home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΛακωνίαΟικονομίαFeatured

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις για τον αγωγό East Med

Το έργο πέρασε θετικά αλλά υπό προϋποθέσεις και από τις τρεις Περιφέρειες της Ελλάδας από τις οποίες αναμένεται να περάσει.

Τρίτη θετική γνωμοδότηση έλαβε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρότζεκτ του αγωγού East Med. Το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που ανάβει το «πράσινο» φως για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αγωγού είναι αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι το έργο πέρασε θετικά αλλά υπό προϋποθέσεις και από τις τρεις Περιφέρειες της Ελλάδας από τις οποίες αναμένεται να περάσει.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED – Ελληνικό Τμήμα» των Δήμων Μονεμβασιάς, Ευρώτα και Σπάρτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της ΠΕ Αρκαδίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι παραπάνω περιοχές είναι τα σημεία από τα οποία αναμένεται να διέλθει το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Πελοπόννησο.

Πριν από το “ΟΚ” της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαν προηγηθεί οι θετικές γνωμοδοτήσεις τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν αστερίσκοι όσον αφορά τη θετική απάντηση.

Ποιες προϋποθέσεις έθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία παρά τη θετική γνωμοδότηση έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζητάει, αν είναι εφικτό, να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικής λύσης ως προς τη θέση προσαιγιάλωσης στη νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το περιφερειακό συμβούλιο στην περιοχή Αγ. Φωκά ο αγωγός περνάει μέσα από προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000. Επιπλέον σημειώνεται πως η θαλάσσια όδευση του αγωγού στην περιοχή Μονεμβασιάς – Σπήλαιο Σολωμού, Τρύπα και Πύργος Αγίου Στεφάνου και θαλάσσια ζώνη έως ακρωτήριο Καμήλι, πρόκειται να διαταράξει την επιβεβαιωμένη παρουσία του οικοτόπου προτεραιότητας.

Επιπροσθέτως ζητάει να προστατευθούν οι παραλίες ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα, στην περίπτωση που ο διέλευση του αγωγού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από άλλο σημείο.

Τέλος, στις προϋποθέσεις που έθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και η υλοποίηση των ειδικών θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης για την αντιμετώπιση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων που συνδέονται με το έργο πριν την κατασκευή και μετά. Τα σχέδια να ενσωματωθούν στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Παρακολούθησης του έργου και να εγκριθούν από την αρμόδια Αρχή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Ο αγωγός East Med

O αγωγός φυσικού αερίου πρόκειται να έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ., εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Από αυτά, περίπου 840 χλμ. είναι στα ελληνικά νερά.

Στόχος του έργου είναι να συνδέει το Ισραήλ (θάλασσα της Λεβαντίνης) , την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία, και ο συνολικός προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ. Τον Μάιο του 2020, το Έργο χαρακτηρίστηκε επίσης Έργο Εθνικής Σημασίας για την Ελλάδα.

Το market test που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα αναδείξει ίσως το πιο ζωτικό στοιχείο που έχει να με την οικονομική βιωσιμότητα της υποδομής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button