home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η «Τσέτα» αναβίωσε στο Πόρτο Χέλι

Ένας από τους πιο περίτεχνους τρόπους ψαρέματος στην περιοχή

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Η «Τσέτα» αναβίωσε στο Πόρτο Χέλι
Τσέτα 2022 1 εξώφυλλο

Ένα μοναδικό έθιμο αναβίωσε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 στο Πόρτο Χέλι  Αργολίδας. Ο λόγος για την «τσέτα», έναν περίτεχνο τρόπο ψαρέματος που κυριαρχούσε μέχρι και πριν 50 περίπου χρόνια σε αυτή την περιοχή της Ερμιονίδας. Η γιορτή ργανώθηκε από την Κοινότητα Πορτοχελίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Φάρος’’, τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Πορτοχελίου με την στήριξη του Ν.Π.  Παιδείας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας και χορηγών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μπάλτιζα, η οποία έχει αλλάξει πλέον μορφή και έχει μετατραπεί πλέον σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους περιπάτου για ντόπιους και επισκέπτες. Η γιορτή ξεκίνησε με την Παιδική χορωδία του ‘’Φάρου’’ ενώ την ίδια στιγμή προσέγγιζαν στο γραφικό λιμάνι τα ξύλινα παραδοσιακά ψαροκάικα υπό το φως των βεγγαλικών.

Το δρώμενο συνεχίστηκε υπό τις καλλιτεχνικές οδηγίες του Αντώνη Ρεμούνδου, που αναφέρονταν σε ιστορικές καταγραφές σχετικά με την Τσέτα, του πιο δημοφιλούς και περίτεχνου τρόπου ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στο Πόρτο Χέλι.

Το δρώμενο πλαισιώθηκε από την Χορωδία και το Χορευτικό του Συλλόγου ‘’Ο Φάρος’’ και την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος’’ Ο Φάρος’’ τίμησε με μια χειροποίητη αναμνηστική πλακέτα τους Θεόδωρο Ρετσίνα, Νικόλαο Λούμη και Ηλία Μαστροκόλια, τρεις ψαράδες που συμμετείχαν στην Τσέτα εκείνα τα χρόνια!

Ακολούθησε γλέντι με τοπικά ψάρια, κρασιά, τσίπουρο, ρακή και πολύ χορό και κέφι από τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους, που έστησαν ολόκληρο γλέντι μέχρι το βράδυ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis