Home design
home design

Κ. Γκόνης: Πρόταση σχεδίου απόφασης για τις τιμές Ζώνης και τις αντικειμενικές αξίες στον Δήμο Ναυπλιέων

Αφορμή η απόφαση για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας
Ναύπλιο από ψηλά

Πρόταση σχεδίου καταθέτει ο Κώστας Γκόνης και η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου προς το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Ναυπλιέων με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Γκόνης καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την διαφωνία του για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς με την εν λόγω απόφαση αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης και συνακόλουθα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 42 περιοχές του δήμου, με μέση αύξηση 22,77%, με συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, καθώς και ο προσδιορισμός τελών που γίνεται σε συνάρτηση με τις τιμές ζώνης.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στις περιοχές:

Γ. Ναυπλιέων από 1700 σε 2850 αύξηση 67,5%

Θ. Ναυπλιέων από 1300 σε 2200 αύξηση 69%

Α (Οικισμός Εξώστη) Άριας από 700 σε 1000 αύξηση 42,5%

Α (Οικισμός Αγίας Κυριακής) Αρίας από 700 σε 1050 αύξηση 50%

Β. Ναυπλιέων από 1800 σε 2900 αύξηση 61%

ΙΓ Ναυπλιέων από 900 σε 1400 αύξηση 55%

Σταθερές έμειναν οι τιμές μόνο σε 24 περιοχές, με τη μέση αύξηση στο σύνολο των διαμερισμάτων να είναι 14,5%.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκόνης, ο καθορισμός των αξιών των ακινήτων στα ανωτέρω επίπεδα αποφασίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με την επίκληση μίας έκθεσης εκτίμησης των εμπορικών αξιών των ακινήτων του Δήμου Ναυπλιέων, η οποία έγινε από ορκωτούς εκτιμητές, χωρίς όμως σε αυτή την διαδικασία να κληθεί και να συμμετάσχει ο Δήμος. Η εκτίμηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την αξία της γης και της δομημένης επιφάνειας στην περιοχή και σε κάθε περίπτωση η σχετική έκθεση δεν γνωστοποιήθηκε πριν την καθιέρωση των νέων τιμών ζώνης. Έτσι δεν δόθηκε η ευκαιρία να ελεγχθούν από τον Δήμο τα πορίσματά της ή έστω να σχολιαστούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως η  μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα  στην  αγορά, χωρίς στρεβλώσεις  και  αδικίες, καθώς, η αύξηση τους από την 1η Ιανουαρίου 2022, οδήγησε σε αδικίες στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών, πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών.  

Τί προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την απόφαση, δηλώνοντας έτσι πως:

•Εκφράζει τη συμπαράστασή του στις χιλιάδες των συμπολιτών του που, μετά την πρόσφατη αύξηση των τιμών ζώνης, πασχίζει να συντηρήσει το σπίτι του, ώστε να ζήσει σε αυτό και να το μεταβιβάσει στα παιδιά του.

•Υπενθυμίζει  τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος («Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»). Υπενθυμίζει επίσης ότι η ακίνητη περιουσία δεν είναι εμπόρευμα ώστε να φορολογείται με βάση την αγοραστική του αξία. Οι περισσότεροι πολίτες ζουν στο σπίτι που έζησαν οι γονείς τους και θα ζήσουν στο μέλλον τα παιδιά τους, και δεν πρέπει να τιμωρούνται απλώς επειδή κληρονόμησαν.

•Καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επαναξιολογήσει τις τιμές ζώνης και να προβεί άμεσα σε σημαντική μείωσή τους, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της πραγματικότητας και να μην οδηγήσουν στη σώρευση χρεών στις πλάτες των κατοίκων του δήμου μας.

•Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση μίας νέας εκτίμησης, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με την συμμετοχή των ορκωτών εκτιμητών του Υπουργείου και με τη συμμετοχή και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίες θα συνεισφέρουν στοιχεία, για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

•Επειδή για την ολοκλήρωση της εκτίμησης δεν επαρκούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εκφράσουμε τις τεκμηριωμένες απόψεις μας επί των τιμών, έως την ολοκλήρωση της εκτίμησης αυτής θα πρέπει να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. 57732/ΕΞ/2021 Υ.Α. και να επανέλθουμε μεταβατικά στις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως το 2021 σε όλες τις περιπτώσεις.

•Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάκληση και πρόσθετος χρόνος για την υποβολή της γνώμης των δήμων, προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις τιμές ζώνης στον δήμο Ναυπλιέων σε μείωσή τους κατά 50% . Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τη μείωση των τιμών ζώνης να ισχύσει και για το 2022 είτε με επιστροφή φόρου είτε με συμψηφισμό για την επόμενη χρονιά.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis