home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΤαξίδια

Δύο άγνωστα ορεινά χωριά της Καλαμάτας αποκαλύπτονται (Βίντεο)

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ για τα χωριά Λαδά και Καρβέλι στον Ταΰγετο.

Δύο άγνωστα ορεινά χωριά της Καλαμάτας αποκαλύπτονται στον θεατή. Η σειρά Ταξιθετες του VibesTv παρουσιάζει ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ για τα ορεινά χωριά Λαδά και Καρβέλι του Δήμου Καλαμάτας, που βρίσκονται στις πλαγιές του βορειοδυτικού Ταϋγέτου.

Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Πατσαβούρα και με παρουσιαστή τον Γιάννη Λάσκαρη καταγράφεται η φυσική ομορφιά και η πολιτιστική κληρονομιά των χωριών.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν σε βάθος τα δύο χωριά μπορούν να παρακολουθήσουν το παρακάτω οδοιπορικό.

Λαδά Μεσσηνίας

Το χωριό Κουτσαβά Λαδά, όπως ήταν γνωστό παλιότερα, ή του Λαδά, όπως αποκαλείται σήμερα, είναι ένα από τα χωριά του βορειοδυτικού Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 656-680 μέτρων, που από 1-1-2011, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, έχει χαρακτηριστεί Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας.

Βρίσκεται στη νότια υδρολογική λεκάνη του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο στους νότιους πρόποδες του Λυκούριου όρους ή Αγίου Γεωργίου που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα (υψώματα) του Ταϋγέτου.

Ανατολικά φθάνει μέχρι τον Άγιο Βασίλειο (Σιλίμποβες, Αγία Μαρίνα), και δυτικά ακολουθώντας την κοίτη του Λαδοκαρβελιώτικου ρέματος (Μύτικα ή Δαφναίου), φθάνει μέχρι τα Διπόταμα. Από εκεί κάνει αναστροφή ακολουθόντας κατ΄αντίστοφη διεύθυνση την κορυφογραμμή του πρόβουνου του Ταϋγέτου Άγιος Γεώργιος, που το χωρίζει από την Αρτεμισία.

Στο χωριό του Λαδά, ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπής ναός των Ταξιαρχών. Στη νοτιοανατολική γωνία του ναού, υψώνεται εντυπωσιακός πύργος κωδωνοστασίου, ενώ στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου (στην κεντρική πλατεία του χωριού, 1783), του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου (στο νοτιοδυτικό άκρο του χωριού, 18ος αι.).

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ για Λαδά και Καρβέλι (1)

Καρβέλι Μεσσηνίας

Το Καρβέλι, παλιότερα Κουτσαβά Καρβέλι, είναι ένα από τα χωριά του Δυτικού Ταϋγέτου, το οποίο υπάγεται στο Δήμο Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας και απέχει 20 περίπου χιλιόμετρα, βορειοανατολικά, από την Καλαμάτα.

Βρίσκεται στη νότια υδρολογική λεκάνη του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους βόρειους πρόποδες της Πελενίτσας, που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου. Έχει υψόμετρο 650 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πίσω ακριβώς από το Καρβέλι στη νότια πλευρά της Πελενίτσας βρίσκεται ο οικισμός Κάτω Καρβέλι (Χανάκια) ο οποίος ανήκει από το 1912 στην Κοινότητα Καρβελίου.

Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το Καρβέλι βρίσκεται η Μονή Σιδηρόπορτας, του οποίου πολλά από τα κτίσματα του, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαινισθεί. Η εν λόγω Μονή μαζί και με άλλα μοναστήρια (Μονή Μαρδακίου, Μονή Μελέ και Μονή Βελανιδιάς), αποτέλεσαν ορμητήρια της επανάστασης του 1821.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button