home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΕκδηλώσεις

Μέρα γιορτής για το Ναύπλιο – Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την άλωση του Παλαμηδίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια τα 200 από την απελευθέρωση του Ναυπλίου.

Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και παρά τον βροχερό καιρό, πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Ναυπλιέων σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις ανήμερα της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό.

Το τελετουργικό ξεκίνησε με Τιμητικό Άγημα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου « Αρματωμένοι Μωραΐτες – Στάικος Σταϊκόπουλος» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που μετέφερε την εικόνα του ήρωα Στάικου Σταϊκόπουλου από το Δημαρχείο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια. Στη συνέχεια τελέσθηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου και η τελετή ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων μετά την ακύρωση της μεγάλης μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει ως αποκορύφωμα των φετινών εορτασμών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Ποιοι τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στις επετειακές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τον οποίο υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές του Νομού Αργολίδας, πολλοί Δήμαρχοι και Αντιπερειφερειάρχες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, Σημαιοφόρα Τμήματα Σχολείων του Ναυπλίου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων, Πολιτιστικών Φορέων, Οργανώσεων καθώς και πλήθος κόσμου που παρόλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες τίμησε με την παρουσία του τους φετινούς εορτασμούς.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει ότι τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η πασίγνωστη Φιλαρμονική της Κέρκυρας η οποία παιάνισε στους δρόμους του Ναυπλίου για να καταλήξει στην ιστορική Πλατεία Συντάγματος καθώς και επίλεκτο άγημα της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος απένειμε στο Διοικητή τους Ταξίαρχο κ. Ρόκκο τιμητική πλακέτα για τις εν γενεί υπηρεσίες και του ρόλου που επιτελεί.

Τοπική Εθνική Γιορτή και επίσημη Αργία

Φέτος η 30η Νοεμβρίου Ημέρα της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης του Ναυπλίου καθιερώνεται με κάθε επισημότητα ως Τοπική Εθνική Γιορτή και επίσημη Αργία, έπειτα από την ενεργοποίηση του Βασιλικού Διατάγματος του 1959 (Β.Δ 143/14-7/1959).

Ο Ναυπλιώτικος λαός τίμησε τους ήρωες του όπως αρμόζει στην περίσταση.

«Ως Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου με λαμπρότητα ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες της πόλης μας. Έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε την ιστορική μας μνήμη και να προβάλουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο μέσα από τους ένδοξους προγόνους μας. Τιμώντας τη μνήμη τους αφήνουμε ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά τη θυσία τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμος Ναυπλιέων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button