home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Διευκρινήσεις για το τσιγάρο στα καφέ – Έρχεται νέος αντικαπνιστικός νόμος

Οι οδηγίες του Συλλόγου Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι», οι έλεγχοι της Αστυνομίας και τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας
Τσιγάρο καφετέρια

Στην επικαιροποίηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σκοπεύει να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή και με αφορμή τα πρόστιμα που έπεσαν την περασμένη Κυριακή σε καφετέριες της παραλίας, στο Ναύπλιο, ο Σύλλογος Εστίασης «Το Ανάπλι» κάνει κάποιες διευκρινήσεις στους ιδιοκτήτες σχετικά με το τι ορίζει ο νόμος για το κάπνισμα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 υπάρχουν ενδεχόμενα να κινηθεί η εφαρμογή του νόμου σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • Η πρώτη αφορά την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους.
  • Η δεύτερη αφορά τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων με στόχο να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 και την ίδια στιγμή σχεδιάζονται δράσεις πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας από τις πολύ μικρές ηλικίες. Ο στόχος είναι τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα το 2025 να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει και δεν θα εκτίθεται στον καπνό.

Οι οδηγίες του Συλλόγου Εστίασης Ναυπλίου

Ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι» αναφέρεται στο θέμα του καπνίσματος, υπενθυμίζοντας τα εξής:

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ

Επιτρέπεται το κάπνισμα μόνο στον υπαίθριο ή εξωτερικό χώρο.

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύναται ο πελάτης να καπνίσει όταν οι δύο πλευρές τουλάχιστον είναι ανοιχτές, σε διαφορετική περίπτωση ο εξωτερικός χώρος μετατρέπεται σε εσωτερικό χώρο.

Ο Νόμος 3868/2010 στο άρθρο 17 παρ. 5 ορίζει ότι οι υπαίθριοι χώροι είναι εκείνοι που είναι ολοκληρωτικά ανοιχτά από δύο πλευρές και η οροφή να μην είναι σταθερή.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ 4633/16-10-2019

3730/2008 – 3868/2010 – ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 104720/2010 με ειδίκευση του πρόστιμου – 4419/2016 με την προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 40200/2014 και 4633/16-10-2019

Ορίζουν:

  • Σε κανένα χώρο του καταστήματος σταχτοδοχείο (τασάκι).
  • Πλήρη συνεργασία του καταστηματάρχη με τα ελεγκτικά όργανα.
  • Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται.
  • Απαγορεύεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.
  • Βιβλίο Αναφοράς, αριθμημένο και θεωρημένο από τη Δημοτική Αρχή (η μη θεώρηση επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ).
  • Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται.
  • Απαγορεύεται εκτός από το τσιγάρο, το κάπνισμα που προέρχεται από:

α) Καπνός από φύλλα και άλλα φυσικά επεξεργασμένα η μη φυτικά.

β) Καπνός πίπας.

γ) Φυτικά προϊόντα για προϊόντα με βάση βότανα, φρούτα πρώτης ύλης φαγητού.

δ) Ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ε) Η επαναπλήρωσης, δηλαδή δοχείο που περιέχει νικοτίνη το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ζ) Συστατικό καπνού από οποιαδήποτε ύλη και αν προέρχεται

η) Αρωματική που προσδίδει μυρωδική γεύση ακόμη και από φρούτα, μπαχαρικά, προϊόντα καπνού παντός είδους.

  • Απαγορεύεται καπνός για ναργιλέ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα και σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο με τον Νέο Νόμο 4633/2019 ο οποίος κατήργησε την εξαίρεση που υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο.
  • Ευανάγνωστες πινακίδες σε εμφανή σημεία «Απαγόρευση του καπνίσματος»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αναμένεται άμεσα ο Νέος Αντικαπνιστικός Νόμος ο οποίος θα προσδιορίζει με ευκρίνεια και λεπτομερώς, τι σημαίνει υπαίθριος χώρος για να δυνηθεί ο πελάτης να καπνίσει»

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία, τον περασμένο Δεκέμβριο διενήργησε σε όλη την επικράτεια περισσότερους από 25 χιλ. ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την αντικαπνιστική νομοθεσία βεβαιώνοντας πάνω από 1.300 παραβάσεις, σε καπνίζοντες και υπευθύνους των επιχειρήσεων.

Επίσης, την εβδομάδα 31 Δεκεμβρίου 2022 έως 8 Ιανουαρίου 2023 η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 9.100 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 815 παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Πολύ λιγότερους ελέγχους, σε αναλογία και του αριθμού των στελεχών τους, διενεργούν οι άλλες Αρχές.

Οι ελεγκτές των Περιφερειών πραγματοποίησαν πέρυσι 11.270 ελέγχους, βεβαιώνοντας 247 παραβάσεις και καταλογίζοντας πρόστιμα 119.800 ευρώ, και το 2021 38.000 ελέγχους (328 πρόστιμα και 34.800 ευρώ). Οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πέρυσι (έως και το τέλος Νοεμβρίου) διενήργησαν 3.334 ελέγχους, βεβαιώνοντας πρόστιμα ύψους 151.000 ευρώ.

Τους περισσότερους ελέγχους διενήργησαν το 2021: 7.900 έλεγχοι και 265.000 ευρώ πρόστιμα.

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Αυτή είναι η χούντα Κούλη που αξίζει το όνομά της! Αυτό μας έλλειπε φασιστοκομμουνιστή του Βρετανικού κόμματος των Εργατικών να άφηνες τους άλλους να καπνίζουν ελεύθερα, αφού από αυτό φαίνεται αν είναι ελεύθεροι οι ίδιοι.

    Φαίνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση σύμφωνα με το ίδιο γεγονός το οποίο θα κριθεί από τις εκλογές έχει βαλθεί με βουλημία και εμμονή να απομιζήσει διώκοντας ποινικά τους καπνιστές μαζί με τον άλλο κόσμο που του παρέχεται το κάπνισμα. Καταδικάζοντας έτσι όσους παρασκευάζουν και κατασκευάζουν προϊόντα καπνού μαζί με όσους τα διαθέτουν στους καταναλωτές και το δικαίωμά τους να τα καταναλώσουν χρησιμοποιώντας τα με τον τρόπο που τους συμφέρει περισσότερο, καταπατώντας το δικαίωμά τους να καπνίζουν, το δικαίωμά τους να είναι ελεύθεροι αν είναι απαλλαγμένοι από βαραίνουσες ευθύνες και χωρίς να αποτέλεσε το κάπνισμα έγκλημα, το οποίο καθόρισε για αυτούς η νομική επιστήμη, και το δικαίωμά τους να μετακινούνται ελεύθερα, πιο συγκεκριμένα, χωρίς αυτά να αναγνωρίζονται από τον νόμο πιο ειδικά του Κούλη και του κακού τους καιρού του ξερού.

    Τι συνεπάγεται την απώλεια της δυνατότητάς σας να διαχειρίζεστε την περιουσία και τα υπάρχοντά σας όπως είναι και τα τσιγάρα με τον τρόπο που σας συμφέρει περισσότερο; Συνεπάγεται μεταξύ άλλων τον Αγγλικό όρο και έννοια coercion (~εξαναγκασμός) που σημαίνει το ίδιο πράγμα, να σου λένε πως να χρησιμοποιείς τα πράγματά σου χωρίς να το εξαρτάς από ιδιοκτήτης τους.

    Μήπως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εξάρτησαν πως χρησιμοποιούν τα δικά τους καταστήματα αποτελώντας δικούς τους χώρους για την εθιμοτυπική και βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών τους με τον τρόπο που τους συμφέρει περισσότερο, ή έλαβε πάλι χώρα το ίδιο coercion για τους χώρους που τους ανήκουν, χωρίς να ανήκουν στο κράτος αποτελώντας δημόσια περιουσία ή δημόσιους χώρους αντί για ιδιωτικούς χώρους, όταν το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους αντί για ιδιωτικούς χώρους; Για αυτό και επιτρέπεται όχι μόνο μέσα στα σπίτια μας αλλά και μέσα στα σπίτια των άλλων! Αυτό ο αντικαπνιστικός νόμος σας το συστήνει ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε και δεν θα το μετανιώσετε! Να καπνίσετε μέσα σε σπίτι στο οποίο θα έχετε εισέλθει όπου θα επιτρέπεται αντί για αλλού και αυτό με βάση τον νόμο, που γράφτηκε ανεύθυνα έναντί σας από το κράτος. Να καπνίσετε και χόρτο στο ύπαιθρο κάνοντάς το νόμιμα επειδή δεν έγινε μέσα σε κλειστό χώρο; Βέβαια, με τις ευλογίες του αντικαπνιστικού νόμου αυτά τα δύο γίνονται.

    Η χούντα Κούλη όπως πήγα να πω πριν αφήνει το χουντικό αποτύπωμά της μια στην αρχή και την άλλη στο τέλος της. Αυτό είναι το μυστικό. Ο νόμος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του υπουργείου οικονομικών καταργήθηκε από την Νέα Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει ο αντικαπνιστικός νόμος έκθετος και ο Κούλης μας υποσχέθηκε ότι θα μας τον επιβάλει! Υπόσχεση είναι αυτή ή είναι απειλή; Προεκλογική υπόσχεση ή προεκλογική απειλή εξαπολύθηκε; Σε μερικούς ευαίσθητους και ευαιρέθιστους και δη άχρηστους για τους συνανθρώπους τους ανθρώπους είναι και υπόσχεση αλλά για τους περισσότερους είναι η απειλή της απώλειας της ελευθερίας τους είτε καπνίζουν είτε δεν καπνίζουν, γιατί κανείς δεν είναι περισσότερο υποδουλωμένος από αυτόν που αυτοεξαπατάται νομίζοντας ότι είναι ελεύθερος χωρίς να αληθεύει.

    1. Σιγα μην απαγορεψουν το καπνισμα στον Ελληνα fake news ειναι ποτε δεν θα γινει γιατι ξερουν οτι και εαν γινει θα παιρνουμε ολοι απο μαυρη αγορα.Αν ισχυε αυτο θα το ελεγαν και στην τηλεωραση μη πιστευετε τα παντα

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis