home design 800x400
home design 1170Χ320

Βουνοπαρέα Αργολίδας: Κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στην Αναβρυτή

Από το χωριό Άγιος Ιωάννης αρχίζει μονοπάτι που οδηγεί στην Αναβρυτή
ΒΟΥΝΟΠΑΡΕΑ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας καλωσορίζει τη νέα χρονιά και κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στην πρώτη εξόρμηση για το 2023, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, με προορισμό την Αναβρυτή Λακωνίας. Από το χωριό Άγιος Ιωάννης αρχίζει μονοπάτι που οδηγεί στην Αναβρυτή και στη συνέχεια το μονοπάτι Ε4 οδηγεί στο μοναστήρι της Φανερωμένης. Στο τέλος της πεζοπορίας η Βουνοπαρέα θα συνεχίσει σε τοπική ταβέρνα για ανάκτηση δυνάμεων.

Ύστερα από τις εξορμήσεις μας σε Πάρνωνα και Μαίναλο, αυτή τη φορά η Βουνοπαρέα θα βρεθεί στη σκιά του μεγαλοπρεπούς Ταϋγέτου.

Σκαρφαλωμένη στις ανατολικές πλαγιές του, στα 800μ. υψόμετρο, βρίσκεται η πανέμορφη Αναβρυτή με την εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Αποτελεί σημαντικό κόμβο για τα περισσότερα πεζοπορικά μονοπάτια, καθώς από την Αναβρυτή, περνάει ένα τμήμα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Το όνομα Αναβρυτή προέρχεται από τη λέξη «αναβρύω» που σημαίνει αναβλύζω. Υπήρξε κεφαλοχώρι, καθώς στις αρχές του 20ου αιώνα, στην ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκε η υδροκίνητη βιοτεχνία, με κυριότερη τη βυρσοδεψία. Επίσης στο μοναδικό σχολείο του χωριού στεγάζεται το Βοτανολογικό, Γεωλογικό και Λαογραφικό Μουσείο, με πλήθος φυτών και πετρωμάτων που υπάρχουν στον Ταΰγετο αλλά και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή και ενασχόληση των κατοίκων.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:30 το πρωί και από το Άργος στις 07:00, με προορισμό το χωριό Άγιος Ιωάννης Μυστρά από όπου και αρχίζει το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην Αναβρυτή. Πρόκειται για εξαιρετικά καλοδιατηρημένο λιθόκτιστο καλντερίμι, με φανταστική θέα στο φαράγγι και την αντικρινή ορθοπλαγιά. Στο τελείωμα του μονοπατιού μπαίνουμε πλέον στο δάσος και αρχίζουμε να βλέπουμε από μακριά το χωριό. Φτάνοντας στην Αναβρυτή θα κάνουμε μια σύντομη στάση, γιατί ήμαστε περίπου στα μισά της πεζοπορίας μας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στο μοναστήρι της Φανερωμένης και από εκεί θα κατηφορίσουμε σταδιακά προς τον οικισμό Παρόρι.

Για όσους δεν επιθυμούν να πεζοπορήσουν θα υπάρξει εναλλακτικό πρόγραμμα με επίσκεψη στο Μυστρά με την εκπληκτική καστροπολιτεία και στη συνέχεια επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς, ένα σπουδαίο μουσείο με εντυπωσιακά εκθέματα και αναλυτική παρουσίαση όλης της παραγωγής της ελιάς στο βάθος των αιώνων.

Αφού οι δύο ομάδες ενωθούν, συνεχίζουμε σε τοπική ταβέρνα για ανάκτηση δυνάμεων.

Επιστροφή στη βάση μας αργά το απόγευμα.

Στοιχεία διαδρομής

Απόσταση: 10 χλμ., Ώρες πορείας: περίπου 4:30, Υψομετρική διαφορά: 500μ.

Η δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1+ που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως πολύ καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Παροχές δραστηριότητας

-Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο

-Έμπειροι συνοδοί βουνού

-Πλήρες ομαδικό φαρμακείο

-Ασύρματες επικοινωνίες

-Φωτογραφικό υλικό

-Φ.Π.Α. 24%

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, σκούφο, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών – σοκολάτες – ξηρά τροφή – ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.

Πληροφορίες

Η Βουνοπαρέα συνιστά σε όλους τη χρήση μάσκας κατά την παραμονή μας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και την πραγματοποίηση rapid ή self test 24 ώρες πριν την συμμετοχή στην εκάστοτε δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων.

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον λογαριασμό (GR4301716110006611151494570) με αναγραφή αιτιολογίας “ΑΝΑΒΡΥΤΗ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλ.: 6972705070 – Σπύρος Τότσικας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis