνωστό πως τον Ιανουάριο 2023 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τελικά διατύπωσε γνώμη υπέρ της αποχής του από τα διδακτικά του καθήκοντα κατά μεγάλη πλειοψηφία.

Είναι γνωστό πως τον ίδιο μήνα η ποινική υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Ναυπλίου, λόγω παραγραφής ορισμένων αδικημάτων.

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η εισαγγελία δεν αθωώνει τον ….., αντιθέτως επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής λόγω της πληθώρας των καταθέσεων.

Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία του ……, η Σύγκλητος ανακάλεσε τον Φεβρουάριο 2023 την προηγούμενή της απόφαση και ξαναψήφισε με ισχνή πλειοψηφία κατά της αποχής του ….. από τα διδακτικά του καθήκοντα.

Είναι γνωστό πως η ….. και μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με βασική αποστολή την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση του σεξισμού, παραιτήθηκαν μετά από την αναδίπλωση της Συγκλήτου.

Είναι γνωστό πως ο εν λόγω καθηγητής έχει υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών για να του χορηγηθεί επιστημονική άδεια για άλλο ένα εξάμηνο, ώστε να συνεχίζει να αμείβεται και ανταμείβεται για τις χρηστές και ενάρετες υπηρεσίες του (με τους φόρους των πολιτών και των γονιών μας), εωσότου τον «ξεπλύνουν» και στο Πειθαρχικό.

Είναι γνωστό ότι στο Πειθαρχικό θα τον «κρίνει» ο ………, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας. Μήπως είναι γνωστή από τώρα και η απόφαση που θα εκδοθεί;

Είναι γνωστό πως το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τελεί υπό κατάληψη με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του κακοποιητή …… από τις αίθουσες διδασκαλίας και από το Πανεπιστήμιο γενικότερα.

Τι είναι άγνωστο: Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή της, ενώ έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και υποτίθεται ότι έχει σταλεί στο υπουργείο από τον Ιανουάριο.

Είναι άγνωστο γιατί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζαν 6 μέλη που είχαν ψηφίσει υπέρ της αναστολής των καθηκόντων και μάλιστα ένας από αυτά ήταν μέλος της επιτροπής που είχε διενεργήσει την ΕΔΕ.

Είναι άγνωστο γιατί δεν έγινε σεβαστό το ομόφωνο πόρισμα της ΕΔΕ, γιατί δεν έλαβε υπόψη της η Σύγκλητος ότι το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη και ότι είναι αδύνατη η επανέναρξη της ομαλής λειτουργίας του με την πραξικοπηματική επαναφορά του …… σε αυτό.

Είναι άγνωστο πώς γυναίκες μέλη της Συγκλήτου θεωρούν θεμιτό να διδάσκει και να συναναστρέφεται με τις φοιτήτριες και τις καθηγήτριες που έχει παρενοχλήσει με τον χυδαιότερο τρόπο, οι οποίες, με προσωπικό κόστος, έχουν καταθέσει ενόρκως εναντίον του. Το γεγονός αυτό μας ξεπερνά.

Είναι άγνωστο γιατί διαστρεβλώθηκε η αναφορά της εισαγγελίας και χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για την παράνομη και αυταρχική ανατροπή μιας δημοκρατικά ειλημμένης απόφασης, δεδομένου ότι η πειθαρχική διαδικασία που επιβάλλει την αναστολή δεν συνδέεται με την ποινική διαδικασία.

Είναι άγνωστο γιατί η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ενώ θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως να διωχθεί ποινικά ο …., με δεδομένο ότι είχε αξίωμα και θέση εξουσίας. Υπάρχουν πολλά κενά και ερωτηματικά στην αναφορά αυτή και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες νομικές απαντήσεις.

Είναι άγνωστο και ακατανόητο για ποιους λόγους δεν έχει αντιδράσει εδώ και τόσον καιρό η υπουργός παιδείας, που είναι η προϊσταμένη όλων και έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα.

Τι είναι ντροπή: Ντροπή είναι να επιβάλλονται πατριαρχικές, αυταρχικές και τυραννικές σχέσεις εξουσίας μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Ντροπή είναι να νομιμοποιούνται και να επιβραβεύονται σεξιστικές, παρενοχλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Ντροπή είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να αλλάζουν γνώμη σαν τα πουκάμισα και να μεταστρέφονται σαν να είναι άβουλα πιόνια μιας επιβαλλόμενης εξουσίας. Ντροπή είναι να παλεύουμε ακόμα για προστασία και ασφάλεια ενάντια στην ανισότητα των φύλων και την κατάχρηση εξουσίας. Να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Ντροπή είναι να νιώθουμε τα φοιτητ@ και οι καθηγήτριες ανασφαλή και φοβισμέν@ μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες και στον πανεπιστημιακό χώρο εργασίας.

Ντροπή είναι δύο μέλη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με θεσμική θέση, που συμμετέχουν στη Σύγκλητο, να ψηφίζουν λευκό ή δήθεν να μη συνδέονται εγκαίρως για να μην παραστούν στην ψηφοφορία, ενώ η Σχολή τους φλέγεται.

Απαιτούμε: Από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές μας να συμπαρασταθούν και να προστατέψουν με έμπρακτες ενέργειες τα θύματα.

Από τη Σύγκλητο να συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα και να λάβει το κάθε μέλος, χωρίς απουσίες, υπεκφυγές και λευκά, μία ξεκάθαρη θέση.

Από το Συμβούλιο Διοίκησης να ενεργήσει αποφασιστικά απέναντι στον εξευτελισμό και το διασυρμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Από την υπουργό παιδείας να λάβει θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, να προστατευτούν τα θύματα. Η υπεράσπιση του …… είναι συνενοχή.

Η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Η σιωπή είναι συνενοχή».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis