home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πότε και ποιοί θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων

Ποια τα ποσά που θα μπουν στους λογαριασμούς
Δώρο Χριστουγέννων

Με τις γιορτές να πλησιάζουν και τα έξοδα να τρέχουν, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για το πότε και ποιοί θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων, αλλά και για τα ποσά που τελικά θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Όσον αφορά λοιπόν τον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται το δώρο να καταβληθεί σε είδος. Δικαιούχοι είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Το ύψος του ποσού που θα λάβει ο εργαζόμενος εξαρτάται από το εάν αμείβεται με μισθό ή ημερομίσθιο, και από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απασχολούνται στην εκάστοτε επιχείρηση, καθώς η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Όσοι έχουν εργαστεί καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα θα λάβουν είτε έναν ολόκληρο μηνιαίο μισθό σε περίπτωση που αμείβονται με μισθό, είτε ποσό ίσο με 25 ημερομίσθια για εκείνους που αμείβονται με ημερομίσθια. Όσοι δεν έχουν εργαστεί καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα, θα λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί αναλογικά, με τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή τα 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες εργασίας.

Για τους ωρομίσθιους ο υπολογισμός του δώρου γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του κατά το παραπάνω διάστημα, ενώ για τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση το δώρα θα είναι όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του. Τέλος, για τους εργαζόμενους με εκ περιτροπής απασχόληση, το δώρο αντιστοιχεί σε 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Εφιστάται η προσοχή στους εργαζομένους, καθώς εάν δεν έχουν λάβει το δώρο το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να γίνει σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς.

Τί ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων για τους ανέργους

Για να πάρει δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει ο άνεργος να παίρνει επίδομα ανεργίας ή να έχει λάβει επίδομα ανεργίας για κάποιο διάστημα από την 1η Μαΐου 2022 και μετά. Οι πιστώσεις των δώρων θα γίνουν αυτόματα, με αυτό να είναι ίσο με 438 ευρώ για εκείνους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ για εκείνους που το παίρνουν για μικρότερο διάστημα το ποσό είναι ίσο με τρία ημερήσια επιδόματα (17,52 ευρώ ανά ημέρα) για κάθε μήνα επιδότησης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis