home design 800x400

Ο σεισμός στην Τουρκία ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες στους κατοίκους του Κορινθιακού

«Τρέμουμε για ένα νέο σεισμό σαν του 1981», λένε κάτοικοι που διαμένουν κοντά στις Αλκυνονίδες

Με τον φόβο για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην περιοχή τους ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σεισμικό ρήγμα των Αλκυονίδων Νήσων, στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο πολύνεκρος σεισμός της Τουρκίας τους έχει αναστατώσει ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες για όσους βίωσαν τον σεισμό των Αλκυονίδων το 1981.

Βράδυ Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981, ώρα 22.53. Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί ένα από τα θρυλικά σίριαλ που άφησαν εποχή: «Το φως του Αυγερινού». Είναι εκείνη η ώρα που σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ. Οι περιοχές κοντά στον Κορινθιακό Κόλπο τρέμουν. Μέγαρα, Αλεποχώρι, Βίλια, Περαχώρα, Λουτράκι, Θήβα, Πλαταιές, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Αθήνα λικνίζονται στα Ρίχτερ ενός από τους πιο δυνατούς σύγχρονους σεισμούς της Ελλάδας. Χιλιάδες σπίτια γκρεμίζονται. Κόσμος βγαίνει στους δρόμους και για εβδομάδες μένει είτε σε στρατιωτικές σκηνές είτε μέσα στα αυτοκίνητά του.

Ο δεύτερος σεισμός

Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα του σεισμού θα γράψουν σε έκτακτα παραρτήματα: «Ο Λουκής της θρυλικής σειράς έσωσε κόσμο» καθώς, όπως διαπίστωναν οι ειδικοί, η θρυλική σειρά της ΕΡΤ είχε κρατήσει άυπνους χιλιάδες πολίτες με αποτέλεσμα να προλάβουν να βγουν από τα σπίτια τους. Ο χειμώνας εκείνος ήταν πολύ βαρύς. Λίγες ώρες αργότερα, στις 04.35 της Τετάρτης ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε και νέες καταστροφές σε κτίσματα που είχαν ήδη πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης με μια δήλωσή του επανέφερε το θέμα των Αλκυονίδων στο προσκήνιο, θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχουν περάσει ήδη 42 χρόνια και το ρήγμα αυτό δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα κανέναν σεισμό. «Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα» είχε αναφέρει τότε, συνεχίζοντας: «Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια».

«Τρέμουμε για ένα νέο σεισμό σαν του 1981», λένε κάτοικοι του Αλεποχωρίου. Δείτε τι ανέφεραν στον Νίκο Νικόλιζα εδώ.

Σχόλια

Exit mobile version