home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

SOS για το δάσος δενδρόκεδρου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Το μόνο μέσο πυρασφάλειας είναι μια δεξαμενή με νερό κοντά στον επαρχιακό δρόμο – Πολλά τα ξεραμένα έλατα κοντά στη Μαλεβή

Κίνδυνοι παραμονεύουν στο μοναδικό στην Ευρώπη δάσος δενδρόκεδρου που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Οι ντόπιοι εκπέμπουν SOS φοβούμενοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν δασικών πυρκαγιών που θα προκληθούν στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πυροπροστασία. Μεταξύ άλλων ζητούν τη διάνοιξη αγροτοδασικού δρόμου και τη συντήρηση μονοπατιών.

Μάλιστα το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου.

Καμία μέριμνα για προστασία από πυρκαγιά

Το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας απέστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για προστασία από πυρκαγιά στο μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη δάσος δενδρόκεδρου 800 στρεμμάτων, που υπάρχει στην περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή Μαλεβής, το οποίο έχει διακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.

Το μόνο μέσο πυρασφάλειας είναι μια δεξαμενή με νερό, η οποία είναι τοποθετημένη κοντά στον επαρχιακό δρόμο.

Προτάσεις

Η κοινότητα προτείνει τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών κλαδιών από τα μονοπάτια του και το εσωτερικό του δάσους, ενώ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει σε διάνοιξη περιφερειακού δρόμου για την αποτελεσματική πρόληψη πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κατσής πρόσθεσε ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε στην επιστολή του ο πρόεδρος και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τα ξεραμένα έλατα κοντά στην Ιερά Μονή Μαλεβής.

Παραπάνω από τα 2/3 του δάσους της Μαλεβής φέρεται να έχουν ξεραθεί

Ο κ. Κατσής πρότεινε να γίνουν όλα αυτά, ώστε να διαφυλαχθεί το συγκεκριμένο δάσος ενώ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Πέτρου κ. Νικόλαος Σακελλαράκης επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί η άμεση προσοχή σε αυτό το μοναδικής αξίας δάσος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis