home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Η αύξηση των δημοτικών τελών, η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι θέσεις των παρατάξεων

Ποια είναι η άποψη της δημοτικής παράταξης για τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Δημαρχείο Ναυπλίου dimarxeio (1)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Ναυπλιέων, στη στάση της και στις θέσεις των παρατάξεων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η δημοτική παράταξη:

  1. Τα ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη (ΔΤ)

Βάσει του Ν4555/18 υποχρεούνται οι δήμοι να επιβάλλουν ειδικό φόρο τον οποίο ονομάζουν ανταποδοτικό δημοτικό τέλος. Με το φόρο αυτό καλύπτουν τα έξοδα για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Τα έσοδα αυτά  είναι αυτοτελή δηλαδή δε μπορεί ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει άλλες ανάγκες, ούτε να διαθέσει έσοδα από άλλη πηγή για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Τα τέλη αυτά επιβάλλονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των ηλεκτροδοτούμενων κατασκευών και χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Των κατοικιών. Των καταστημάτων  της Γενικής Χρήσης, εδώ έχουν υπαχθεί τελευταία  τα εμπορικά κέντρα, τα εργοστάσια, τα supermarket,  τα κέντρα διασκέδασης.  Στη τρίτη κατηγορία υπάγονται  τράπεζες και οργανισμοί κοινής ωφέλειας, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Για τις τρείς αυτές κατηγορίες καθορίζονται από τη δημοτική αρχή  συντελεστές που πολλαπλασιάζονται με τα τετραγωνικά των επιφανειών των κτισμάτων και προκύπτει το αντίστοιχο ετήσιο δημοτικό τέλος που εισπράττεται τμηματικά με το λογαριασμό της ΔΕΗ.Οι  τιμές που ορίστηκαν από τη δημοτική αρχή Ναυπλίου  για τις τρείς κατηγορίες είναι. Κατοικίες 2,49 €/μ2 από 1,79 €/μ2 αύξηση 39,1%. Γενική χρήση 3,58€/μ2 από 2,88 €/μ2, αύξηση 24 % .Τράπεζες κοινή ωφέλεια6,5% σταθερό χωρίς αύξηση.

Ο νόμος που επιβάλλει την ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών, είναι η αιτία που υποχρεώνει τους δήμους να επιβάλουν extra φόρο στους δημότες. 0ι υπηρεσίες  καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που παρέχονται στους πολίτες αντί να τις πληρώσει το κράτος από τους άμεσους και έμμεσους φόρους πού πληρώνουμε, υποχρεώνει τους δήμους να επιβάλουν  ανταποδοτικό φόρο, τα δημοτικά τέλη (ΔΤ) . Άλλωστε το κόστος του ρεύματος δεν καθορίζεται από το Δήμο ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων. Το κράτος επέβαλλε την ΤΕΡΝΑ να διαχειριστεί τα απορρίμματα με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Το κράτος προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω των δήμων και επιβάλει τα χαράτσια. Το κράτος καθορίζει την τιμή της  ενέργειας με τα χρηματιστήρια.  Αυτό επομένως πρέπει να πληρώνει.

Κάθε δήμαρχος  που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης είναι υποχρεωμένος να επιβάλει ανταποδοτικά δημοτικά τέλη (ΔΤ).

Η δημοτική αρχή Ναυπλίου αποφάσισε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη και να επιβάλλει υπέρογκο φόρο για την κατοικία της τάξεως του 90% την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση  για τη Γενική Χρήση είναι της τάξεως του 35% για δε τις τράπεζες και τους ΟΚΩ οι αυξήσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Ακόμη η δημοτική αρχή μείωσε τα τελευταία χρόνια τους συντελεστές στα supermarket τα εργοστάσια τα κέντρα διασκέδασης και τα εμπορικά κέντρα που τα κατέταξε στη γενική χρήση. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι αυξήσεις των ΔΤ δεν είναι για όλους ίδιες, αλλά επιλεκτικές, με κύρια επιβάρυνση την κατοικία, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο δήμο Ναυπλιέων, στη Πάτρα συμβαίνουν εντελώς τα αντίστροφα. Εκεί η Λαϊκή Συσπείρωση που είναι δημοτική αρχή με δήμαρχο το Πελετίδη, με κατάλληλη διαχείριση και οικονομία μείωσε τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά τέλη στη κατοικία κατά 80% και σήμερα ο συντελεστής για την κατοικία είναι 1,08%, έναντι του 2,49€/τμ που είναι στο Ναύπλιο. Παράλληλα αύξησε τους συντελεστές στα εργοστάσια τα supermarket τις τράπεζες στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας τα εμπορικά κέντρα κλπ. Για να ισοσκελίσει το έλλειμα.

Συγχρόνως όμως με αυτά ο δήμος Πατρέων διεκδικεί από το κεντρικό κράτος αυτό που του αναλογεί. Αμφισβητεί την ανταποδοτικότητα των ΔΤ ζητεί την κατάργησή τους και απαιτεί την κάλυψη των εξόδων από το κράτος.

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου αγωνιστικά αντιπαλεύει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια, μόνη είναι γεγονός, ότι αντιλαϊκό και επιζήμιο για τη πόλη και τους δημότες προσπαθεί να προωθήσει η δημοτική αρχή Κωστούρου, υποταγμένη στις κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης και στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σήκωσε φωνή διαμαρτυρίας, αντιπαρατέθηκε ανοιχτά, προσπάθησε να ενημερώσει τον κόσμο για την κατάπτυστη απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών κατά 40%. Κάλεσε σε αγωνιστική συγκέντρωση τους δημότες στο Δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μη περάσει η απόφαση. Ακόμα η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε τη πρωτοβουλία να καλέσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς και τις νέες παρατάξεις με τους επικεφαλής υποψήφιους δημάρχους των προσεχών εκλογών, να συμμετέχουν μαζί μας στην κινητοποίηση, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους.

Τους ενημερώσαμε για το τι συνέβαινε και διαπιστώσαμε ότι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν σ’ αυτές τις παρατάξεις όχι μόνο δε γνώριζαν αλλά είχαν και αποδεχτεί την απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή. Η συμμέτοχή και η κινητοποίηση όλων δεν απέτρεψε τη δημοτική αρχή να επικυρώσει την απόφαση.

Με τις ανακοινώσεις των παρατάξεων και τις δηλώσεις των επικεφαλής υποψηφίων δημάρχων διαπιστώσαμε ότι  οι θέσεις όλων των παρατάξεων για το συγκεκριμένο πρόβλημα δε διαφέρουν από αυτή της δημοτικής αρχής Κωστούρου.

Συγκεκριμένα:

Ενώ αντιδρούν και διαμαρτύρονται για την αύξηση των ΔΤ.

  1. Δεν αντιτίθενται στο νόμο που επιβάλει τα ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη και επομένως δε διεκδικούν αυτά να τα πληρώνει το κεντρικό κράτος.
  2. Δεν αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί μέσω των δήμων το κεντρικό κράτος. Όπως η ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στο δήμο σε εργολάβους με υπέρογκο κόστος.
  3. Δεν εκφράσαν την αντίθεσή τους στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και την ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ που μας αναγκάζει να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι.Δε διεκδίκησαν δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
  4. Δεν αντιτάσσονται στο χρηματιστηριακό κόστος της ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν αρκεί η δημαγωγική αντίθεσή στην αύξησης των Δημοτικών Τελών που είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να στοχεύουμε και στις αιτίες.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση

Αντιταχθήκαμε στην όλη διαδικασία ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων  μέσω ΣΔΙΤ στην ΤΕΡΝΑ και προειδοποιήσαμε για το τεράστιο κόστος που θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες.  Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ζήτησε σθεναρά,  η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει από δημόσιο φορέα χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία ώστε να μη καλεστεί να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα. Τώρα ήρθε ο λογαριασμός να μας επαληθεύσει

Ζητήσαμε επίμονα από το δήμο να κάνει σωστή διαχείριση της υπηρεσίας καθαριότητας, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, εξοπλισμό και οργάνωση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και όχι σπατάλες  με αναθέσεις σε ιδιώτες εργολάβους ιδιαίτερα των τοπικών διαμερισμάτων και των ογκωδών απορριμμάτων. Αντιταχθήκαμε στη δημοτική αρχή Ναυπλίου στην απόφασή της να εκχωρήσει όλη την διαχείριση καθαριότητας του δήμου σε ιδιώτη με το ποσό των 3.900.000€ . Μια τέτοια διαχείριση της υπηρεσίας καθαριότητας είναι φυσικό να εκτινάσσει το κόστος στα ύψη και να καλούμαστε οι δημότες να πληρώνουμε τα σπασμένα.

Ζητάμε σωστή διαχείριση της κατανάλωσης της ενέργειας.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου κ. Κωστούρος υπερθεματίζει για τη χρήση ΣΔΙΤ τόσο για την κατασκευή του εργοστασίου νερού όσο και την κατασκευή της Μαρίνας άσχετα με το ποιος θα καλεστεί στο τέλος να πληρώσει.

Η άκρατη ροπή της πλειοψηφίας των δήμων στην ιδιωτικοποίηση των πάντων οδηγεί στο να πληρώνει ο λαός και να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Απέναντι σε όλα αυτά η αντιπολίτευσή στο δήμο όχι μόνο είναι απούσα αλλά στα περισσότερα συντάσσεται με την τακτική και τις θέσεις της δημοτικής αρχής Κωστούρου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σταθερά και αταλάντευτα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και αντιπαλεύει τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γενούν.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis