home design

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ευρώτα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Από τη χθεσινή κακοκαιρία δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της Λακωνίας.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Ευρώτα, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 26ης Ιανουαρίου.

Κατόπιν του σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Ευρώτα, κ. Δήμου Βέρδου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σήμερα στην κήρυξη του Δήμου Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας ενός εξαμήνου.

Ο Δήμος Ευρώτα έχει ήδη, εν τω μεταξύ, υποβάλει αίτημα και προς τον ΕΛΓΑ για την άμεση αυτοψία και καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στο σύνολο των καλλιεργειών και στην παραγωγή των αγροτών του Δήμου από τις πλημμύρες και τις χαλαζοπτώσεις.

Σημαντικό, επίσης, είναι να επισημανθεί ότι με την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλονται όλες οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η κατάσταση μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Ήδη από χθες και ύστερα από την υποχώρηση των ακραίων φαινομένων, συνεργεία του Δήμου αποτελούμενα από μηχανικούς ξεκίνησαν να διενεργούν αυτοψίες και να καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε επίπεδο υποδομών (οδοποιία και αγροτική οδοποιία), ενώ μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών υλικών από οδικούς άξονες.

Μέχρι στιγμής οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Δήμου έχουν καθαριστεί και η κυκλοφορία διενεργείται απρόσκοπτα, με εξαίρεση αγροτικούς δρόμους που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και του οδικού άξονα Βρονταμά-Γράμμουσας, του οποίου η αποκατάσταση αναμένεται το συντομότερο δυνατό από την Περιφέρεια.

Επίσης, διατίθενται ήδη από χθες η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας και Έλους, προκειμένου να υποδεχθούν όποιους έχουν ανάγκη.

Πώς εξελίχθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ευρώτα και όλες οι Υπηρεσίες βρίσκονταν χθες επί ποδός, ήδη από την ώρα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επικίνδυνων φαινομένων:

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ευρώτα έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων  για τη θωράκιση περιοχών που πλήττονται διαχρονικά από πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα, έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την Περιφέρεια να υλοποιηθούν έργα για την εκβάθυνση του ποταμού Ευρώτα, προκειμένου να αποφεύγεται υπερχείλισή του.

Πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στη γενικότερη προσπάθεια σε καίρια σημεία του Δήμου και με την αρωγή τους απαντλήθηκαν ύδατα, εξομαλύνοντας την κατάσταση.

Στο πλαίσιο, επίσης, της άμεσης και έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυπταν από την ένταση των καιρικών φαινομένων,  συνεδρίασε δύο φορές το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και οι ενέργειες του Δήμου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version