home design 800x400
home design 1170Χ320

Μυστράς: Το Παλάτι των Δεσποτών αναδεικνύεται ως επισκέψιμος μουσειακός – εκθεσιακός χώρος

Στον αρχαιολογικό χώρο ο Θανάσης Δαβάκης – Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες
Μυστράς Θανάσης Δαβάκης 2

Ως επισκέψιμος μουσειακός – εκθεσιακός χώρος αναδεικνύεται το Παλάτι των Δεσποτών στον Μυστρά, το μοναδικό βυζαντινό ανακτορικό συγκρότημα που βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο. Στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά υλοποιούνται σήμερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Ταμείο Ανάκαμψης και Εθνικούς πόρους. Στον χώρο βρέθηκε ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας ΔημοκρατίαςΘανάσης Δαβάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), Λίτσα Πάντου και την προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Ντίνα Ντουβή, οι οποίες τον ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών.

Το Παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά αναδεικνύεται ως επισκέψιμος μουσειακός – εκθεσιακός χώρος, με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, διασφαλίζοντας αφενός την προστασία του μνημείου και αφετέρου την εξατομικευμένη εμπειρία επίσκεψης των επισκεπτών, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση και ανάδειξη του και την ενίσχυση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας.

Επίσης κυρίαρχη θέση κατέχει ο σχεδιασμός νέου δικτύου πυρόσβεσης που θα θωρακίσει τον οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις που αφορούν σε βελτιώσεις του κεντρικού λιθόστρωτου, μελέτες για κατασκευή χώρων υγιεινής και αναψυκτηρίου αλλά και παρεμβάσεις με έργα υλοτομίας και κλαδεύσεις δέντρων και θάμνων που αποκαλύπτουν καλύτερα το ανθρωπογενές περιβάλλον του χώρου. Αναφορικά με το εμβληματικότερο μνημείο του Μυστρά, το Παλάτι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας υλοποιεί, με το επιστημονικό προσωπικό της, ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό, πρόγραμμα ψηφιακής ανάδειξης.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στα τέλη του 2023, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης στους χώρους του Παλατιού και περιήγησης σε μία έκθεση με ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εστιάζει στους κατοίκους του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του Παλατιού, δίνοντας «ζωή» στο παλάτι. Ο επισκέπτης θα είναι πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα ενημερώνεται για τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία των κτηρίων, θα «βλέπει» τα αποτυπώματα των ανθρώπων που έζησαν εκεί και θα νιώθει την ατμόσφαιρα της εποχής. Επιπλέον, και εξαιρετικά σημαντικό, είναι πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης το Παλάτι και ο περιβάλλων χώρος του θα είναι καθολικά προσβάσιμοι σε όλους, ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis