home design 800x400
home design 1170Χ320

«Κίος-Βιθυνία: Ο μύθος της ειρηνικής συνύπαρξης»: Παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου- Σταύρου Καλαϊτζή

Προβολή ντοκιμαντέρ της «Ομάδας Δράσης-Ομάδας Μνήμης 2022»
Κίος Βιθυνία 1

Η παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου-Σταύρου Καλαϊτζή «Κίος-Βιθυνία: Ο μύθος της ειρηνικής συνύπαρξης» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου. Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή από την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους – Μυκηνών, σε συνδιοργάνωση με το Γυμνάσιο Νέας Κίου, την ΚΕΔΑΜκαι την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έργο του Κιώτη λογοτέχνη περιλαμβάνει μια εκτενή αναφορά για την Κίο της Μικράς Ασίας και τα χωριά της Βιθυνίας, αλλά και για την περιοχή της Ερυθραίας, ενώ παρουσιάζει τα γεγονότα της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής του 1922.

Κίος Βιθυνία

Στην εκδήλωση θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Γυμνασίου Νέας Κίου, με τίτλο «Στα χνάρια…της Κίου της Βιθυνίας», σε επιμέλεια της κινηματογραφίστριας Κατερίνας Τζόβα, που έχει δημιουργήσει η «Ομάδα ∆ράσης-Ομάδα Μνήμης 2022», μαθητών του Γυμνασίου Ν. Κίου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Βελλίνη, Ευαγγελίας Κατσίγιαννη, Παρασκευής Κοτταρά και Σπυριδούλας Μπερτζελέτου.

Μάλιστα, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρόσφατα στην 22η Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής ∆ημιουργίας) και στο 25ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης, που αποτυπώνει, με ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν τη Νέα Κίο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με κάλαντα από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis