home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Αργολίδα: Τι συμβαίνει με ενστάσεις και εκκαθάριση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;

Στην αναμονή ακόμη οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας - Τι ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτησή του στη βουλή προς τον Γ. Γεωργαντά

Την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων, καθώς και την εκκαθάριση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς εσπεριδοειδών που είχαν υποστεί ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 ζητά ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Επίσης ο κ. Πουλάς ζητά τη λήψη μέτρων προκειμένου οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έλαβαν ούτε άμεσα αλλά ούτε με συμψηφισμό με μελλοντικές πληρωμές τους από τον ΕΛΓΑ.

Η ερώτηση Πουλά

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο ο ΕΛΓΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει μία μεγάλη, όπως χαρακτηρίζεται, πληρωμή αποζημιώσεων πριν από τα Χριστούγεννα. Η πληροφορία αυτή όπως είναι λογικό γεννά ερωτηματικά σχετικά με το αν σε αυτήν την πληρωμή θα συμπεριλαμβάνονται και οι εκκαθαρίσεις των αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας οι οποίοι είχαν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχαν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές για τις εν λόγω ζημιές και στη συνέχεια τον Οκτώβριο είχαν κοινοποιηθεί τα πορίσματα των ζημιών τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έδιναν ποσοστά ζημιάς πολύ μικρότερα από αυτά που ανέμεναν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας και δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος της ζημιάς που είχαν υποστεί. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν χιλιάδες ενστάσεις για την εξέταση των οποίων δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση. Μάλιστα, εκφράστηκαν και φόβοι για επιστροφές των προκαταβολών από τους παραγωγούς των οποίων τα ποσοστά ζημιάς ήταν χαμηλά, με τον ΕΛΓΑ να απαντά ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή προκαταβολών αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές πληρωμές αποζημιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας βρίσκονται σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, τόσο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής όσο και λόγο των μη ικανοποιητικών τιμών με τις οποίες εμπορεύονται τα προϊόντα τους αυτή την περίοδο και αναμένουν με αγωνία την εκκαθάριση των αποζημιώσεών τους από τον ΕΛΓΑ για να πάρουν μία οικονομική ανάσα και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την «πολυτέλεια» να επιστρέψουν τα ποσά των προκαταβολών που έλαβαν τον Ιούνιο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Έχουν εξεταστεί από τον ΕΛΓΑ οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας επί των πορισμάτων για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022; Αν ναι πότε θα ανακοινωθούν στους παραγωγούς;
  2. Πότε επιτέλους θα γίνει η εκκαθάριση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 παραγωγούς εσπεριδοειδών;
  3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έλαβαν ούτε άμεσα αλλά ούτε με συμψηφισμό με μελλοντικές πληρωμές τους από τον ΕΛΓΑ;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button