home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνίαFeaturedFirst Featured

Καραθώνα: Το Costa Navarino της Αργολίδας – Αξιοποίηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ

Συνολικής έκτασης 1.912 στρεμμάτων

Η αξιοποίηση του ακινήτου Καραθώνα στο Ναύπλιο πρόκειται να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, ενω έχει έκταση που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το Costa Navarino. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο μετά το Ελληνικό συνολικής έκτασης 1.912 στρεμμάτων που αξιοποιεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με άρθρο του parapolitika.gr, το ακίνητο είχε περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η αξιοποίηση του καθώς μεγάλο μέρος του ακινήτου, περίπου 436.000 τ.μ., είχε λάβει με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 1968 το δικαίωμα δικαιοχρησίας για 75 έτη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Στόχος του δικαιώματος αυτού ήταν αξιοποίηση του Κτήματος Καθαρώνα ως τουριστικού χώρου προς αξιοποίηση.

Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση του τεράστιας αξίας ακινήτου, ούτε από τον ΕΟΤ, ούτε από κανένα άλλο φορέα. Για το σκοπό αυτό το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπ. Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 κ.ά. διατάξεις», περιέλαβε διάταξη που επαναφέρει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης επαναφέρει την πλήρη κυριότητα σε άλλα περίπου 10.000 τ.μ. που εκ παραδρομής θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στον ΕΟΤ, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Το Κτήμα Καραθώνα, παρά την γειτνίαση του με την πόλη του Ναυπλίου είναι εν πολλοίς αναξιοποίητο και μη καταπατημένο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περίπτερα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουόμενων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ.».

Ακίνητο Καραθώνα στο Ναύπλιο

Η αξιοποίηση του ακινήτου που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, θα πραγματοποιηθεί στο σύνηθες πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων δηλαδή μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι αναψυχής κ.λπ.. Σημειώνεται ότι από τα 1.912 στρέμματα πάνω από τα 400 στρέμματα είναι αξιοποιήσιμα.

Και καθώς το ακίνητο συνδυάζει τη μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, την εγγύτητα στην Αθήνα, την παρουσία πολύ σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων (Μυκήνες, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.λπ.), την ύπαρξη καλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στις γειτνιάζουσες πόλεις του Ναυπλίου και τους οικισμούς της Αργολίδας, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. Ξεπούληστε τα πάντα, όπως κ το Ξένια 30 χρονια τώρα δεν έχετε πάρει ευρώ, με ανταπόδοση τα ρουσφετακια των βουλευτών για εργαζόμενους part taim εργασία των 500,00 ευρώ, αυτό κατάφεραν όλοι οι προφεσορες του τόπου 40 χρ τώρα, κ εσείς ξανά ψηφίστε τους, πατήστε στο πόνο την ανέχεια την ενδοια κ την ανεργία, αυτοί είστε, η οργή ξεχείλισε, αν πουλήσετε κ την καραθώνα χωρίς αντίδραση από τον λαό ειστε φοβεροί διπλωμάτες κ ινστρουκτορες, ο καπιταλισμός προελαυνει με τον λαό. Αφοσιωμένο στις οθόνες ενός κινητού…..

Διαβάστε ακόμα

Back to top button