home design 800x400
home design 1170Χ320

Christmas Markets για τις φετινές γιορτές σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις

Οι αγορές αυτές απέκτησαν καθαρά τουριστικό χαρακτήρα παρόλο που ουσιαστικά ξεκίνησαν ως ιδέα της καθολικής θρησκείας
Basel chtsmarkt

Δεκέμβριος! Ο αγαπημένος μήνας μικρών και μεγάλων! Ο μήνας των Χριστουγέννων! Ο μήνας των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην Ευρώπη! Και ίσως ο μόνος μήνας που οι μεγάλοι γίνονται για λίγο παιδιά και απολαμβάνουν βόλτες στο κρύο, στα χριστουγεννιάτικα παζάρια με τους στολισμένους πάγκους και τη μυρωδιά σοκολάτας στον αέρα. Χριστουγεννιάτικες αγορές λοιπόν, γνωστές και ως Christmas Markets.

Θεωρείται ότι το πρώτο Χριστουγεννιάτικο παζάρι, λέγεται ότι ξεκίνησε στη Βιέννη το 1298 και είχε διάρκεια περίπου ενός μήνα. Άνοιξε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και έκλεισε την παραμονή των Χριστουγέννων. Ημερομηνίες που ισχύουν μέχρι και σήμερα για όλα τα Xmas Markets της Ευρώπης. Ο λόγος δημιουργίας των πρώτων αυτών παζαριών ήταν για να προσεγγίσει η εκκλησία περισσότερους πιστούς.

Δεν είναι τυχαίο που η επιλογή της τοποθεσίας ήταν πάντα σε μια πλατεία όπου βρισκόταν και η εκκλησία της περιοχής. Έτσι, ο πιστός με αφορμή τη βόλτα και τα ψώνια, έμπαινε και στην εκκλησία που βρισκόταν στην ίδια πλατεία. Με τα χρόνια όμως, οι επισκέπτες προτίμησαν να κάνουν τα ψώνια και τη βόλτα τους στα παζάρια χωρίς όμως απαραίτητα να μπαίνουν πριν ή μετά στην εκκλησία. Έτσι, οι αγορές αυτές απέκτησαν καθαρά τουριστικό χαρακτήρα παρόλο που ουσιαστικά ξεκίνησαν ως ιδέα της καθολικής θρησκείας. Πάρε ζεστό γλυκό κρασί στο χέρι λοιπόν και πάμε να ταξιδέψουμε παρέα! Να δοκιμάσουμε γλυκά και αλμυρά καλούδια, να ψωνίσουμε μέχρι τελικής πτώσεως πολύχρωμα δωράκια για το σπίτι μας αλλά και για τους ανθρώπους μας, να ακούσουμε ζωντανή μουσική από χριστουγεννιάτικες μπάντες και να αισθανθούμε για λίγο σαν χαρούμενα μικρά παιδιά.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Saltsburg christmass market
Saltsburg christmass market / ΦΩΤΟ: Pixabay/ehaslinger

Η Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ είναι πάντα ψηλά στη λίστα των χειμερινών προορισμών και ειδικά για Χριστούγεννα. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Μότσαρτ γεμίζει από γιορτινές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και πάγκους με πολύχρωμα φωτάκια. Είναι ότι πρέπει για να μάθεις για τις αρχαίες παραδόσεις και έθιμα.

Εκεί, εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα οπότε ετοιμάσου να δεις φοβερές δημιουργίες και άψογα χειροποίητα προϊόντα. Και αν θες να το ζήσεις πιο έντονα, μπορείς να συμμετέχεις στις καθημερινές συναυλίες που θα γίνονται κάθε απόγευμα, ή να συμμετέχεις στις ομάδες για τα κάλαντα.

Μπολζάνο, Ιταλία

Bolzano-Christmas-Market
Bolzano-Christmas-Market / ΦΩΤΟ: pixabay/raysa8

Στις Άλπεις της βόρειας Ιταλίας, που μοιάζουν περισσότερο αυστριακές παρά ιταλικές, βρίσκεται το Bolzano, της οποίας τα αστραφτερά σαλέ του Christmas market εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Talfer. Με φόντο τα χιονισμένα βουνά, μπορείς να αγοράσεις χειροποίητες δημιουργίες, δώρα, παιχνίδια και αξεσουάρ σε ένα εορταστικό soundtrack από χορωδίες και συγκροτήματα. Πάρε μέρος στην καθημερινή passeggiata καθώς περπατάς κατά μήκος του ποταμού, πίνοντας ζεστό κρασί και απολαμβάνοντας στρούντελ μήλου. Η θέα και μόνο, των χριστουγεννιάτικων στολισμών και των χιονισμένων βουνών πίσω, θα σε συναρπάσει.

Bασιλεία, Ελβετία

Basel chtsmarkt
Basel chtsmarkt / ΦΩΤΟ; Pixabay/jonhoefer

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βασιλείας είναι η μεγαλύτερη και ομορφότερη στην Ελβετία, με 160 προσεγμένα διακοσμημένους πάγκους που πωλούν μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικούς θησαυρούς. Αν είσαι foodie θα απολαύσεις από λουκάνικα και αυθεντικό Basel Lackerli (τοπικό μελόψωμο), μέχρι hot punch, ενισχυμένα fondue και Ρακλέτα (ελβετικό τυρί) σε άπαιχτες συνταγές για να σε κρατήσουν ζεστό. Χωρίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα στο Barfuserplatz και στο Munsterplatz. Το πρώτο προσφέρει χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια, κοσμήματα και spots με φάτνες και στολισμούς για φωτογραφίες, ενώ το παραμυθένιο δάσος της Munsterplatz είναι γεμάτο με διασκεδαστικές εορταστικές δραστηριότητες για παιδιά, από εργαστήρια κατασκευής μπιχλιμπιδιών μέχρι διακόσμηση με gingerbread μπισκότα. Φαίνεται τέλειο!

Ταλίν, Εσθονία

Tallin christmass market
Tallin christmass market / ΦΩΤΟ: Pixabay/makalu

Το Christmas market του Ταλίν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Βρίσκεται στην καρδιά της όμορφης μεσαιωνικής πόλης του, όπου οι σκεπές και τα σοκάκια είναι γεμάτα με χιόνι. Αυτή η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι γεμάτη με πάνω από 60 ξύλινους πάγκους που πουλούν χειροποίητα στεφάνια, χειροτεχνίες, γλυκά, χειροποίητα χαλιά και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Το πρόγραμμα αποτελείται από πολλά μουσικά σχήματα και χορευτικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα θα δεις τον Άγιο Βασίλη να σε περιμένει για μία σβούρα στο χρωματιστό γαϊτανάκι. Σε αυτό το σημείο, στήνεται επίσης κάθε χρόνο το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο από το 1441!

Κόλμαρ, Γαλλία

Colmar christmass market
Colmar christmass market / ΦΩΤΟ: pixabay/pat_photographies

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Colmar, είναι ίσως από τις πιο παραμυθένιες της Αλσατίας αλλά και της Ευρώπης. Ακριβώς στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, οι έξι χριστουγεννιάτικες αγορές του Colmar εκπέμπουν ζεστασιά και μια φιλόξενη ατμόσφαιρα όπου σίγουρα θα σε παρασύρει. Καθεμία με το δικό της ιδιαίτερο θέμα, οι αγορές θα σε τυλίξουν στη μαγεία των Χριστουγέννων και θα σε κάνουν να νιώσεις και πάλι παιδί. Καθώς περπατάς στους πάγκους και τα ξύλινα σαλέ, τα φώτα και τα διακοσμητικά θα σε παρασύρουν στη χώρα των θαυμάτων των Χριστουγέννων. Οι φωτισμένοι δρόμοι και τα σοκάκια σε προσκαλούν να κάνεις μια βόλτα στην πρωτεύουσα του κρασιού της Αλσατίας, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα σε μια πόλη της οποίας η εξαιρετική κληρονομιά προσφέρει το τέλειο σκηνικό για τις γιορτές!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis