home design 800x400
home design 1170Χ320

Στη Νέα Επίδαυρο ορίστηκε για πρώτη φόρα η Ελληνική σημαία με κυανό και λευκό ως χρώματα – Δείτε σπάνια τεκμήρια

Η καθιέρωση της εθνικής σημαίας από την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο – Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζουν τα επίμαχα έγγραφα
Ελληνική σημαία

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 άρχισε τις εργασίες της στο χωριό Πιάδα, στη σημερινή Νέα Επίδαυρο, η Α΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων. Οι 60 αντιπρόσωποι των επαναστατημένων Ελλήνων μέχρι την 16η Ιανουαρίου του 1822 συνέταξαν και ψήφισαν τον πρώτο καταστατικό χάρτη του νέου κράτους, το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, δημοσίευσαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και έθεσαν τις βάσεις της οργάνωσης της διοίκησης και του στρατού της επαναστατημένης Ελλάδας.

Στα άρθρα του Προσωρινού Πολιτεύματος ορίστηκε για πρώτη φόρα το Εθνικό Σύμβολο της χώρας, η ελληνική σημαία, καθιερώνοντας το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας και αναθέτοντας στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Δείτε μέσα από τεκμήρια των αρχειακών συλλογών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους: Σελίδες από το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας με το άρθρο που καθορίζονται τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis