home design 800x400
home design 1170Χ320

Ιδιαίτερα ισχυρή αναμένεται η επιδείνωση του καιρού στην Πελοπόννησο

Κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης ισχυρής κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και τοπικές χαλαζοπτώσεις
nafplio kakokairia limani (5)

Ιδιαίτερα ισχυρή αναμένεται η επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από το απόγευμα σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας-, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να αναβαθμίζει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εξέδωσε χθες σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης ισχυρής κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γνωστοποιεί το εν λόγω ΕΔΕΚΦ, έχοντας θέσει παράλληλα σε ετοιμότητα και τον μηχανισμό της στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, καλεί δε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες που ενδεχομένως εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

kairos polykakos

ΤΟ ΕΔΕΚΦ ΤΗΣ ΕΜΥ

Στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναφέρονται τα εξής:

“Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή (9-12-2022) με α.α. 29 αναβαθμίζεται σε Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Πιο αναλυτικά:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “Gaia” προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

  1. Το Σάββατο 10-12-2022

α. Από το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας – Παξών – Λευκάδας, την Ηπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας

β. Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ηπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

  1. Την Κυριακή 11-12-2022

α. Στην Ηπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες

β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα

γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες

δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS)”.

METΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές (πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών, χαλαζόπτωση).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis