home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χωρίς αποζημιώσεις οι πυρόπληκτοι παραγωγοί στην Ηλεία

Επιστολή του Επιμελητηρίου για άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού
καμένα δέντρα καμένη γη

Χωρίς αποζημιώσεις παραμένουν οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί στην Ηλεία, ενάμιση χρόνο μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Οι διαμαρτυρίες τους είναι συνεχείς, με το Επιμελητήριο Ηλείας να παίρνει την πρωτοβουλία και να στέλνει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεσα την παρέμβασή του ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των περίπου 220 οικογενειών που αναμένουν ακόμα νεότερα για τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει:

«Καθημερινά δεχόμαστε τις έντονες διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 και δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή ούτε κατά την φάση της Α’ πληρωμής πριν το Πάσχα ούτε και κατά την Β’ πληρωμή, τον Δεκέμβρη του 2022, παρόλα τα σχετικά μηνύματα που τους εστάλησαν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κρατική αρωγή μας απάντησαν ότι τα χωριά Βαρβάσαινα, Κολύρι, Λαμπέτι του Δήμου Πύργου πλην ελαχίστων ελαιώνων δεν καλυφθήκαν από το δορυφόρο Κοπέρνικο και συνεπώς δεν θα λάβουν καμία προκαταβολή. Γιατί να ευθύνονται ωστόσο οι πυρόπληκτοι αν δεν το συμπεριέλαβε ο δορυφόρος;

Άλλωστε τον Ιούλιο πέρασε ο γεωπόνος – εκτιμητής του ΕΛΓΑ και εκτίμησε τα καμένα ελαιόδεντρα, και λογικό είναι να λάβουν και αυτοί οι πυρόπληκτοι την προκαταβολή. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι, περίπου 220 οικογένειες που έχουν ήδη χάσει το εισόδημα τόσο του 2021 όσο και του 2022.

Θα πρέπει λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να βρεθεί τρόπος να λάβουν και αυτοί οι συμπολίτες μας την προκαταβολή, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, τονίζουν ότι η αποζημίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανά δένδρο είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis